Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: wijgeren vergunning
Naam: Joost Hartman, van - (datum: 19-08-2005 13:18)

L.s.

Een bepaalde gemeente wil op basis van welstand-eisen een vergunning voor de bouw van een dakkapel op de voorzijde van een huis wijgeren.

Wij hebben het ontwerp gemaakt waarbij dit ontwerp voldoet aan de welstands-sneltoets-criteria/de welstandsnorm en het bouwbesluit.
De dakkapel heeft de maximaal op dit dakvlak toegestaande breedte.

Nu wil de gemeente maximaal een dakkapel toestaan die ruim de helft kleiner is, enkel omdat een dergelijke dakkapel 5 woningen verderop ook geplaatst is en anders zou het straatbeeld niet meer uniform zijn. Tevens willen ze niet de door ons voorgestelde kunststof maar een houten dakkapel

beste mensen 2 vragen:
- wat heeft de welstandsnota voor een zin, wanneer de gemeente je nog op allerlei vlakken kan terugfluiten. Ik wordt hier echt een beetje moe van.
- Wat kunnen we er tegen doen om alsnog wel een 3 meter kapel neertezetten...dan maar advocaat? bij bezwaar krijgt gemeente toch weer gelijk...

m.v.g.
Reageer
Re: wijgeren vergunning
Naam:
Evik (datum: 26-08-2005 12:21)

Welstand is een ADVIES aan de gemeente. Deze zal de gemeente in 99% van de gevallen aannemen, maar u kunt altijd de gemeente zelf een brief sturen met een bezwaar omdat u aan de regels voldoet. Kleine kans dat u wint, maar een advocaat gaat mij te ver aangezien het plaatsen van een dakkapel niet zo duur is wordt deze een stuk duurder door de kosten van de advocaat.
Re: wijgeren vergunning
Naam:
A.A.M. Kuijken (datum: 04-09-2005 01:53)

Advies van welstand is inderdaad een advies, maar niet zomaar een advies. In principe is dat een bindend advies en mag daaraan in de regel een groot gewicht worden toegekend. Burgemeester en wethouders mogen zich in eerste aanleg dan ook zonder meer verlaten op dat advies tenzij op voorhand duidelijk is dat voor wat betreft de inhoud of de wijze van totstandkoming het advies van welstand zodanige tekortkomingen kent dat burgemeester en wethouders dit advies nimmer aan het besluit tot het weigeren van de bouwvergunning ten grondslag had mogen leggen. Bovendien mogen burgemeester en wethouders niet zonder meer afgaan op het advies van welstand als er sprake is van een contra-advies.
Ik zou u willen adviseren iemand in te schakelen die verstand heeft van welstandsapecten en die in staat is uw bouwplan te toetsen aan de welstandsnota van de gemeente en daarover een eigen oordeel kan geven. Dat kan nieuwe gezichtspunten opleveren en zal de gemeente dwingen nogmaals naar het eigen welstandsadvies te kijken. Houdt de gemeente desalniettemin vast aan haar standpunt dan zal zij dat nog beter moeten motiveren. Daarnaast zou ik, althans zo begrijp ik uw woorden, een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel en aangeven dat in vergelijkbare gevallen wel medewerking is verleend door de gemeente. Hierdoor ontstaat strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Succes ermee
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl