Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam: R ter Schiphorst (datum: 17-11-2005 20:28)

Ben momenteel bezig met een uitbouw. In deze uitbouw wil ik 2 lichtkoepels plaatsen. Gemeente geeft in 1 lichtkoepel aan dat deze 30 minuten brandwerend dienen te zijn. Indien ik de koepel 2 meter uit de erfgrens plaats zou deze eis niet meer gelden. Navraag leert dat kunststof nooit brandwerend kan zijn, dus houdt een lichtkoepel op. Mag de gemeente deze eis in redelijkheid stellen?
Reageer
Re: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam:
Ronald (datum: 18-11-2005 10:32)

Kwaliteitsverklaring van die lichtkoepel overhandigen. Daarin staat de brandwerendheid vermeld die de lichtkoepel bevat. Mocht dit de ge?iste wbdbo zijn moeten ze wel akkoord gaan.
Re: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-11-2005 14:13)

Je stelling klopt niet helemaal. Het enige wat de gemeente eist is een WBDBO tussen een ruimte in jouw pand en een ruimte in een ander pand. Deze ruimte zal ergens in de constructie gehaald moeten worden, je mag de WBDBO van verschillende onderdelen bij elkaar optellen.

Wanneer je nu een gat in je dak maakt (lichtkoepel) heeft dat natuurlijk geen brandwerendheid. Op dat moment kan er bij brand een vlam (hitte) uit dit gat komen, wat er door aanstraling, convectie en vliegvuur voor kan zorgen dat de constructie van de buren in brand gaat. Je kunt dit voorkomen door de dakkoepel op een bepaalde afstand van de gevel te plaatsen, of de koepel een brandwerendheid te geven. Wanneer de gevel van jezelf is, kun je ook zeggen die gevel 60 minuten te maken. Dan is de opgetelde WBDBO tussen de compartimenten nog steeds 60 minuten, hoewel ??n van de onderdelen geen brandwerendheid heeft.

Wanneer dat niet kan (omdat de gevel niet van jullie is), zijn de opties van weglaten, verplaatsen of brandwerend maken de enige...
Re: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam:
Ronald Stolk (datum: 18-11-2005 16:23)

Deze eis zul je nergens terugvinden. Maar ik heb wel begrepen dat als vuistregel inderdaad wordt geadviseerd de lichtkoepels ivm vliegvuur 4 meter uit elkaar te plaatsen. Dit geldt uiteraard alleen maar (zoals J. Bolte al aangeeft) als de koepels tot verschillende brandcompartimenten behoren.
Re: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-11-2005 08:21)

Die stelling kun je in formulevorm terugvinden in de NEN 6068 (uitgebreide vorm)(direct aangestuurd door het bouwbesluit), en volgensmij ook nog eens in het brandbeveiligingsconcept 'beheersbaarheid van brand', maar dan in de tekstuele en wat ingekorte vorm. Deze laatste is uitgegeven door het ministerie van SZW, en de hele serie BBC'en is de grondslag geweest voor een groot gedeelte van wat wij momenteel als hoofdstuk 2 van het Bouwbesluit kennen.

J.
Re: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam:
Peter van Heun , van CDC (datum: 30-01-2006 13:42)

De NEN 6068 kent geen rekenmethode voor naast elkaar gelegen daken. Er is, helaas, alleen de SKD-brandkaart.
Re: Brandoverslag lichtkoepels/lichtstraten
Naam:
MJ (datum: 21-03-2007 15:59)

Kijk eens in NPR 6091, hierin kun je het antwoord vinden over de brandwerendheid die gehaald kan worden door de koepel op een bepaalde afstand van een ander brandcompartiment te plaatsen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl