Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Beloopbaar vlak
Naam: Hans Peeters, van VRLN (datum: 20-06-2024 09:38)

N.a.v. een brandonderzoek bij een brand in een biggenstal constateer ik dat de kunststof vloerroosters in de biggenstal een grotere bijdrage aan de brand hebben gehad dan dan ik had verwacht.

Voor de inrichting van een stal geldt een brandklasse B, uitgezonderd een beloopbaar vlak dat een brandklasse van Dfl mag hebben.

Nu is mijn vraag;
Is een vloer in de biggenstal (afdeling) een "beloopbaar vlak"?

Ik kan nergens een bergripsomschrijving vinden. Mijn interpretatie is dat de plek waar de biggen lopen niet bestemd is als looproute voor mensen. Ik zou dus zeggen dat dit gebied dan ook GEEN beloopbaar vlak is.

P.s. dat zou wel kunnen gelden voor de werkgang tussen de afdelingen.
Reageer
Re: Beloopbaar vlak
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-06-2024 10:57)

Je moet dat meer lezen als 'horizontaal vlak'. De regelgeving houdt er geen rekening mee of daar mensen of dieren lopen. Je roosters mogen dan ook klasse Dfl zijn, net als bij alle andere functies.

Daarnaast schrijf je heel makkelijk klasse B, terwijl je het hier blijkbaar over een bestaande stal hebt. de regels voor bestaande bouw maken geen onderscheid tussen industriefuncties voor het houden van dieren of andere industriefuncties, en daarvoor is klasse 4 voorgeschreven (moderne klasse D).

Als laatste: de bijdrage aan de vuurlast en de brandvoortplantingssnelheid zijn twee heel verschillende dingen. Een kunststof kan prima klasse B halen, maar uiteindelijk wel nog een grote vuurlast vertegenwoordigen waardoor je een tamelijk felle brand krijgt (als het spul eenmaal brandt).

Meestal is het ook niet één factor waardoor een brand anders loopt dan verwacht, maar meerdere bij elkaar. Van welk bouwjaar was deze stal, welke regels of 'standaard' gelijkwaardigheden golden er toen? Is het inzicht in de loop der tijd veranderd? Wat is de ontdekkingstijd en de opkomsttijd? etc. etc.
Re: Beloopbaar vlak
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-06-2024 11:11)

Je ziet trouwens wel dat de meest recente versie van de NEN6060 soms strengere materiaaleisen voorschrijft dan het Bouwbesluit/BBL, en meer/andere definities geeft. Wanneer je een nieuwe stal bouwt, kun je daar dus iets mee.

Daar wordt ook een onderscheid gemaakt tussen constructieve vloeren en roostervloeren.

Bij het beoordelen van een bestaande stal echter zul je altijd terug moeten naar de regelgeving en inzichten van destijds. Dat is zeg maar het 'rechtens verkregen niveau'. Je kunt daar iets van vinden, maar je kunt er weinig aan veranderen.
Re: Beloopbaar vlak
Naam:
pino (datum: 20-06-2024 15:55)

Dat rooster is zonder meer een beloopbaar vlak ook in de huidige regels

niet alle beloopbare vlakken zijn vloeren of gebruik oppervlak
Maar alle vloeren zijn wel beloopbare vlakken


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl