Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: landbouwkas wordt bijeenkomstruimte
Naam: van den hurk, van camping (datum: 13-09-2005 08:42)

op een minicamping "kamperen bij de boer" wil men een gedeelte van de landbouwkassen gaan gebruiken als bijeenkomstruimte voor bezoekers van deze camping, m.a.w. een "lichte industriefunctie" wordt een "bijeenkomstfunctie". Een gedeelte van deze kas ligt inpandig. Verder wordt er bouwtechnisch nauwelijks iets verandert aan de kas. De kas bestaat uit dubbelglas wanden en een dak van enkelglas. Op de vloer liggen tegels en er zijn voldoende toegangen. vraag: t.b.v. de bouwvergunning aanvraag, welke bouwkundige aanpassingen moeten er worden gedaan? De gemeente zegt dat het enkelglas van het dak in het kader van energiezuinigheid niet behoefd te worden vervangen, maar wel dat er vloerisolatie onder een nieuw betonlvoer moet komen. Verder werd er verteld dat i.v.m. hagelbuien het glas voldoende veilig moet zijn, maar m.i. zegt het bouwbesluit daar niets over. Kunt u mij vertellen welke aanpassingen ik aan de kas moet doen, zodat het kan worden gebruikt als verblijfsgebied?
Reageer
Re: landbouwkas wordt bijeenkomstruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-09-2005 11:35)

let er ook op dat u ook dient te voldoen aan de eisen zoals genoemd in de bouwverordening van uw gemeente, en dan vooral die in hoofdstuk 2, in bijlage 3 en 4 en in tabel 10, 11 en 12.

De vraag of u nu naderhand wel of geen gebruiksvergunning nodig hebt doet er niet toe, de eisen gelden voor alle gebouwen, en er zal op getoetst worden door de gemeente.

De gemeentelijke bouwverordening is vaak te downloaden of in te zien op de website van de gemeente. Het bouwbesluit kunt u vinden op www.bouwbesluitonline.nl. Hierin zijn nog niet alle wijzigingen opgenomen, maar voor een bijeenkomstfunctie zou het nog goed te gebruiken moeten zijn.

Ik denk niet dat er iemand (hier) geneigd is uw bouwplan kostenloos te gaan toetsen, en de wetgeving is voor de leek tamelijk ondoorzichtig. Ik zou u willen adviseren een bouwkundig/brandpreventief adviesbureau in de arm te nemen.

Succes,

J. Bolte
Re: landbouwkas wordt bijeenkomstruimte
Naam:
van den hurk , van camping (datum: 14-09-2005 13:35)

ten eerste bedankt voor uw reaktie.
De wetgeving mbt de specifieke geval is niet alleen voor de leek tamelijk ondoorzichtig, maar de ambetanaren hebben er ook zo verschillende meningen over.

Maar waar ik echt benieuwd naar ben, is de opmerking van de ambtenaar dat het glas in het dak van de kas voldoende veilig moet zijn bij hagelbuien en dat het normaal enkele glas wat er nu in zit,dus niet voldoet. Ik kan echter nergens in het bouwbesluit vinden dat er rekening moet worden gehouden met weersinvloeden! Indien het glas bv. moet worden vervangen door veiligheid-glas is het financieel niet meer haalbaar deze wijziging door te voeren. Past uberhaupt trouwens niet in de dunnen staalprofielen van de kaskonstruktie


Re: landbouwkas wordt bijeenkomstruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-09-2005 10:28)

Ik denk dat de gemeente doelt op artikel 2.1. Hierin wordt inderdaad niet direct omschreven dat glas niet zou mogen breken, maar wordt gesteld dat de algehele bouwconstructie een bepaalde duurzaamheid en bruikbaarheid moet hebben.

Het glas heeft een dubbele functie, het is tegelijkertijd een dakconstructie en lichtvoorziening. De eisen voor beide gelden dan, en een dak moet wel degelijk voldoen aan het bovenstaande artikel.

De nota van toelichting van het bouwbesluit (www.bouwbesluitonline.nl) zegt het volgende:

Om tegemoet te komen aan wensen uit de bouwpraktijk is in de functionele eis van artikel 2.1, eerste lid, het begrip ?duurzaam? vervangen door ?gedurende de in NEN 6700 bedoelde referentieperiode voldoende? (Stb. 2005, 1). Daarmee is het begrip ?duurzaam? met betrekking tot constructieve veiligheid concreet gemaakt, want gedurende de in de norm genoemde periode moet de constructie voor wat betreft sterkte en stabiliteit bestand zijn tegen de daarop werkende krachten. Het maakt concreet dat voor elke bouwconstructie, ongeacht het materiaal waaruit deze is samengesteld, een bepaalde referentieperiode geldt. De verwijzing naar de in NEN 6700 bedoelde referentieperiode is vooral van belang bij een beroep op gelijkwaardigheid als bedoeld in artikel 1.5, bijvoorbeeld bij innovatieve bouwconstructies uit materialen als kunststof of glas, waarin de door het Bouwbesluit 2003 aangestuurde materiaalgebonden constructienormen (TGB?s) niet voorzien. Een constructie is volgens NEN 6700 voldoende betrouwbaar indien wordt aangetoond dat deze gedurende de referentieperiode voldoende weerstand kan bieden aan alle belastingen die redelijkerwijs kunnen optreden, zonder dat de bruikbaarheid van die constructie wordt aangetast (de uiterste grenstoestand mag niet worden overschreden).

Sneeuw en hemelwater worden als variabele belastingen aangevoerd. Het is niet meer dan logisch dat een dak ook met goed gevolg een hagelbui kan doorstaan.

Om nou meteen te stellen dat er dubbel of gelamineerd glas moet worden toegepast vind ik wat kort door de bocht, vooral als isolatie geen issue is. Je kunt het dak ook hagelproof maken door er bv. lexaanplaat in te gebruiken. Net zo dun als glas, ook doorzichtig, maar onbreekbaar.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl