Zoek binnen het forum
Vraag: vloeroppervlakte bedrijfsrestuarant loop paden
Naam: Pieter (datum: 02-11-2005 16:18)
ik ben bezig me de beoordeling van een bedrijfsrestaurant voor max 418 personen, nu weet ik dat je per persoon 1,5 m2 moet rekenen als vloeropp als ruimte benodigd. vraag is dit incl de looppaden/vluchtroutes of mag ik de looppaden afzonderlijk in rekening brengen en als bijtelling in het totaal benodigde ruimte opgeven.
ik kan in de bouwverordening en het bouwbesluit daar niets over vinden.
Bvd Pieter
Reageer
Naam: Pieter (datum: 02-11-2005 16:18)
ik ben bezig me de beoordeling van een bedrijfsrestaurant voor max 418 personen, nu weet ik dat je per persoon 1,5 m2 moet rekenen als vloeropp als ruimte benodigd. vraag is dit incl de looppaden/vluchtroutes of mag ik de looppaden afzonderlijk in rekening brengen en als bijtelling in het totaal benodigde ruimte opgeven.
ik kan in de bouwverordening en het bouwbesluit daar niets over vinden.
Bvd Pieter
Reageer
Re: vloeroppervlakte bedrijfsrestuarant loop paden
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 03-11-2005 08:46)
Die looppaden moet je in eerste instantie al van je beschikbare oppervlakte aftrekken, het is ten slotte niet de bedoeling dat daar mensen gaan zitten. (Hoe ga je dat overigens garanderen/controleren?). Daarnaast gaan alle interieurartikelen van de oppervlakte af, bijv. tafels en counters etc.
Er dient dus voor elke losse zitplaats ook een bepaalde oppervlakte beschikbaar te zijn, en daarnaast voor de persoon op die zitplaats ook nog eens 0,5 m2. Wanneer je voor de zitplaats dus 0,7x0,7 m neemt, zit je op een totaal van 0,99 m2 per persoon.
De overblijvende oppervlakte zou je kunnen verdelen onder staande personen, maar ik neem aan da dit in een restaurant niet de bedoeling is.
Omgekeerd rekenen is in dit geval denk ik makkelijker. Bereken de oppervlakte, trek daar alles af (gangpaden, counters, trolleys etc.) behalve de stoelen en tafels. Ga nu kijken hoeveel oppervlakte een zitunit nodig heeft (tafel, x aantal stoelen, ruimte voor x aantal personen), en deel de oppervlakte door deze uitkomst. Dan heb je je maximale aantal personen. Wanneer dit lager is dan 418 voldoet de aangevraagde situatie niet.
Joachim
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 03-11-2005 08:46)
Die looppaden moet je in eerste instantie al van je beschikbare oppervlakte aftrekken, het is ten slotte niet de bedoeling dat daar mensen gaan zitten. (Hoe ga je dat overigens garanderen/controleren?). Daarnaast gaan alle interieurartikelen van de oppervlakte af, bijv. tafels en counters etc.
Er dient dus voor elke losse zitplaats ook een bepaalde oppervlakte beschikbaar te zijn, en daarnaast voor de persoon op die zitplaats ook nog eens 0,5 m2. Wanneer je voor de zitplaats dus 0,7x0,7 m neemt, zit je op een totaal van 0,99 m2 per persoon.
De overblijvende oppervlakte zou je kunnen verdelen onder staande personen, maar ik neem aan da dit in een restaurant niet de bedoeling is.
Omgekeerd rekenen is in dit geval denk ik makkelijker. Bereken de oppervlakte, trek daar alles af (gangpaden, counters, trolleys etc.) behalve de stoelen en tafels. Ga nu kijken hoeveel oppervlakte een zitunit nodig heeft (tafel, x aantal stoelen, ruimte voor x aantal personen), en deel de oppervlakte door deze uitkomst. Dan heb je je maximale aantal personen. Wanneer dit lager is dan 418 voldoet de aangevraagde situatie niet.
Joachim
Re: vloeroppervlakte bedrijfsrestuarant loop paden
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 03-11-2005 08:52)
Oh, het bovenstaande komt natuurlijk uit de bouwverordening, bijlage 4 art. 6.
Kijk verder ook goed of dat maximale aantal personen binnen 1 minuut door de aanwezige uitgangen kan vluchten. Het is nogal een strijdpunt hoeveel mensen er nou precies door een uitgang kunnen, maar ik denk zelf het volgende te kunnen verantwoorden.
Gebouwen tot 2003 (of tot niveau 2003 door aanpassingen): 90 personen per m1, 25 personen bij tegendraaiende deuren.
Gebouwen vanaf 2003: 135 personen per m/1, 37 personen door tegendraaiende deur.
Alle deuren voorzien van picotgram en loopsluiting
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 03-11-2005 08:52)
Oh, het bovenstaande komt natuurlijk uit de bouwverordening, bijlage 4 art. 6.
Kijk verder ook goed of dat maximale aantal personen binnen 1 minuut door de aanwezige uitgangen kan vluchten. Het is nogal een strijdpunt hoeveel mensen er nou precies door een uitgang kunnen, maar ik denk zelf het volgende te kunnen verantwoorden.
Gebouwen tot 2003 (of tot niveau 2003 door aanpassingen): 90 personen per m1, 25 personen bij tegendraaiende deuren.
Gebouwen vanaf 2003: 135 personen per m/1, 37 personen door tegendraaiende deur.
Alle deuren voorzien van picotgram en loopsluiting
Re: vloeroppervlakte bedrijfsrestuarant loop paden
Naam: pieter (datum: 03-11-2005 21:31)
Bedank voor je snelle antwoord, maar mijn vraag waarmee kan ik hard maken dat ik de looppaden mag aftrekken van de ruimte, waar vind ik dat?
Bvd Pieter
Naam: pieter (datum: 03-11-2005 21:31)
Bedank voor je snelle antwoord, maar mijn vraag waarmee kan ik hard maken dat ik de looppaden mag aftrekken van de ruimte, waar vind ik dat?
Bvd Pieter
Re: vloeroppervlakte bedrijfsrestuarant loop paden
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 04-11-2005 08:11)
Das een logische conclusie. Alles waar geen mensen mogen/kunnen staan moet er af.
Er staat echter niet omschreven hoe breed die gangen moeten zijn. Ik houd zelf nogal eens de breedte van de deur aan waar ze op uit komen.
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 04-11-2005 08:11)
Das een logische conclusie. Alles waar geen mensen mogen/kunnen staan moet er af.
Er staat echter niet omschreven hoe breed die gangen moeten zijn. Ik houd zelf nogal eens de breedte van de deur aan waar ze op uit komen.
Re: vloeroppervlakte bedrijfsrestuarant loop paden
Naam: Pieter (datum: 04-11-2005 13:53)
Bedankt
Mvg, Pieter
Reageer
Naam: Pieter (datum: 04-11-2005 13:53)
Bedankt
Mvg, Pieter