Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat?
Naam: Christina (datum: 20-06-2024 11:26)

Het betreft een huurwoning, waar tot de renovatie openslaande deuren zaten. Ik weet niet waarom, maar die zijn weggehaald en in plaats daarvan is er een raam geplaatst. Het is nog steeds fijn licht in de woonkamer en er zijn aan beide ramen (voor en achter) ventilatieroosters geplaatst. Alleen ik had liever de openslaande deuren gehad of tenminste aan de achterkant een openslaand raam, want nu is het vaak benauwd in de woonkamer, ondanks de openstaande ventilatieroosters. Als er misschien nog een zomer komt en dus warm weer, zal het niet uit te houden zijn, vrees ik.
(Overigens bij de buurvrouw die nog wel openslaande deuren heeft, heeft de woningstichting gewoon de verwarming voor deze deuren geplaatst, wat mij ook heel vreemd voorkomt. Maar goed, dat is een ander verhaal.)
Ik hoor graag wat ik kan doen om de woonsituatie te verbeteren of waar ik de woningstichting op kan aanspreken.
Het is een ouder huis uit de 60/70'er jaren en is voordat ik er in kwam wonen (dit jaar) gerenoveerd, dus daar had ik helaas geen inspraak in.
Alvast hartelijk dank.
Christina.
Reageer
Re: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-06-2024 12:32)

https://www.briswarenhuis.nl/docs/wet/bbl/hfd3/afd3.3/par3.3.3

Je moet ook in bestaande situaties een bepaalde mate van 'spuicapaciteit' houden, van 3 liter per seconde per m2 ruimte. Vaak zie je dat alleen roosters daarvoor niet voldoende zijn. Als je helemaal geen te openen ramen meer hebt nu, zou je dus bij de woningbouw kunnen vragen of ze daarmee rekening gehouden hebben bij het verwijderen van die deuren.
Re: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat
Naam:
pino (datum: 20-06-2024 20:11)

Je mag een gevel aanpassen binnen de regelgeving.

Je schrijft dat je het in de huidige staat hebt betrokken dus inspraak etc. is niet aan de orde

Re: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 21-06-2024 09:18)

Aanpassen mag prima, maar je moet altijd voldoen aan ten minste de eisen voor 'bestaande gebouwen' uit het BBL. Anders mag je het gebouw niet gebruiken.
Re: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat
Naam:
pino (datum: 21-06-2024 09:43)

Het klopt dat je aan de eisen moet voldoen dat schrijf ik ook.

Maar er gewoon vanguitgaan dat andere hun werk niet goed hebben gedaan terwijl er genoeg mogelijkheden zijn waardoor die ventilatie geregeld kan zijn vind ik heel kort door de bocht

waarschijnlijk is er bij de renovatie gewoon een mechanische voorziening getroffen die ruim die hoeveelheid haalt.
voor de badkamer en de keuken heb je immers veel meer nodig

Re: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat
Naam:
Tim (datum: 24-06-2024 07:34)

Nou 3 dm/s per m kan best aanlopen. We weten niet hoe groot de woonkamer is maar als de woonkamer groter is dan 7 m zit je al aan de wettelijke afvoer eis van de keuken. Als de woonkamer 30 m is heb je het al over 90 dm/s (324 m/h). Dat trek je niet zomaar door een paar zelfregulerende roosters heen met een ventilatiesysteem. Zeker niet als er ook nog andere ruimten zijn e.d.
Re: openslaande deuren vervangen door een dicht raam met ventilatierooster, mag dat
Naam:
Jack (datum: 24-06-2024 09:22)

De (huur)woning moet minimaal voldoen aan de eisen voor bestaande bouw. Naast eisen voor de gewone ventilatie (luchtverversing) gelden er ook eisen voor spuiventilatie; daarvoor zijn doorgaans een of meerdere te openen ramen (of deuren) nodig.

Zoals in een van de reacties reeds opgemerkt staat het je vrij bij de woningstichting te informeren op welke wijze zij menen dat in de gerenoveerde situatie aan de vereiste spuicapaciteit wordt voldaan. Het zou zo maar kunnen dat dit over het hoofd is gezien, al zullen ze dat niet snel toegeven. Vraag een onderbouwing.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl