Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ventilatie en bezettingsgraad
Naam: (de andere) Joost, van Bouwstudio Pelserhartman (datum: 12-01-2006 13:54)

Wij hebben een situatie van een bijeenkomstfunctie. Deze bijeenkomstfunctie is bepaald op bezettingsgraadklasse B1, hier hoort volgens het bouwbesluit een bepaalde ventilatie-eis bij. De bijeenkomstfunctie is een soort filmzaal in een bezoekerscentrum. De klasse B1 komt voort uit maximale bezetting wanneer alle stoelen bezet zijn. Nu zegt onze installateur dat er een soort sub-bezettingsgraad klassen bestaan. (V1,V2 en V3). Deze klassen bepalen het WERKELIJKE gebruik van de ruimte en op die manier kan je het mogelijk maken te reduceren in de minimale ventilatievoud. Dit omdat een ruimte niet altijd maximaal bezet is, en ook nog gedurende een maximale tijd (zeg 1 uur, de lengte van de film) gebruikt word, waarna het publiek weg is. Op deze manier zou je dan niet minimaal 4,8 l/s/m2 (bijvb.) moeten ventileren, maar een minimum van 3,8 l/s/m2 zou ook toegestaan zijn volgens het bouwbesluit. Een 2e reden is, dat de filmzaal slechts 10-15 keer per week wordt gebruikt en iedere keer slechts een uur, zodat het onzin is deze 24 uur, 7 dagen in de week te ventileren op een niveau van klasse B1 Indien dit waar is kan er op de kosten van de installatie flink worden bespaard. weet hier iemand meer van? en waar kan ik zoiets terugvinden, zodat ik het richting een gemeente kan aantonen?
Reageer
Re: ventilatie en bezettingsgraad
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-01-2006 14:24)

Laat ik meteen de zeepbel maar kapotprikken, er bestaan g??n sub-bezettingsgraad-klasses... Zou een beetje onoverzichtelijk worden, ook gezien het feit dat de bezettingsgraden nu al een 'bandbreedte' hebben.

Wat je natuurlijk wel kunt doen is er een varieerbaar-vermogen installatie plaatsen, zodat je wel voldoet aan de minimaal gevraagde capaciteit bij B1 (wanneer nodig), en wanneer er geen mensen aanwezig zijn kan de installatie net zo goed uit of zachter gezet worden.

Een lichtere installatie aanbrengen gaat niet werken, ten slotte zijn er op bepaalde momenten wel het B1-aantal mensen aanwezig in die zaal, en op dat moment moet je ook voldoen.

Het bouwbesluit eist ook een minimale verlichting, maar die laat je toch ook niet continu aanstaan?

J. Bolte
Re: ventilatie en bezettingsgraad
Naam:
(de andere) Joost , van Bouwstudio Pelserhartman (datum: 12-01-2006 17:29)

Bolte: Ik dacht dit inderdaad ook al, maar ik geloof niet dat deze man zomaar wat aan het verzinnen is geweest. Kan hij bepaalde regels en/of normen niet anders uitgelegd hebben? (bovendien wil ik zijn uitleg wel graag geloven, scheelt een hoop geld! :-)
Re: ventilatie en bezettingsgraad
Naam:
E. Pennings , van Buro BOV (datum: 13-01-2006 10:45)

Hij heeft het inderdaad niet zelf verzonnen. Kijk maar eens in het Praktijkboek Bouwbesluit 2003 op pag. 191 e.v.

Ik ben geen ventilatiedeskundige, maar algemeen geldt natuurlijk dat het praktijkboek geen regelgeving is en het Bouwbesluit wel...
Re: ventilatie en bezettingsgraad
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-01-2006 12:45)

In het boek wordt omschreven hoe men aan de 'standaard-regel' is gekomen. De eis uit het bouwbesluit is gebaseerd op die V-klasses, gecombineerd met functie en verwachtte bezetting. Op grond van die criteria staan er dus eisen in de tabellen van het bouwbesluit, en zijn de eisen voor sub-gebruiksfuncties hoger of lager gesteld.

Wanneer je in het praktijkboek in tabel 3.9 kijkt zie je dat er nog steeds een minimale eis van 7 dm3/s geldt, voor een 'andere bijeenkomstfunctie'. Er is daarbij uitgegaan van V3, en die aanname is in de meeste gevallen correct.

Stukje tekst uit het boek: Ook in deze tabel staat welke ventilatiecapaciteit ten minste in een VG en in een VR aanwezig moet zijn (zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw).

Zo kom je weer op de 'ten minste'-eis uit. Ook al veranderd de situatie, je moet uitgaan van het meest ongunstige gebruik, en die 7 dm3/s kom je niet onderuit. Wanneer je echter op grond van dat wisselend gebruik een getrapte schakeling wilt maken, kun je deze richtlijnen natuurlijk wel mooi gebruiken om te bepalen hoeveel ventilatie je in iedere situatie nodig hebt.
Re: ventilatie en bezettingsgraad
Naam:
Jack , van SA (datum: 13-01-2006 12:49)

De klassen V1, V2 en V3 vind ik inderdaag terug in een (oude) cursusmap van Uythoven Bouw Advies. Deze ventilatieklassen hebben als onderlegger gedient voor de ventilatie-eisen zoals ze in het bouwbesluit zijn geformuleerd. De uitwerking daarvan is, voor zover ik het kan overzien, eigenlijk gewoon tabel 3.46.1 van het bouwbesluit.
Re: ventilatie en bezettingsgraad
Naam:
(de andere) Joost , van Bouwstudio Pelserhartman (datum: 18-01-2006 15:59)

dank voor jullie reacties. Heb e.e.a. even nagezocht en idd hebben jullie gelijk. Bovendien blijkt bij nader inzien dat de installateur er niets mee opschiet. Deze meneer had het allemaal niet helemaal begrepen. (overigens verbaasde mij dat wel...maargoed, ik snap ook niet altijd alles! vandaar dat deze site zo handig is!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl