Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Positie isolatie houten dak
Naam: P. Gianni (datum: 15-05-2024 15:41)

Beste mensen,

Ik heb een vraag voor de bouwfysici:

Waarom kan bij een schuin prefab houten dak de isolatie wel tussen de sporen geplaats worden maar bij een plat houten dak niet tussen de balken?

In mijn projecten maak ik vaak gebruik van prefab hsb dakelementen. Deze hebben als voordeel dat de isolatie tussen de constructieve balken geplaatst wordt waardoor het dakpakket minder dik is. Als ik echter een plat dak in hout wil uitvoeren (op de bouwplaats gemaakt) dan willen aannemers dat de isolatie op het dakbeschot geplaats wordt in plaats van tussen de balken. De reden die hiervoor gegeven wordt is eigenlijk altijd dat ze bang zijn voor condens in de constructie.

Ik snap het argument maar wat is er zo anders aan de prefab schuine elementen dat het daar wel kan?
Reageer
Re: Positie isolatie houten dak
Naam:
Leon (datum: 15-05-2024 15:45)

Wat dacht je van het type dakbedekking dat je toepast? Of beter: de dampdichtheid daarvan? In mijn beleving is dit toch basiskennis bouwkunde...
Re: Positie isolatie houten dak
Naam:
P. Gianni (datum: 15-05-2024 16:33)

Ok.

Nu pas ik veel riet toe als afwerking op die schuine daken. Hierbij is het vang belang dat er geen vochttransport door het dak plaatsvindt omdat het riet dan (aan de onderzijde) gaat rotten omdat er daar geen ventilatie is. Dit voorkom je door een dampscherm aan de binnenzijde toe te passen.

Waarom kan dit dan niet bij een plat dak?
Re: Positie isolatie houten dak
Naam:
Leon (datum: 16-05-2024 10:38)

Pannendaken hebben aan de binnenzijde ook een dampscherm zodat er in principe geen vochtdoorslag kan plaatsvinden. Maar mocht dat toch gebeuren, dan kan het aan de buitenzijde weer uitdampen (dampopen, waterkerende folie onder de pannen). Dat zal bij riet niet anders zijn.

Probleem bij platte daken is tweeledig: de dakbedekking is 100% dampdicht, er is dus geen escape in geval van een falend dampscherm. Daarbij heb je bij platte daken (plafonds) ook nog eens het nadeel dat het dampscherm extra kwetsbaar is voor beschadiging door bijvoorbeeld lichtpunten. Het is een illusie dat je zo'n plafond 100% dampdicht kan maken en houden.

Ik ken wel aannemers/timmerfabrieken die het af en toe doen, maar dan uitsluitend bij kleine platte daken zoals een dakkapel of een erkertje. In beide gevallen in ieder geval plafonds die qua omvang te overzien zijn (en daarmee goed dampdicht te krijgen zijn) en waar ook geen enkel installatie-element in het plafond komt. En dan ook met de ruimte tussen het hout volledig volgepropt met minerale wol, zodat er geen valse spouw ontstaat bijvoorbeeld. Het blijft gewoon een erg kritisch punt. Een koud dak moet je gewoon niet willen, dat is vragen om problemen.
Re: Positie isolatie houten dak
Naam:
Ron (datum: 16-05-2024 12:19)

Ik heb in verleden schuine daken toegepast met pvc bekleding. opbouw van de dakelementen was ook binnenplaat/dampremmende laag - sporen met isolatie en buitenplaat. Tussen de buitenplaat en de isolatie was nog ruimte. Daar waren ventilatiegaten rond in de sporen gemaakt. de elementen onderling werden deze gaten onderling met E pijp verbonden en daarna afgepurd. De ruimte werd zwak geventileerd. Zover ik weet zijn er nadien geen problemen ontstaan. Was een projekt van zo'n 150 recreatiewoningen. en de dakbedekking zit er nu naar 25 jaar nog altijd. Ik snap de overigens wel daken koelen het snelst af en dus zal daar als eerste condensatie kunnen ontstaan. Je wilt zo min mogelijk risico lopen. Het blijft allemaal werk in de buitenlucht en dus niet altijd onder ideale omstandigheden.
Re: Positie isolatie houten dak
Naam:
pino (datum: 17-05-2024 11:00)

Jij bent de ontwerper.

De aannemer snap ik isolatie op het dak is gewoon simpel en effectief bij een houten balklaag als je het niet uitwerkt zal hij bij prijsvorming hier altijd van uit gaan

Als je het ander wilt dan moet je een goed voorstel doen.
o.a. kingspan maakt ook platdak elementen

in combinatie met houtskelet kan dit zo op de muur.

bij metselwerk wordt de bevestiging een uitdaging zonder strijkbalk.
Re: Positie isolatie houten dak
Naam:
P. Gianni (datum: 17-05-2024 12:35)

Dank voor de antwoorden. Een en ander is mij nu duidelijker.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl