Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij?
Naam: myra houdijk, van houdijk architecten (datum: 24-06-2024 09:28)

wij hebbende vraag van onze opdrachtgever gekregen of het vervangen van alle houten gevelkozijnen van zijn pand door nieuwe houten kozijnen met dezelfde indeling vergunningsvrij is.
valt dit onder gewoononderhoud?
ik twijfel, vandaar mijn vraag.
Reageer
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
Richard (datum: 24-06-2024 12:13)

Is dit monument, of anders beschermd?
Wat geeft het tijdelijk omgevingsplan aan?

De vergunningscheck op het nieuwe Omgevingsloket is waarschijnlijk nog niet zodanig ingericht dat hier een duidelijk antwoord op komt (behalve 'bel uw gemeente'...).
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
myra houdijk , van houdijk architecten (datum: 24-06-2024 12:39)

geen monument o.i.d.. en ik kom inderdaad niet verder dan contact met de gemeente, vandaar mijn vraag.
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-06-2024 12:56)

Wijzigingen aan kozijnen zijn in ieder geval vergunningvrij voor het 'technisch bouwen'. Je hoeft vanuit het BBL dus geen omgevingsvergunning bouwen te hebben.

Het kan wel zijn dat je een omgevingsplanactiviteit aan het uitvoeren bent. Dan moet je dus in het omgevingsplan van je gemeente kijken of ze een vergunningsplicht voorschrijven. Wanneer je kozijn EXACT hetzelfde is, is het vaak vergunningsvrij. Anders wordt het een omgevingsplanactiviteit.
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
Richard (datum: 24-06-2024 19:40)

Dus toch contact opnemen met de gemeente
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
Joost (datum: 25-06-2024 16:42)

een "omgevingsplanactiviteit" serieurs.??? ik dacht dat het makkelijker zou worden met die omgevingswet..

wat is nu weer een omgevingsplanactiviteit???
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
Pino (datum: 25-06-2024 18:59)

@Joost
Op welke gronden dacht je dat het makkelijker zou worden?
Heb je dat in je loopbaan met welke wijziging in de regelgeving dan ook ooit meegemaakt?


Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
Leon (datum: 26-06-2024 10:07)

Het enige voordeel van de omgevingswet is dat verschillende overheden nu verpicht met elkaar om tafel moeten om tot voorschriften te komen. Nu komt het nog voor dat het waterschap iets voorschrijft wat vanuit het bestemmingsplan helemaal niet mag bijvoorbeeld. Verder zie ik er het voordeel ook niet van. Ja, we hebben 'nog maar' één wet. Maar in de praktijk hebben ze alle wetboekjes aan elkaar geplakt, nieuwe kaft er om en tadaa: 'minder regeltjes'.
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-06-2024 11:04)

We zijn eigenlijk een stap teruggegaan, waarbij we een hoop zaken die eerst centraal waren geregeld weer hebben gedecentraliseerd.

Daarmee hebben gemeenten weer de mogelijkheid specifieker te kunnen zijn in hun regels, maar dat zorgt tegelijkertijd ook voor versnippering en verschillen in regels per gemeenten. Precies de reden waarom we ongeveer 20 jaar geleden veel dingen centraal wilden regelen.

Het leven is een golf... :)

Maar @joost, op je vraag: Alle regels rondom ruimte, gebouwen en gebruik staan nu per gemeente in het Omgevingsplan. Dat is een gecombineerd document met onder ander de voormalige bestemmingsplannen, welstandsnota, verordeningen etc etc, plus de 'bruidsschat' aan regels die eerder centraal waren geregeld en nu naar de gemeente zijn gegaan, PLUS nog een keer een vergunningsplichtsysteem voor dat omgevingsplan.

De gemeente kan nu een vergunning vragen voor 'acitiveiten' die je doet, waarover in dat plan iets wordt gezegd. Ze kunnen vergunningen vragen voor het alleen maar uitvoeren van zo'n plan (bijvoorbeeld voor een preventieve welstandcheck van je gebouw), of eentje die alleen maar in werking gaat wanneer je afwijkt van het Omgevingsplan. (bijvoorbeeld wanneer je een ruimtelijke ontheffing nodig hebt).

En inderdaad, niemand snapt dit nog.
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
John (datum: 27-06-2024 19:40)

Klopt. OLO is er niet beter op geworden. Voor wat betreft de vraag kozijnen vervangen door dezelfde kozijnen is geen vergunning nodig. Ook niet in het voorgevelvlak. (tenminste als de gevel niet in een beschermd dorps- of stadsgezicht ligt) ...... dan wil de monumenten commissie er eerst iets over zeggen.
In alle andere gevallen kunnen deze gewoon vergunningsvrij worden vervangen. Ook al vaker hout laten vervangen door een kunststof renovatie profiel.
Re: vervangen gevelkozijnen vergunningsvrij
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-06-2024 09:25)

@John,

Voor wat betreft het 'technische' bouwen is het vergunningsvrij, maar of het in jouw gemeente ook zo is, moet blijken uit het omgevingsplan en de welstandsnota.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl