Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: afstand coniferenhaag op scheidinggrens
Naam: LaurensHoogmans (datum: 11-11-2005 16:53)

Ik wil een kleine coniferenhaag als grensafscheiding met mijn perceel en dat van de buurman aan de voorzijde van het huis plaatsen, mag ik deze op de grens of hoeveel cm uit de grens moet ik de coniferen planten? Geldt dit voor het hart van de coniferenplant of de uitsteeksels?
Reageer
Re: afstand coniferenhaag op scheidinggrens
Naam:
paulT (datum: 12-11-2005 13:56)

als u rechts van dit scherm de "ZOEK" functie aanklikt en daar erfafscheiding intypt, dan krijgt u alle regels en problemen betreffende schutting.

erfafscheiding

Houd rekening met uw buren

Wie gaat bouwen of verbouwen, heeft rekening te houden met de buren. Zo zijn er allerlei regels en omgangsvormen wettelijk vastgelegd voor onder meer erfgrenzen, beplanting en de bouw van terrassen en balkons.



Gemeente en privaatrecht
Hebt u met uw buren een geschil over erfscheidingen, aanplant, gezamenlijk eigendom, uitzicht en dergelijke, dan is dat een privaatrechtelijke aangelegenheid: een zaak tussen burgers. Hiermee kan en zal de gemeente zich niet bemoeien. Men zal u verwijzen naar een instantie voor rechtshulp. Maar de gemeente wil u wel informeren over dit onderwerp.

Overleg met de buren
Als de verstandhouding met de buren goed is, wordt u het wel met elkaar eens over de plek van de schutting en betaalt u die samen. U zult in goed overleg ook best even een steiger in de tuin van de buren mogen plaatsen voor het onderhoud van uw pand. Bij plannen voor een uitbouw, een dakterras of een balkon voorkomt tijdig overleg veel onnodige problemen.
Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij buren bezwaar maken en zich beroepen op de wet. In het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht is geregeld wat mensen aan hun buren moeten toestaan en wat niet. Zo zijn er wettelijke regels over erfgrenzen en over beplanting. Ook beschermt de wet buren tegen ongewenst uitzicht en is er precies vastgelegd onder welke voorwaarden u een raam in de zijgevel mag aanbrengen en wanneer u wel of niet een balkon of dakterras mag maken. In het Burenrecht zijn in feite de gebruikelijke ?omgangsvormen? vastgelegd.

Toestemming van de buren
Stemmen de buren toe met een voorstel van uw kant, dan is het verstandig dit op schrift te stellen en te laten ondertekenen. Mocht u later onenigheid krijgen, dan ligt dat tenminste onomstotelijk vast. De toestemming heeft pas werking tegenover latere buren als deze via de notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en wordt geregistreerd bij het Kadaster. Een balustrade van het dakterras op de aanbouw mag tot de dakranden als de buren daar toestemming voor geven.

Het Kadaster
Wordt u het met de buren niet eens over de plek van de erfgrens, dan kunt u bij het Kadaster tegen vergoeding een tekening krijgen waarop is aangegeven waar uw erfgrens exact ligt. Lost dat het probleem niet op, dan kunt u de landmeter van het Kadaster - in bijzijn van de buren - de erfgrens laten aanwijzen.

In strijd met wet, toch bouwvergunning
In Nederland hebben we gescheiden beoordelingstrajecten bij bouwaanvragen. Privaatrechtelijke belemmeringen spelen geen rol bij de verlening van een bouwvergunning (zie voor de uitzonderingen hieronder). Als uw plan voor bijvoorbeeld een dakterras past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan, moet de gemeente u een bouwvergunning verlenen. Dat is onder meer het geval als het dakterras zich bevindt binnen de voor- en achtergevelrooilijnen. Hoewel u dan een bouwvergunning hebt, kunnen de buren toch vorderen dat u de 2 meter grens in acht neemt. Uiteraard zal de gemeente u bij het verlenen van de bouwvergunning wijzen op de regels in het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht.

De uitzonderingen
Bestaat voor een vergunning van een balkon of dakterras een mogelijk bezwaar vanwege het bestemmingsplan, dan spelen bezwaren van het privaatrecht w?l een rol. Dat moet de gemeente dan in haar oordeel betrekken.

Erfafscheiding, gezamenlijk eigendom
Een erf afscheiden of afsluiten
Een erf afscheiden is het aanbrengen van duidelijk waarneembare afpalingstekens tussen twee percelen. Dat kan met paaltjes in de grond of met grensstenen. Iedereen mag zich op een terrein begeven dat alleen is afgescheiden. Als dat niet gewenst is, moet u uw erf afsluiten, zodat duidelijk zichtbaar is waar de grens van het perceel ligt. U heeft dit recht te allen tijde. Een afsluiting maakt u met paaltjes en (prikkel)draad, een hekwerk, een heg, een schutting etc. Bij het plaatsen van een afsluiting moet u precies weten waar de erfgrens ligt, aangezien u de afscheiding precies boven de erfgrens dient te plaatsen en niet deels op het terrein van uw buurman. Bij twijfel kunt u bij het Kadaster navragen waar de grens precies ligt.

Een scheidsmuur op de erfgrens
Achter de achtergevelrooilijn, op eigen erf, pal tegen de grens van het naburig erf mag u te allen tijde een scheidsmuur van 2 meter hoogte plaatsen. Rooilijnen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan of volgen uit de bouwverordening. Onder een scheidsmuur verstaat de wetgever iedere ondoorzichtige afsluiting van steen, hout, matglas, plastic, versterkte rietmatten of ander daarvoor geschikt materiaal.
De ene buur kan, zonodig via de burgerrechter, vorderen dat de andere buur er aan meewerkt dat op de erfscheiding een scheidsmuur van 2 meter hoogte wordt geplaatst. Dus voor de ene helft op het erf van de ??n en voor de andere helft op het erf van de ander. Zo?n scheidsmuur is gezamenlijk eigendom; de eigenaars van zo?n muur dragen volgens de wet gezamenlijk de kosten. Deze regeling geldt niet buiten de bebouwde kom en ook niet als uw naburig erf een openbare weg of openbaar water is.
Let op: naast de regeling in het Burenrecht heeft u ook te maken met de Woningwet. Daarin is voorgeschreven dat een scheidsmuur voor de voorgevelrooilijn maximaal 1 meter hoog mag zijn. Meer informatie hierover vindt u in de brochure Erf- en perceelafscheidingen van het ministerie van VROM. U kunt deze telefonisch aanvragen bij VROM (0900-8052) of inzien/downloaden via www.vrom.nl.

Gezamenlijk eigendom
Bij gezamenlijk eigendom spreekt de wetgever van mandeligheid. Voorbeelden zijn de bouwmuur tussen twee woningen en een schutting op de erfscheiding. Bij een mandelige muur hebt u het recht van inbalken: u mag tot op de helft van de dikte van de muur balken en ankers aanbrengen of vervangen mits dit de muur en de daarmee verbonden werken geen schade toebrengt. Buren kunnen verlangen dat v??r de aanvang van het werk door een deskundige wordt vastgesteld hoe dit kan zonder nadeel voor de muur. U hebt het recht om tegen een mandelige muur aan te bouwen en om tot op de helft van de scheidsmuur een goot te leggen als het water op eigen erf wordt geloosd. Dat is handig voor een afdak tegen de (gemetselde) schutting. Mandelige zaken moeten op kosten van alle mede-eigenaren worden onderhouden, gereinigd en zo nodig vernieuwd.

Beplantingen
Bomen, heesters en heggen mag u niet pal tegen de erfgrens van de buren planten. Bomen moeten 2 meter uit de grens staan en heggen of heesters 50 cm, gemeten vanaf het midden van de voet van de boom, heg of heester. Deze bepaling geldt niet als het naburig terrein een openbare weg of een openbaar water is. Is binnen de toegestane afstand aangeplant, dan is dat van aanvang af een onrechtmatige situatie. Buren kunnen in zo?n geval de rechter een machtiging vragen tot verwijdering van de beplanting. Alleen met toestemming van buren is dichter op de erfgrens plaatsen geen probleem. Die toestemming is rechtsgeldig tegenover latere buren als hij bij een notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en bij het Kadaster wordt geregistreerd.

Wortels en overhangende takken
Als de takken van een boom van de buren boven uw tuin hangen, kunt u de buren vragen die takken af te zagen. Zij zijn verplicht dit te doen. Weigeren ze, dan kunt u de takken zelf verwijderen. Daarbij mag u de grond van de buren niet betreden. Doorschietende wortels mag u altijd doorzagen en verwijderen. Vruchten worden uw eigendom zodra ze rijp uit de boom op uw terrein vallen. Plukrecht hebt u niet. Bij onenigheid over snoeien van een boom die lucht en licht wegneemt, kunt u de rechter om een uitspraak vragen.

Steigerrecht
Wanneer buren bepaalde werkzaamheden aan hun huis slechts kunnen verrichten door tijdelijk gebruik te maken van uw grond, mag u dat niet weigeren. Wel moeten uw buren dat op een correcte manier aan u melden en eventuele schade die erdoor ontstaat vergoeden. U kunt alleen weigeren of uitstellen als u daarvoor gewichtige redenen heeft.
Andersom geldt dus: als het voor (onderhouds)werkzaamheden nodig is een steiger in de tuin van de buren te plaatsen, mogen ze u dat niet weigeren.

Afwatering
U bent verplicht uw daken en goten zo in te richten dat het regenwater niet op het terrein van anderen loost maar op eigen terrein. Als dat niet verboden is door plaatselijke verordeningen, mag u het regenwater op de openbare weg of op openbaar water lozen.

Overstekende bouw
Het kan voorkomen dat een gedeelte van uw bouwwerk over de perceelsgrens is gebouwd of na enige tijd is gaan overhellen. Voorbeelden zijn een fundering, dakoverstek of bij een muur. Het wegnemen van het overstekende gedeelte kan een onevenredig nadeel met zich meebrengen voor u. U kunt via de rechter eisen dat de bestaande toestand - tegen betaling van een schadevergoeding - wordt gelegaliseerd. Indien u te kwader trouw bent of er anderszins grove schuld in het spel is, gaat dit uiteraard niet op.

Ongewenst uitzicht
Wie plannen heeft om een zijraam te plaatsen of het dak van een aanbouw als dakterras in te richten, moet er rekening mee houden dat de wet buren beschermt tegen ongewenst uitzicht. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld onder welke voorwaarden een raam in de zijgevel mag worden aangebracht en wanneer wel of geen balkon of dakterras mag worden aangelegd.

Raam in zijgevel
Vensters met uitzicht op het erf van de buren zijn toegestaan in het geval de betreffende muur op minstens 2 meter vanaf de erfgrens staat. Binnen die 2 meter mag u een venster maken als:

de muur grenst aan een openbare weg of water
het uitzicht wordt belemmerd door een muur die zich binnen 2 meter van het venster bevindt, de buren toestemming hebben gegeven,
de buren al meer dan 20 jaar geen bezwaar hebben gemaakt tegen de aanwezigheid van een bestaand venster (verjaring).
In muren die korter dan 2 meter van de erfgrens staan mogen wel vaste ondoorzichtige vensters worden aangebracht. Een draairaam met ondoorzichtig glas is in dit geval dus niet toegestaan. Het aanbrengen van ramen in de zijgevel is licht-bouwvergunningplichtig.

Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouw- en Woning Toezicht van uw gemeente.

Erfafscheiding

--------------------------------------------------------------------------------

Wel of geen bouwvergunning
Rooilijn
Erfafscheiding op de grens of er vanaf
Kadaster
Problemen over de erfafscheiding
Problemen over het onderhoud van erfafscheidingen
Vrij uitzicht voor het verkeer
Hoe maak ik een afscheiding met de tuin van mijn buren? Dat is een vraag, die veel mensen zich stellen als zij een huis hebben of krijgen met een tuin erbij. De een houdt van coniferen, de ander bouwt liever een muur of een schutting. In de meeste gevallen kan met de buren geregeld worden op welke manier er een erfafscheiding komt. Maar wat u ook doet, houdt rekening met wat hieronder over erfafscheiding staat geschreven.

WEL OF GEEN BOUWVERGUNNING

Zonder bouwvergunning of bouwmelding mogen erfafscheidingen achter de voorgevelrooilijn worden geplaatst met een hoogte van 2 meter. De hoogte van 2 meter wordt gerekend vanaf het hoogstgelegen deel van het erf of de tuin. V??r de voorgevelrooilijn mogen slechts erfafscheidingen worden geplaatst met een hoogte van maximaal 1 meter. In alle andere gevallen is een bouwvergunning nodig.

Ondanks dat een erfafscheiding vaak zonder bouwvergunning mag worden geplaatst, moet wel voldaan worden aan de technische voorschriften uit het Bouwbesluit. Heel kort samengevat komt het erop neer dat ?een constructief veilige erfafscheiding moet worden gebouwd bestaand uit deugdelijke materialen?.

Een bouwvergunning moet worden aangevraagd bij het college van burgemeester en wethouders. Het team Bouw- en woningtoezicht van de gemeente adviseert het college over het al of niet verlenen van de gevraagde vergunning.
[begin]

ROOILIJN

Voor de hoogte van een erfafscheiding is de zogenaamde voorgevelrooilijn van belang. De voorgevelrooilijn is de lijn, waarin de voorkant van de woningen in de straat zijn of worden geplaatst.

Voor de voorgevelrooilijn mogen dus zonder bouwvergunning erfafscheidingen worden opgericht met een hoogte van maximaal 1 meter en achter deze lijn mag zonder vergunning een erfafscheiding worden geplaatst met een hoogte van maximaal 2 meter. Bij hoekwoningen is er sprake van een andere situatie. Een hoekwoning kan twee voorgevelrooilijnen hebben, omdat het perceel aan twee straten ligt. Door wat door de eigenaar van het perceel wordt ervaren als zijn achtertuin dan wel zijtuin (lopend langs de openbare weg), loopt een voorgevelrooilijn van de woningen die verder terug in de straat liggen. Deze eigenaar kan zijn achtertuin, dan wel zijtuin, dus niet rondom afscheiden met een hoge schutting.

De plaats van de voorgevelrooilijn(en) kan worden bepaald aan de hand van het bestemmingsplan. In dit plan en op de bijbehorende plankaart staan de voorgevels of voorgevelrooilijnen van de woningen aangegeven. In gevallen waarbij de ligging van de voorgevelrooilijn(en) onduidelijk is, is het verstandig eerst even bij het loket Bouwen en wonen te informeren naar eventuele regels in het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

[begin]

ERFAFSCHEIDINGEN OP DE GRENS OF ER VANAF

De achterkant, zijkant en voorkant van schuttingen, muren, hekken en dergelijke mogen precies op de scheiding staan. Dit geldt ook voor funderingen en beplantingen, zoals bomen, hagen, coniferen. Als u tenminste met uw buurman tot overeenstemming kunt komen. Kunt u het niet eens worden, dan moet u rekening houden met artikel 42 (Boek 5) van het Burgerlijk Wetboek, waarin staat:

dat bomen tenminste 2 meter van de erfafscheiding geplant moeten worden;
dat hagen, coniferen en dergelijke tenminste 50 centimeter van de erfafscheiding geplant moeten worden.
KADASTER
Wilt u weten waar precies de erfafscheiding ligt, neem dan contact op met het kadaster. Dat is gevestigd in Arnhem. Of ga hier naar de website van het kadaster.

[begin]

PROBLEMEN OVER DE ERFAFSCHEIDING (HUISEIGENAREN)

Maar al te vaak komt het voor dat buren ruzie krijgen over de erfafscheiding. Dan blijkt ineens, dat een boom al jaren in de weg staat, een schutting te hoog is enz. Ontstaan er problemen over een muur, hek of schutting, ga dan eerst na of deze precies op de erfafscheiding staat (zie adres kadaster) en of (zo nodig) een bouwvergunning is afgegeven. Dat kunt u te weten komen bij het loket Bouwen en wonen van de gemeente. Eventueel kan Bouw- en woningtoezicht de betrokkene aanschrijven, dat gebouwd is zonder bouwvergunning.

Voldoet de muur, het hek of de schutting aan alle eisen, dan is er niets aan de hand en kan niets ondernomen worden om het bouwwerk weg te krijgen.

Ontstaan er problemen over een groene erfafscheiding, probeer dan eerst via een gesprek met uw buren tot een oplossing te komen. Dit is verreweg de beste manier om problemen op te lossen. Een gesprek kan eventueel belegd worden door bemiddeling van de politie. Als een gesprek niets oplevert is het enige wat u daarna nog kunt doen het beginnen van een rechtzaak (zogenaamde civiele procedure). Bedenk echter wel: rechtzaken zijn niet alleen duur en ingewikkeld, maar verslechteren in de meeste gevallen de onderlinge verstandhouding.

[begin]

PROBLEMEN OVER DE ERFAFSCHEIDING (HUURDERS)

Maar al te vaak komt het voor dat buren ruzie krijgen over de erfafscheiding. Dan blijkt ineens, dat een boom al jaren in de weg staat, een schutting te hoog is enz. Voor huurders bestaan er eigenlijk helemaal geen (wets)regels met betrekking tot problemen over de erfafscheiding. Huurders van huizen van de woningbouwvereniging kunnen proberen de problemen op te lossen door middel van het huurcontract. In de meeste gevallen staan daarin al regels opgenomen over de hoogte van erfafscheidingen, de soort van afscheidingen enz. Huurders kunnen ook contact opnemen met de eigenaar van het huis en vragen of deze namens hen de zaak willen oplossen.

In andere gevallen blijft er maar ??n ding over: de rechtszaak (civiele procedure). Dat kan, omdat het Burgerlijk Wetboek een zogenaamde "onrechtmatige daad" verbiedt. Op grond van dit artikel kunt u uw buren voor de rechter dagen.

Ook voor huurders: eigenlijk maar ??n goede manier om de zaak op de lossen en dat is het gesprek. Rechtzaken zijn niet alleen duur en ingewikkeld, maar verslechteren in de meeste gevallen de onderlinge verstandhouding.

PROBLEMEN OVER HET ONDERHOUD VAN ERFAFSCHEIDINGEN

Problemen kunnen ontstaan over het onderhoud van erfafscheidingen. Bijvoorbeeld de vraag: Wie schildert de achterkant van de schutting op de erfafscheiding? Om de achterkant van uw schutting te kunnen schilderen, zult u op de grond van de buren moeten komen. Volgens de wet moet u daarvoor toestemming hebben. Wordt deze toestemming niet gegeven, dan moet uw buurman zelf zorgen voor het onderhoud aan zijn kant. Doet hij dat niet, dan kunt u via een rechtzaak (civiele procedure) uw recht halen. Ook hier geldt weer: Probeer eerst door middel van een gesprek (eventueel na bemiddeling door de politie) de zaak op te lossen.

[begin]

Overhangende takken van de boom van uw buren

Als takken van een boom van uw buurman boven uw grond hangen en u heeft daar last van, dan zult u uw buurman moeten vragen deze eraf te zagen. Als hij dat niet wil of doet, dan bent u volgens de wet gerechtigd deze takken zelf weg te halen, maar u mag daarbij niet op de grond van uw buurman komen. Als de wortels van een boom van uw buurman bij u in de tuin boven de grond komen, mag u ze zonder te vragen afhakken.

Overigens staat ook in de wet dat u van takken van uw buurmans boom, die boven uw grond hangen, de vruchten mag plukken.

VRIJ UITZICHT VOOR HET VERKEER

Dit onderwerp heeft slechts zijdelings te maken met erfafscheidingen. Bomen en beplantingen kunnen een vrij uitzicht voor het verkeer belemmeren. In de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening is daarover te lezen: "De rechthebbende op een boom, heg, struik of andere beplanting, welke aan het wegverkeer het vrije uitzicht kan belemmeren of daarvoor op andere wijze hinder of gevaar kan opleveren, is verplicht deze beplanting, na aanschrijving door burgemeester en wethouders, binnen een door dezen te stellen termijn en volgens dezen door te geven aanwijzingen te snoeien, te beknotten, op te binden of te verwijderen.

[begin]

Het is ook verboden langs de weg een voorwerp, bouwwerk of ander werk aan te brengen, te plaatsen of te hebben dat aan het wegverkeer het uitzicht belemmert".

http://www.bouwhelp.nl/bouwhelp/search.php3?search=boom+erfgrens&submit=Zoek%21

http://www.bouwhelp.nl/zoek

Hier volgen wat citaten::

Op het moment dat U de woning aankocht heeft U deze geaccepteerd met alle voor- en nadelen die daarbij hoorden. De boom stond er al en als deze voor U een probleem vormt snap ik niet dat U de woning heeft gekocht.

Een eenmalige toestemming is voldoende om de boom op deze plaats te laten staan. Elke nieuwe bewoner neemt bij aanschaf de reeds eerder gedane toezeggingen cq gemaakte afspraken over.

Misschien is goed overleg mogelijk ivm snoeien en onderhoud van de boom. Indien U dit gezamenlijk doet dan is dit misschien aannemelijker voor Uw buurman.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Volgens het Burgerlijk Wetboek heeft U het recht, na tijdige mededeling, alle overhangende begroeiing te verwijderen. Dit dient dan wel te gebeuren zonder schade toe te brengen aan de boom.

Ik beb zelf groot voorstander van overleg en daarna pas de actie. Misschien willen Uw buren de boom ook wel weg, maar zien ze op tegen de werkzaamheden !?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

In principe kent de Nederlandse wet geen definitie van het begrip boom. De omschrijving in de Model Bomenverordening is in zijn algemeenheid wel opgenomen in de meeste gemeentelijke verordeningen. In rechtspraak over Art. 5:42 BW (oud BW Art. 714) blijkt het feit of een boom hoog kan worden belangrijker te zijn dan dat deze hoogopschietend is. Vanaf een hoogte van ca 3 m blijkt dat er sprake is van een boom, aldus het oordeel van rechters. Andere rechtspraak duidt erop dat een coniferenhaag tot 2,25 m hoogte een rij bomen is met een zodanige hoogte dat zij een toelaatbare heg vormen in de zin van Art. 5:42 BW. Uit lid 3 van Art. 5:42 BW is af te leiden dat in beginsel een heg tot 2 m hoogte toelaatbaar wordt geacht.

4. Verboden zone
Op grond van Art. 5:42 BW is bepaald dat het niet geoorloofd is binnen bepaalde afstanden van eens anders erf bomen, heesters of heggen te hebben. Voor bomen is deze afstand in beginsel 2 m, voor heesters en heggen 50 cm. Dit geldt echter niet voor en op openbaar gebied! De wet formuleert hiermee de zo genoemde "verboden zone".
Hierop zijn tal van uitzonderingen. Om er een paar te noemen zonder volledig te kunnen zijn:
* een daarop betrekking zijnde notari?le akte. * een door buren onderling en afzonderlijk ondertekend briefje. * een mondeling overeengekomen toestemming welke in het bijzijn van (een) getuige(-n) is uitgesproken.
Langdurig gedogen en niet protesteren tegen een bepaalde beplanting vormt echter geen argument voor de rechter.



http://www.neerlandstuin.nl/algemeen/jurhaag.html

Juridische aspecten rond heggen, hagen, bomen en struiken op of nabij erfscheidingen
Bomen, heesters en heggen op of nabij de erfgrens kunnen een bron van geschil vormen tussen buren. Het burenrecht regelt de bevoegdheden en verplichtingen van de eigenaren van naburige erven. Handhaven en herstellen van vrede tussen eigenaren van en naburige erven is de belangrijkste doelstelling van het burenrecht (Art. 5:37 t/m 59 Burgerlijk Wetboek).
Rond 'wat is' een heg, haag of boom bestaat veel begripsverwarring. Wanneer is er sprake van een boom en wanneer is een heg een op rij geplant aantal bomen?
Zowel juridisch als taalkundig zijn er verschillen in defini?ring te ontdekken.


Taalkundige definitie boom en haag
Juridische definitie van boom en haag
Burenrecht en kettingbeding
Verboden zone
Gemeentelijke- en lokale (bouw-)verordening
Verwijdering vorderen
Aanwijzen van een bemiddelaar
Snoeien overhangende takken en kappen wortels
Misbruik van bevoegdheid
Mandeligheid in verband met erfscheiding door middel van een haag
Schikking is meestal verkieslijk!
Adressen voor deskundige hulp en advies




1. Taalkundige definitie van boom en haag
Taalkundig gezien verstaan we onder een boom een houtachtig gewas op een (enkele) stam die zich op enige hoogte van de grond vertakt. Een heg of haag bestaat eveneens uit een levend, houtachtig gewas, dat al naar gelang de standplaats of verzorging te verstaan is als omheining en dat al dan niet in een regelmatige cyclus in een gewenste vorm wordt geschoren.
In de Model Bomenverordening (in een uitgave van de Vereniging Stadswerk en de Bomenstichting) wordt in art. 1 onder a een juridische definitie gegeven.
2. Juridische definitie van boom en haag
Een boom is een overblijvend houtig gewas met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 10 cm op een hoogte van 1,30 m boven het maaiveld. In het geval van meerstammigheid geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam.




Een boom is een boom, indien
de stam op een hoogte van
1,30 m boven het maaiveld
een dikte heeft van 10 cm. De hoogte van een heg of
haag mag maximaal 2 m
boven het maaiveld bedragen. Een heg of haag kan ook gevormd worden door op rij staande bomen die een toelaatbare heg vormen.


In principe kent de Nederlandse wet geen definitie van het begrip boom. De omschrijving in de Model Bomenverordening is in zijn algemeenheid wel opgenomen in de meeste gemeentelijke verordeningen. In rechtspraak over Art. 5:42 BW (oud BW Art. 714) blijkt het feit of een boom hoog kan worden belangrijker te zijn dan dat deze hoogopschietend is. Vanaf een hoogte van ca 3 m blijkt dat er sprake is van een boom, aldus het oordeel van rechters. Andere rechtspraak duidt erop dat een coniferenhaag tot 2,25 m hoogte een rij bomen is met een zodanige hoogte dat zij een toelaatbare heg vormen in de zin van Art. 5:42 BW. Uit lid 3 van Art. 5:42 BW is af te leiden dat in beginsel een heg tot 2 m hoogte toelaatbaar wordt geacht.
3. Burenrecht en kettingbeding
Aangezien het burenrecht een zogenaamd regelend recht is, is het belangrijk na te gaan of (ook in het verre verleden) een overeenkomst met betrekking tot beperkt zakelijk recht is gevestigd. In de praktijk blijken op schrift gestelde overeenkomsten belangrijker te zijn dan de wettelijke regels met betrekking tot burenrecht! Notari?le akten, mits ingeschreven in de openbare registers, kunnen overeengekomen afspraken afdwingen en - mits niet herroepen - deze afspraken zijn ook afdwingbaar tegenover bijvoorbeeld nieuwe buren; het kettingbeding.

4. Verboden zone
Op grond van Art. 5:42 BW is bepaald dat het niet geoorloofd is binnen bepaalde afstanden van eens anders erf bomen, heesters of heggen te hebben. Voor bomen is deze afstand in beginsel 2 m, voor heesters en heggen 50 cm. Dit geldt echter niet voor en op openbaar gebied! De wet formuleert hiermee de zo genoemde "verboden zone".
Hierop zijn tal van uitzonderingen. Om er een paar te noemen zonder volledig te kunnen zijn:
* een daarop betrekking zijnde notari?le akte. * een door buren onderling en afzonderlijk ondertekend briefje. * een mondeling overeengekomen toestemming welke in het bijzijn van (een) getuige(-n) is uitgesproken.
Langdurig gedogen en niet protesteren tegen een bepaalde beplanting vormt echter geen argument voor de rechter.

5. Gemeentelijke en lokale (bouw)verordening
De wetgever heeft 'bewust' ruimte gelaten voor lagere overheden om afwijkingen te formuleren ten aanzien van de verboden zone in bijvoorbeeld een gemeentelijke of plaatselijke verordening. Dit kan inhouden dat de in Art. 5:42 BW genoemde afstanden voor heggen, hagen en heesters nihil kunnen zijn!



Een heg of haag geplant op het midden van de erfscheiding.
Er is sprake van 'mandeligheid'.
De afstand van de erfgrens ten opzichte van het hart van een (boom)stam moet in beginsel minimaal 2 m bedragen.
Een heg of haag moet in beginsel minimaal op 50 cm afstand van een erfgrens staan.



Uitgaande van Art. 5:44 BW wordt verticaal gemeten op de erfgrens.
In Art. 5:42 BW wordt uitgegaan van een horizontale meting vanaf de erfgrens tot het hart van de (boom)stam.

De roodgele baan vormt de verboden zone, zoals deze in de wet is geformuleerd. De wettelijk minimale afstand van boom en/of haag is gelijk aan wat bij de tekening in het midden is vermeld.



Uitgaande van Art. 5:42 BW wordt horizontaal gemeten over een zone van 2 m vanaf de erfgrens op het erf van de ander.
6. Verwijdering vorderen
Een buur kan verwijdering vorderen van bomen, heesters of heggen die hoger zijn dan een scheidsmuur, indien lucht, licht (geen zonlicht) of uitzicht wordt ontnomen. Meestal is in een lokale (bouw-)verordening of door plaatselijk gebruik de maximaal toegestane hoogte van een scheidsmuur bepaald. Op grond van Art. 5:49 BW is die hoogte bepaald op 2 m bij afwezigheid van een verordening of plaatselijke gewoonte. In beginsel betekent een en ander dat een haag slechts 2 m hoog mag zijn. Echter... afstanden tussen gevels, indien deze ruim zijn, kunnen een hogere haaghoogte aannemelijk maken.

7. Aanwijzen van een bemiddelaar
Om een burengeschil over een boom of heghoogte niet te laten escaleren en om te voorkomen dat men moet procederen, kan een voor beide partijen acceptabele derde persoon als bemiddelaar in het geschil worden aangesteld. Een (boom- of groen-) verzorgingsdeskundige kan men bijvoorbeeld vragen voor het geven van een bemiddelend snoei-advies. Voor adressen voor advies en hulp: zie onder 12.

8. Snoeien van overhangende takken en het kappen van wortels
Art.5:44 BW geeft iemand het recht om na schriftelijke aanmaning met termijnstelling aan zijn nabuur zelf de over de erfgrens overhangende takken die buiten de 2 m zone staan te kappen of te snoeien. De rechten op grond van Art.5:44 BW worden recht omhoog gemeten op de erfgrens. Hetzelfde is van toepassing op buurman's wortels die doorschieten op het eigen erf. De verplichting tot schriftelijke aanmaning is hiervoor niet nodig. Dit laatste is uiteraard sterk aanvechtbaar.

9. Misbruik van bevoegdheid
Art. 3:13 BW handelt over misbruik van bevoegdheid. Het kan hierbij gaan over het kennelijk willen dwarsbomen van de nabuur. Dat moet dan wel bewezen kunnen worden! Het bijvoorbeeld in eigen hand rigoureus terugzetten van wortels of een boomkroon op een zodanige wijze behandelen dat schade wordt toegebracht aan het voortbestaan van een boom of ook dat een boom uit esthetisch oogpunt 'onwenselijk' is behandeld, is strafbaar!

10. Mandeligheid in verband met erfscheiding door middel van een heg of haag
In het voorgaande is steeds uitgegaan van het feit dat het onomstotelijk duidelijk was, wie de eigenaar van een boom of heg is.
Een bijzonder soort gemeenschappelijk eigendom is ontstaan, wanneer de erfgrens ergens door de voet van een stam loopt of ook wanneer de grens van twee erven, die aan verschillende eigenaren toebehoren, er in de lengterichting onderdoor loopt. In dit geval is er sprake van 'mandeligheid' hetgeen in de artikelen 5:60 tot en met 5:68 BW is geregeld. Bepaald is dat in geval van gemeenschappelijk eigendom of mede-eigendom geen der beide eigenaren iets aan dit eigendom (boom of heg) mag veranderen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de ander. Als een heg dus een erfscheiding van twee erven vormt, wordt vermoed dat het midden van de heg de erfgrens is (Art. 5:36 BW). Tenzij ander bewijs van erfloop wordt dit vermoeden ook gerekend tot mandeligheid i.c. quasi-mandeligheid.

11. Schikking meestal verkieslijk!
Het geheel overziend is het raadzaam bij het planten van een boom, heester of een haag zorgvuldig te werk te gaan en goed na te denken over de eventuele consequenties en juridische gevolgen van zo'n daad:
* inachtneming van het geregelde recht op dit gebied voorkomt problemen op termijn. * zijn er problemen, dan is het raadzaam tot een wederzijdse, aantrekkelijke schikking te komen. Dit voorkomt moeilijke en dure juridische procedures. * inschakelen van een onafhankelijk deskundige kan voor de juiste bemiddeling en bovendien voor een praktisch advies zorgen.

12. Adressen voor deskundige hulp en advies.


Bomenstichting, Oudegracht 201bis, 3511 NG Utrecht, tel. 030 2340778 - fax 030 2310331.
De Bomenstichting geeft hulp en advies aan particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.
Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur NVTL, Oudebrugsteeg 11-2, 1012 JN Amsterdam, tel. 020 4275590 - fax 020 4217172.
Bij deze vereniging kunt u het adres krijgen van een onafhankelijke adviseur in uw omgeving.
De Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners VHG, Utrechtseweg 44, postbus 900, 3700 AX Zeist, tel. 030 6962360 - fax 030 6958282.

Home NE?RLANDs Tuin

bepaalde beplanting vormt echter geen argument voor de rechter.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Door de "Bomenstichting" te Utrecht zijn een aantal boeken uitgegeven te weten:
- het boek "Bomen en Wet" (standaardwerk voor juristen en boombeheerders)
en:
- het boek "Bomen met je Buren" ( uitgave met juridische regels rond bomen,heesters en hagen bij de erfgrens en praktische tips als handreiking bij burengeschillen)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Het is ook van belang om te weten of de boom er al stond voordat uw huis gebouwd werd, dan is er n.l. sprake van gewoonterecht en kunt u niets ondernemen tegen die enorme boom die op minder dan 2 meter van de erfgrens al uw zonlicht wegneemt. (behalve dan het snoeiwerk wat over uw tuin hangt.







Re: erfafscheiding en gezicht/licht belemmering
Naam: ivo kraus, van gemeente Roosendaal (datum: 05-07-2005 10:14)

waar staat dat een conifeer niet hoger mag zijn dan 2m ?





Re: erfafscheiding en gezicht/licht belemmering
Naam: liesbeth van der voorn (datum: 05-07-2005 19:21)

dat de coniferenhaag maar twee meter hoog mag zijn (staat in burgelijk wetboek 2.25m misschien)is me wel duidelijk maar wat me nog niet duidelijk is of de achterburen ook beperkingen kunnen opleggen mbt tot alles wat wij in de rest van de tuin neerzetten, en dan dus op 2m afstand van de erfgrens, omdat dit dan hun licht/zicht inval zou beperken van hun glazen achterpui.
Zij vertellen ons nl dat ze ons voor de rechter slepen als wij bomen of andere dingen van meer dan twee meter hoog in de tuin gaan zetten.





Re: erfafscheiding en gezicht/licht belemmering
Naam: ivo kraus, van gemeente Roosendaal (datum: 06-07-2005 07:44)

In het BW artikel 5:42 is alleen geregeld dat een nieuwe boom op 2m afstand van de perceelgrens moet worden geplaatst, tenzij een plaatselijke verordening of gewoonte een kleinere afstand is toegelaten. De buren zul toch echt even aan moeten geven waar hun dat "recht" vandaan halen.

Een conifeer is geen bouwwerk en derhalve is ook de woningwet niet van toepassing.






Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl