Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam: (de andere) Klaas (datum: 15-12-2005 14:53)

In een centrale hal staat een ontvangstbalie. De hal is een verkeersruimte die gebruikt wordt voor meerdere gebruiksfuncties en is derhalve benoemd als algemene ruimte. Hoe dient de ontvangstbalie (+ werkplek) benoemd te worden?
Reageer
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Richard Bluemink (datum: 15-12-2005 16:07)

Mag ik deze vraag nog iets breder stellen?
Hoe vrij ben je om zelf de gebruiksfunctie te bepalen?
Ik heb 2 concrete gevallen:
.
1) Een groot winkelgebouw (bijv. op een meubelboulevard) heeft een inpandig kantoor.
Het kantoor heeft dus geen daglicht.
Laten we zeggen dat Ag;winkel = 900 m? en Ag; kantoor = 30 m?.
Ik weet dat voor de EPN de 90% van toepassing is.
Maar de vraag is of in de bouwaanvraag het gehele gebouw de gebruiksfunctie winkelfunctie mag geven.
.
2) Iemand wil naast zijn woning een kantoortje bouwen van ca. 50 m?.
Van de gemeente mag het niet de gebruiksfunctie wonen hebben.
De gebruiksfunctie kantoorfunctie zou voor de hand liggen maar....
Probeer van een vrijstaande 'doos' met Ag = 50 m? en kantoorfunctie maar eens een EPU te maken...
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
(de andere) Klaas (datum: 15-12-2005 17:06)

Vraag 1: nee, dat mag niet.
Vraag 2: ik denk niet dat een EPN-berekening in dit geval uberhaupt nodig is. Of voer je het kantoor helemaal zelfstandig uit?
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Richard Bluemink (datum: 15-12-2005 20:03)

1) Waarom niet?
2) De nieuwbouw van een geheel vrijstaand kantoortje naast een bestaande woning, op het eigen perceel.
In dit geval voor een architect met 1 man personeel.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Richard Bluemink (datum: 15-12-2005 20:09)

Beste Klaas,
Als je zo stellig bent dat in mijn 1e situatie het kantoortje de functie kantoor moet hebben dan is het in jouw geval toch logisch dat de receptie ook de functie kantoor zou moeten hebben.
Want mijn redenatie is dan dat daar, naast het opnemen van de telefoon en het ontvangen van mensen, toch voornamelijk administratieve handelingen worden verricht.
.
Mijn vraag is ook een beetje ontstaan uit het feit dat in een aantal situaties verschillende functies worden toegestaan.
(Zie ook de website van VROM, veelgestelde vragen.)
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Richard Bluemink (datum: 15-12-2005 20:11)

"....algemene ruimte...."
Wat is dat?
Bedoel je gemeenschappelijke ruimte?
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
M. van Osta , van SA (datum: 16-12-2005 08:09)

1.
De aanvrager bepaalt welke functie het gebouw(deel) krijgt. Bij een kantoortje in een supermarkt kun je jezelf afvragen hoe lang iemand daar aaneengesloten zit. Is dat de hele dag, dan moet je het inderdaad kantoor noemen. Is het een kantoortje waar zo af en toe iemand een uurtje zit en dan weer de winkel in gaat, dan is het best te verantwoorden om het winkelfunctie te noemen.

2.
Bij een uitbreiding hoef je volgens mij geen EPC te maken.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Richard Bluemink (datum: 16-12-2005 08:40)

dat weet ik
Maar het gaat hier over de nieuwbouw van een heel klein vrijstaand kantoortje naast een woning, op het eigen perceel, waar naast de eigenaar 1 personeelslid komt te werken.
.
Ik heb het al vaker gehad: een kantoortje van minder dan 40 m? GBO.
Dat is heel lastig in de EP.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-12-2005 09:45)

Heren, de meeste gebouwen hebben geen gedefinieerde functie. De enige gebouwen waarbij dit wordt genoemd zijn de gebouwen met een gebruik waarbij geslapen wordt (woon-, logies- en cellengebouwen). Zie ook de begripsomschrijvingen in art. 1.1 van het BB.

Alle andere gebouwen kunnen verschillende functies herbergen. Een 'winkelgebouw' of een 'kantoorgebouw' bestaan dus niet uit hoofde van het bouwbesluit. Dit juist omdat ze altijd gekombineerd kunnen en mogen worden. De 'functionele scheiding' welke we vroeger in het bouwbesluit hadden is met de nieuwe functie-indeling ook komen te vervallen.

Kortom, alle functies (behalve wonen, logies en cellen) kunnen gecombineerd worden, op ruimteniveau of verblijfsgebieds-niveau. Wanneer hierdoor op sommige bouwelementen (bijv. in gangen) twee eisenpakketten gaan gelden, dienen de zwaarste eisen aangehouden te worden.

Verder is het dan natuurlijk niet zo dat een kantoor in een gebouw waarin voornamelijk winkelruimtes gesitueerd zijn, niet aan de daglichteis hoeft te voldoen. Het is een autonome functie waarvoor de eisen gewoon blijven gelden.

J.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Joost Hartman , van bouwstudio Pelserhartman (datum: 16-12-2005 10:42)

citaat bolte: "Verder is het dan natuurlijk niet zo dat een kantoor in een gebouw waarin voornamelijk winkelruimtes gesitueerd zijn, niet aan de daglichteis hoeft te voldoen. Het is een autonome functie waarvoor de eisen gewoon blijven gelden."

Dit is natuurlijk totaal niet in overeenstemming met de werkelijkheid. ik kan duizenden voorbeeld noemen van situaties waar dit niet zo is, en ook absuluut niet noodzakelijk c.q. wenselijk is.: hoofd magazijn, supermarkten, transport/distributiecentra. kantoren in grote mega-stores (sligro e.d.), of kleine kantoortjes bij winkels in een winkelstraat. Ik zou zeggen noem de ruimte gewoon "overige gebruiksfunctie" en laat de gemeente het lekker uitzoeken.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
M. van Osta , van SA (datum: 16-12-2005 10:47)

noemen we het nevenfunctie, wat jij wil. Als er in de ruimte waar het PC-tje staat hooguit iemand komt om een uitdraai te maken van de voorraad (ik noem maar een voorbeeld, kan het toch niet zo zijn dat we dat kantoorfunctie moeten noemen. Dan kunnen we ook iedere autoshowroom in nederland afkeuren.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
(de andere) Klaas (datum: 16-12-2005 11:27)

Een paar gedachten:

Ik onderscheid een kantoor in een winkelpand van een balie om een aantal redenen, al geef ik toe dat e.e.a. discutabel is. Allereerst kun je je afvragen in hoeverre een pure ontvangstfunctie valt onder het verrichten van administratieve werkzaamheden. Dat die combinatie vaak voorkomt is waar maar de combinatie is niet noodzakelijk. Vandaar dat ik me afvroeg of het opnemen van de telefoon en het ontvangen van mensen niet ergens anders onder te scharen is.

Daarnaast stel ik me bij een kantoor in een winkel een afgesloten ruimte voor. Nou is dat vanuit het BB niet noodzakelijk, maar e.e.a. heeft wel impact op de praktische invulling van een aantal zaken. Denk eens aan de ventilatie. Hoe ga je voldoen aan de eisen van het BB als je een open balie in een hal van 1000m2 hebt?

Het aantal uren dat iemand ergens verblijft of werkt is in het licht van het BB m.i. helemaal niet interessant. Ik kom vaak tegen dat als je ergens minder dan 2 uur verblijft je het geen verblijfsruimte hoeft te noemen. (vergaderruimten zonder uitzicht worden b.v. aangemerkt als kantoorfunctie en vervolgens worden de eisen t.a.v. daglicht niet van toepassing verklaart op grond van die 2 uur. Typisch geval van klok en klepel) Die 2 uur komen echter uit de Arbo-regelgeving en niet uit het Bouwbesluit. Er is echter bij mijn weten geen formele koppeling. Een ruimte bedoeld voor het verrichten van administratieve werkzaamheden heeft volgens het BB een kantoorfunctie ook al wordt de ruimte < 2 uur gebruikt.

En ja, met algemene ruimte bedoelde ik inderdaad gemeenschappelijke ruimte ;-)

Wat betreft de EPN: ik ging er in eerste instantie vanuit dat het ging om een aanbouw. In zo?n geval deel je vaak (een deel van) de installatie en is het maken van een EPN niet aan de orde. Als het echter gaat om een vrijstaand gebouw dan ontkom je denk ik niet aan de berekening, hoe lastig dat ook is. Ik zou niet weten hoe je het formeel anders zou moeten doen.

Tenslotte: ik geef wat formele lijnen aan. In de praktijk merken wij b.v. balies en (open) werkplekken in garages ook aan als winkelfunctie. En 9 van de 10 keer krijgen we daar geen enkele opmerking op?

Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-12-2005 15:42)

@joost

In die zin ga ik er dus al van uit dat het daadwerkelijk gebruik 'kantoor' is. Ik ken ook nogal wat situaties waarbij je aan de noodzaak van het benoemen als 'kantoor' kunt gaan twijfelen, maar ik ken evenzovele situaties waarbij de korte aanwezigheid als excuus gebruikt wordt om kosten uit te sparen.

Voorbeeldje 'Sligro'. In de kantoorruimtes van dusdanig grote supermarkten zijn constant mensen aanwezig, het zijn eigenlijk kantorencomplexjes in de supermarkt. Nu zou je op grond van de omliggende functie mogen zeggen dat die kantoren geen daglicht hoeven te hebben? dacht het niet...

Ook industriefunctie: een 'kantoortje' daar zal vaak worden aangegeven als 'industrie' omdat het inderdaad weinig wordt gebruikt, en wan??r het wordt gebruikt, dan vaak voor sturing van machinerie etc. Daar kun je dus flexibel mee omgaan, hoewel de ARBO ook dan nog kan gaan steigeren.
Vandaar ook dat veel industriegebouwen kantoren in de vorm van 'kant-en-klaar' units neerzetten, die worden niet met de bouwvergunning aangevraagd.

Wanneer je een verblijfsruimte beschouwd, zegt het bouwbesluit dat er daar ?f een verblijf, ?f een voor die functie kenmerkende handeling plaatsvind. Het koppelen van verblijf aan een bepaalde tijd is iets wat niet door wetgeving wordt ondersteund.

Situatie-afhankelijk zou je dus met de functie kunnen 'spelen', maar daarin moet je wel reeel blijven, en niet puur naar de kosten kijken. Wanneer je het goed wilt doen, kijk je naar het eerste lid van elke afdeling van het bouwbesluit, en ga je je daarna OBJECTIEF afvragen of het gebouw en haar ruimtes voldoen.
Re: gebruiksfunctie ontvangstbalie
Naam:
Richard Bluemink (datum: 17-12-2005 22:24)

Waar ik al bang voor was is dat er een discussie zou ontstaan over het aantal uren dat een ruimte (kantoor) benut wordt en de werkzaamheden die er worden gedaan.
Een architect zet nu eenmaal het liefst het woord 'kantoor' in een ruimte en over het precieze gebruik wordt meestal heel kort nagedacht.
Als hij zich nu maar beperkte tot de benamingen uit het bouwbesluit en verblijfsruimte schreef i.p.v. kantoor....
Je kunt je natuurlijk afvragen waarom er die ene keer heel erg moeilijk gedaan wordt over een klein kantoortje in een megawinkel terwijl je de volgende keer een 'casco' ontwerp krijgt zonder indeling waarvan ik zeker weet dat er een kantoortje en een kantine in komen....
....en er kraait geen haan naar.
In ieder geval bedank ik iedereen voor zijn bijdrage en hoop dat de vraagsteller er ook iets aan heeft gehad.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl