Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Brandtrap
Naam: Lamber, van dekokmeeuw (datum: 15-02-2006 21:34)

Op de bovenverdieping van onze vakantiewoning hebben wij een nooduitgang gemaaktnaar buiten Volgens de brandweer mag alleen een vaste trap met leuning.
Nu zie ik op internet dat er ook brandladders zijn en een vluchtslurf.Wat is wettelijk
toegestaan.

Reageer
Re: Brandtrap
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-02-2006 08:24)

Wanneer een trap wettelijk wordt geeist moet dit altijd een vaste trap zijn, en geen ladder of slurf (behalve bij aantoonbare gecertificeerde gelijkwaardigheid, maar dat is niet van toepassing hier).

Een woning hoeft echter maar ??n vluchtweg te hebben, elke andere door de gebruiker zelf gewenste vluchtroute hoeft niet aan eisen te voldoen. Deze voorziening heeft dan ook geen 'officieele' status. Wanneer u dus een afdoende vluchtroute hebt (naar voordeur, korter dan 15 mtr.) mag u verder gebruiken wat u wilt, echter op eigen risico... Heeft u al eens een vluchtslurf of vluchtladder geprobeerd te gebruiken? :o)

De snelste methode op uit een brandende woning te komen is nog altijd snelle detectie (goed functionerende en geplaatste gekoppelde rookmelders) waarop snel wordt gereageerd door geen tijd te verliezen met zaken bij elkaar zoeken. Natuurlijk is elke voorziening meegenomen, maar er moet altijd beschouwd worden of het bruikbaar is en of de kans groot is dat de voorziening gebruikt gaat worden.

J.
Re: Brandtrap
Naam:
Jack , van SA (datum: 16-02-2006 17:08)

Waarom wordt een tweede uitgang / vluchtweg gevraagd; is de afstand van de bovenste / verstgelegen verblijfsruimte meer dan 15 of 25m van de toegang van de (vakantie)woning? Misschien is op basis van gelijkwaardigheid een oplossing met rookmelders bespreekbaar?
Re: Brandtrap
Naam:
Lamber , van dekokmeeuw (datum: 17-02-2006 09:33)

Alle vertrekken in het vakantiehuis zijn voorzien van gekoppelde rookmelders en onder en boven een 6 kg schuimblusser.Het probleem is dat
men van de bovenverdieping via een trap in de keuken uitkomt,via de keuken 2.5 mtr. en hal 2.5 mtr komt men bij de ingang. Nu wil de brandweer dat wij een brand vertragende wand in de keuken plaatsen met hierin brandvertragende zelfsluitende deuren naar zowel de keuken als naar de woonkamer.U kunt zich voorstellen dat het ten koste gaat van het woongenot, vooral voor gasten met kleine kinderen.Vandaar het idee van ons om boven een nooduitgang via een trap
Re: Brandtrap
Naam:
Jack , van SA (datum: 17-02-2006 13:10)

Als het 'n vakantiewoning betreft, met ??n toegang, en die ene woning wordt verder niet onderverhuurd, kun je mijn inziens v.w.b. gebruiksfunctie kiezen voor woonfunctie of logiesfunctie.

Als je kiest voor woonfunctie:
Vanuit een verblijfsruimte moeten de ruimten die je passeert (waar je doorheen gaat) als je de toegang van de woning wilt bereiken voorzien zijn van rookmelders. Dit geldt tot een afstand van 15m. Tot een afstand van 25m (vanaf deur verblijfsruimte tot toegang woning) geldt als gelijkwaardige oplossing dat alle aangrenzende ruimten (m.u.v. bad-/toiletruimten) voorzien worden van rookmelders.

Je geeft zelf al aan dat er geschakelde rookmelders zijn aangebracht. Als de afstand van verstgelegen verblijfsruimte tot toegang woning minder dan 25m is, dan lijkt me de eis van de brandweer inderdaad niet terecht.
Re: Brandtrap
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-02-2006 14:41)

Zo te horen gaat de brandweer ervan uit dat je alleen door verkeersruimten mag vluchten, dat is echter NIET het geval. Er bestaat iets wat de 'krijtstreepmethode' wordt genoemd, waarmee je binnen een verblijfsgebied een verkeersgebied aangeeft. Dit gebied is dus niet begrensd door fysieke scheidingen.

De krijtstreep-verkeersrouting moet w?l aan alle eisen voor een verkeersruimte voldoen, dus daarboven moet wel degelijk een rookmelder hangen, en de totale afstand moet nog steeds minder dan 15 mtr. (of 25 mtr. i.g.v. gelijkwaardigheid) zijn.

Verder kun je in een woning nooit een rookscheiding eisen, omdat de gehele woning als ??n rookcompartiment beschouwd mag worden.

Het is ethisch niet correct dat de brandweer een maatregel (plaatsen wanden) aangeeft, ze kunnen alleen maar een strijdigheid met de wet aangeven. Hoe de aanvrager dit op wil lossen is aan hem.

Vraag de brandweer eerst eens de geconstateerde strijdigheden met wetsartikelen (!) te onderbouwen, dat kunnen ze niet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl