Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandveiligheid op perceelgrens
Naam: Eric Mathot, van Van Dop + Mathot architecten (datum: 22-02-2024 16:33)

Wij hebben een woning met een rieten kap gerealiseerd voor een klant van ons. Bij de bouw is er op het kavel een positie voor het plaatsen van de woning bepaald door de gemeente. De woning staat met de langsgevel op ca 4,5 meter van de erfgrens en de rieten kap op circa 3,5 meter (steekt uit); de kap start bijna 2,5 meter vanaf de grond. De buren plaatsen nu een berging/ carport van bij elkaar over 105 m2 nabij de erfgrens; lengte ca 18 meter. Afstand tot de erfgrens bij start ca 0,5 meter en aan het einde ca. 1,5 meter. Voor de bouw is een omgevingsvergunning afgegeven. Bij de aanvraag is volledig voorbij gegaan aan de brandveiligheid (niets op tekening mbt de uitvoering van het gebouw) en er is niet getoetst door de gemeente. Wij menen dat hier minimaal een WBDBO van 30 minuten moet worden gerealiseerd waarbij denken we ook nog eisen te stellen zijn aan de hoofddraagconstructie. Zien wij dit juist? Verder is er ook een dak op ca 3 meter en kort op de rieten kap. Moeten / kunnen er ook eisen gesteld worden aan het dak?

Bijlage: Berging-Carport.pdf Reageer
Re: brandveiligheid op perceelgrens
Naam:
Alfred (datum: 23-02-2024 10:39)

Ja, dat moet. Waarschijnlijk is dit bouwwerk vergunningsvrij voor activiteit bouwen. Neemt niet weg dat wel aan het bouwbesluit (bbp) moet worden voldaan. Ik zie hier verder geen probleem in, een geparkeerde auto en wat opslag is misschien wel net zo’n groot risico.

De woning met de rieten kap is natuurlijk gebouwd volgens oa artikel 2.71 van het bouwbesluit?
Maw dat het met een rieten kap is uitgevoerd en of deze nu op 3, 4 meter of tegen de erfgrens staat doet verder niet ter zake.

De buren kunnen ook andersom redenen: de woning met een rieten kap dicht op de erfgrens waar zij de auto’s parkeren.
Re: brandveiligheid op perceelgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-02-2024 14:12)

De regelgeving werkt anders dan u denkt. Bij de beoordeling van een nieuw gebouw kijk je niet naar de daadwerkelijke bebouwing op het buurperceel, maar naar een over de perceelsgrens gespiegelde versie van je eigen gebouw.

De gemeente toetst de aanvraag voor dat gebouw ook op die manier. Ik kan me dus voorstellen dat het met de brandwerendheid van de buren wel goed zit.

Aan de andere kant moet u ook aan de regels voldoen. Het dak van uw woning had al brandvertragend behandeld moeten zijn wanneer de woning dichtbij de erfgrens staat.
Re: brandveiligheid op perceelgrens
Naam:
Joost (datum: 27-02-2024 11:29)

een dak (en dus ook rieten dak) moet wanneer dit op minder dan 15 meter van de erfgrens staat niet brandgevaarlijk worden uitgevoerd. Dit betekend dat de bouwer van de woning met rieten kap maatregelen had moeten nemen. Niet de buurman die volgens de regels op zijn kavel bouwt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl