Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bereikbaarheidseisen verslavingsziekenhuis
Naam: C.D.M. Ruijs, van Belanghebbende buurtbewoner (datum: 23-01-2006 00:15)

In het centrum van Utrecht stond voorheen het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ). Het WKZ verhuisde en het terrein werd gekocht door Centrum Maliebaan, instelling voor verslavingszorg, die daarmee meteen in het bezit kwam van een vergunning voor een ziekenhuis. De grond werd herverkaveld. Het voormalige WKZ was vanuit 3 straten bereikbaar en had een inrit naar het binnenterrein.
Centrum Maliebaan heeft een bouwplan ingediend bij de gemeente. In het voorliggende bouwplan is het te bouwen verslavingsziekenhuis nog maar vanuit ??n straat bereikbaar: de ABC straat. Ter herstel van de rooilijn (historisch) wordt de straat versmald tot steeg. Aan de ene zijde is de breedte van de inrit 370 cm en is het door de scherpe bocht voor grote (brandweerwagens) niet mogelijk de straat in te rijden. De andere inrit is 450 cm.
Het front van het ziekenhuis zal gevormd worden door aansluitende bebouwing (kantoren) en erachter 6 torens, onder andere voor 70 klinische patienten (die er slapen) en voor poliklinische behandeling. Het bovengronds bouwvolume zal 7012 m2 zijn.
Verder zal in deze straat ook nog de inrit komen voor een ondergrondse parkeergarage met 80 plekken.

De torens, met de behandelplekken voor de klinische pati?nten zijn niet bereikbaar voor auto's van de brandweer (spuitauto/ladderwagens) in geval van calamiteit. De website van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) stelt in het algemene deel dat de invoering van het Bouwbesluit 2003 nog altijd leidt tot veel onduidelijkheid met name op het gebied van de brandveiligheidsregels.

Vraag:1-is het toegestaan dat 6 torens van een ziekenhuisvoorziening niet bereikbaar zijn voor het materiaal (auto's) van hulpinstanties als brandweer, doordat zij gebouwd zijn achter een aaneengesloten bouwfront van kantoren?
2-is het toegestaan een ziekenhuis te bouwen met als enige toegang een steeg, die aan de ene kant zo smal is dat grote brandweerauto's de bocht niet kunnen maken en aan de andere kant de breedte 450 cm is. Er is bovendien blokkade gevaar in deze steeg door de inrit van een ondergrondse parkeergarage (80 plekken; uitrit in een andere straat)?
Reageer
Re: Bereikbaarheidseisen verslavingsziekenhuis
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-01-2006 08:47)

Ten eerste komen de bereikbaarheidseisen voornamelijk uit de bouwverordening, niet uit het Bouwbesluit.

Daar staat duidelijk dat de toegang tot een bouwwerk voor het verblijf van mensen bestemd bereikbaar moet zijn voor grote voertuigen (brandweerwagens, vuilniswagens, vrachtverkeer e.d.). Dan heb je het over een weg van minimaal 4,5 mtr breed, welke een belasting van 14.600 kg kan hebben, en doeltreffend afwatert.
Verder moeten de brandweerwagens zo zijn opgesteld dat de bluswatervoorzieningen bereikbaar en bruikbaar zijn.

B&W kunnen vrijstelling geven op hetgeen hierboven staat, maar deze vrijstelling mag nooit inhouden dat het gebouw niet meer 'blusbaar' is. In dit geval (verzorging, mensen slapend, verminderd mobiel, en psychisch verminderd zelfredzaam) zou ik zelf een buitensporig goede motivatie verlangen om af te wijken. Historisch belang gaat daarbij niet boven de veiligheid van mensen.

Er is echter niet precies omschreven wat nu met een 'ingang' wordt bedoeld. Wanneer jullie niet de hoofdingang maar de achteringang (mits aan de openbare weg gelegen) als brandweeringang uitvoeren (meldpaneel, flitslicht, sleutelbuis en wat daar nog meer zij), en zorgen dat het hele gebouw goed blusbaar is (evt. secundaire brandweeringangen, droge blusleiding), kunnen jullie een compromis bereiken. Dit gaat evenwel altijd in samenspraak met bouw- en woningtoezicht, brandweer en B&W.

Ik wil jullie er meteen op wijzen dat ook de bluswatervoorziening een zaak is waar de aanvrager zorg voor dient te dragen, is er al gekeken of er voldoende dekking en capaciteit is van de openbare blusleiding?

J.
Re: Bereikbaarheidseisen verslavingsziekenhuis
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-01-2006 08:53)

Ah, ik zie net dat ik blijkbaar de verkeerde partij aanspreek, u bent een belanghebbende uit de buurt, niet de ontwikkelaar... Nou ja, maakt ook niet zoveel uit, de eisen blijven gelden.

Vergewis uzelf er wel van dat er niet op een andere manier (zoals bijv. hierboven omschreven) aan de bereikbaarheidseisen is voldaan. Ik kan me voorstellen dat het plaatsen van een verslavingskliniek in de omgeving nogal wat wrevel met zich meebrengt, maar over het algemeen worden dit soort bouwplannen door gemeentes juist strenger bekeken dan andere, omdat de mensen niet zelfredzaam zijn.

J.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl