Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam: Joost Hartman, van bouwstudio Pelserhartman (datum: 18-11-2005 09:49)

Situatie: Woongebouw met op iedere verdieping 6 woonfuncties van 60 m2. door het gebouw loopt de gem. verkeersruimte. (aan beide kanten dus 3 woonfuncties) Aan de beide einden van de gem. verkeersruimte een trappenhuis gescheiden van de gem. verkeersruimte met een 60-min brandwerende deur. Het gebouw heeft 4 bouwlagen. Nu zegt de brandweer dat de toegangen van de woonfuncties niet tegenover elkaar mogen liggen. I.v.m. de "stralingsflux" maar dat de toegangen 5 meter uit elkaar moeten liggen. De deuren van de woonfuncties zijn 30 min brandwerend. In geen enkele publicatie lees ik dat dit niet mag. Sterker nog; in voorbeeld situaties (tekeningetjes) zijn de deuren altijd tegenover elkaar gelegen. (publicaties o.a.: "bouwbesluit en brandveligheid" van NEN, "bouwregelgeving in woord en beeld" en het "praktijkboek bouwbesluit" De brandweer houd voet bij stuk, en ik snap het niet meer... iemand?
Reageer
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
Ronald (datum: 18-11-2005 10:45)

Gemeentelijke verordening misschien
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
Joost Hartman , van bouwstudio Pelserhartman (datum: 18-11-2005 12:28)

de brandweer verwijst naar artikel 2.157 van het BB. Dus het vluchten uit een sub-brandcompartiment. Ik kan dit artikel niet in relatie brengen tot hun eis. Ik vind ze absoluut onredelijk, ik heb echt het idee dat ik in mijn recht sta. Tijd voor een juridische procedure is er echter (natuurlijk) niet. Dus we passen het plan wel aan, maar ik heb het idee dat me hier regels opgedrongen worden die er eigenlijk niet zijn. De brandweer kan mij ook geen plaatselijke verordening overleggen waarin deze regel staat. Ze verwijst enkel naar het bouwbesluit.
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
Cok , van Van Beek Jagtenberg (datum: 18-11-2005 16:31)

Volgens mij staat in artikel 2.157 dat de toegangen juist wel tegenover elkaar moeten liggen...
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-11-2005 08:37)

Die eis van niet tegenoverliggende deuren mag slechts van toepassing worden gebracht bij een 'doodlopend' eind, waar je dus maar ??n trappenhuis per gang hebt. Het bouwbesluit is daar heel duidelijk in.

Waar je wel nogal eens tegenaan loopt, is dat aanvragers zeggen dat hun gang in open verbinding staat met het trappenhuis, hierdoor onderdeel daarvan uitmaakt. Op grond daarvan komen de woningen dus ook 'in het trappenhuis' uit, en mogen er meerdere aan de vluchtroute naast elkaar liggen. Deze redenatie klopt niet helemaal, want zoals je zegt moet het trappenhuis 60 min. afgescheiden zijn, en wanneer die gang daar deel van uitmaakt zouden de wanden van de woningen ook 60 minuten moeten zijn...

De situatie is mij overigens niet helemaal duidelijk... je zegt dat er per zijde drie woningen zijn (impliceert twee doodlopende einden), maar dat aan beide zijdes van de gang een brand en rookvrije vluchtroute is geplaatst...
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
Joost Hartman , van bouwstudio Pelserhartman (datum: 21-11-2005 15:43)

het is heel makkelijk. 2 trappenhuizen. allebei afgesloten van de gem.verkeersruimte met een 60 min brandwerende deur. vervolgens een rechte gang. dus als ik door de deur van 1 trappenhuus kom, zie ik de deur naar het andere trappenhusi recht voor me, en links en rechts zie ik 3 deuren die toegang geven tot 3 woningen. Het hele gebouw heeft 4 bouwlagen.
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
Joost Hartman , van bouwstudio Pelserhartman (datum: 22-11-2005 11:01)

Heer Bolte... want denkt u van de situatie na de aanvullende omschrijving zoals hierboven omschreven?

De situatie is volgens BB toch gewoon toepasbaar? Hoe kan ik mijn gelijk halen bij de brandweer?
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-11-2005 15:54)

Zeg maar 'je' hoor...

Zoals jij de situatie omschrijft zou ik zeggen dat er geen sprake is van samenvallende vluchtwegen, elke woning kan twee kanten op vluchten. De gevels van je woningen zullen op dat moment naar ik meen wel 30 minuten WBDBO moeten hebben (afscheiding tussen sub-bc en RVVR), maar de eis (uit 2.157 lid 3 en verder) dat je vluchtroute niet langs meerdere sub-bc's mag lopen is alleen van toepassing bij samenvallende vluchtroutes.

Let wel, met 'samenvallende vluchtroutes' bedoelen ze dus niet dat er meerdere sub-bc's van een gang gebruik maken! De regel omschrijft twee vluchtroutes welke bij de ingang van een willekeurig sub-bc beginnen. De brandweer wil dit nogal eens verkeerd uitleggen.

Wanneer je de brandweer hiervoor ter verantwoording wilt roepen, laat ze dan aantonen AAN DE HAND VAN WETGEVING dat het volgens hen niet kan.

Wanneer de brandweer op het blokkeren van de vluchtroute door rook of brand gooit, moet je aantonen dat je maximaal 30 mtr. door de rook gaat vluchten... brand wordt niet meegenomen in het kader van ontvluchting.

Verder heeft elke brandweer-preventist de boeken van het SBR:brandveiligheid, ontwerpen en toetsen in zijn bezit (onderdeel van lesmodule). Hierop staat in zelfs nog extemere vorm op blz. 130 jouw situatie omschreven. Zolang je maar aan de RC-afstand van 30 mtr. voldoet, mag je zoveel sub-bc's op een gang gooien als je wilt, ook in tegenoverliggende vorm.
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-11-2005 15:57)

Het zijn overigens 4 delen, die SBR boeken... die welke ik bedoelde is het deel 'woningen en woongebouwen, ofwel 'de groene'.

Wanneer je dat zegt weten ze wel wat je bedoelt. Kleed het wel vriendelijk in, gemeentes (ook de brandweer) zijn niet happig op fouten toegeven.

J.
Re: deur woonfunctie tegenover elkaar
Naam:
Joost Hartman , van bouwstudio Pelserhartman (datum: 22-11-2005 16:06)

Mijn dank voor "je" reactie. Ik ga ermee aan de slag, en blijf hopen op een positief uitsluitsel!

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl