Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandwerendheid gevel
Naam: Ron (datum: 19-02-2024 11:35)

Ik heb een nieuwbouwgevel op de perceelsgrens; de WBDBDO eis is 30 minuten. Kijken of ik het juist heb: de brandwerendheid van deze gevel moet toch 15 minuten (want spiegelsymmetrisch, de 'buren' leveren de andere 15 minuten) zijn, van buiten naar binnen en van binnen naar buiten?
Reageer
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Ron (datum: 19-02-2024 14:07)

zover ik weet moet u die 30 minuten halen. Die andere 30 minuten is voor "de buren" Tesamen zou je dan tot 60 minuten WBDB komen.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Jack (datum: 20-02-2024 08:46)

De eis is 60min wbdbo. Op grond van spiegelsymmetrie volstaat het om jouw gevel met 30min wbdbo uit te voeren.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Ron (datum: 20-02-2024 11:18)

De WBDBO eis is 30 minuten vanwege laag gebouw met lage vuurbelasting. Had ik even toe moeten lichten. Graag nog even reactie op mijn 'basisvraag', dus of de gevel zowel van buiten naar binnen als andersom 15 minuten brandwerend moet zijn (omdat de 'buurman' ook 15 minuten levert in theorie in ieder geval).
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Jack (datum: 20-02-2024 11:57)

Je schrijft er niet bij welke gebruiksfunctie het betreft?

Art.4.53 lid 3 van het Bbl (voorheen BB art.2.84 lid 3) welke een verlaging van de eis met 30min bij lage vuurbelasting toestaat is alleen van toepassing op woonfunctie.

Check daarnaast ook de eis van brandwerendheid m.b.t. bezwijken. Als wat dat betreft 30min van toepassing is, dan wordt dat mogelijk maatgevend.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-02-2024 14:23)

Even terug naar de vraag:

ja, WBDBO is de optelsom van brandwerendheden op het traject wat je bekijkt. Dus als je in totaal 30 minuten wilt halen mag je dat half om half verdelen op je 'echte' gebouw en je spiegelsymmetrische gebouw.

Om te voorkomen dat je alles toewijst aan een fictief gebouw, is er een nieuw regeltje bijgekomen, BBL art. 4.54 lid 3. Dat bepaalt dat je 'echte' gevel altijd TEN MINSTE de helft moet dragen van de totale WBDOB. Meer mag natuurlijk, niet minder.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-02-2024 14:26)

@jack

WTB en WBDBO zijn verschillende zaken, die moet je niet door elkaar gaan gebruiken. Zelfs als je WTB groter is dan de WBDBO, is de kans groot dat je de brandwerendheid van de wand op zich niet hoeft te verbeteren.

Andersom is het wel goed om er rekening mee te houden dat ALS je wand een bepaalde WBDBO moet halen, de constructie waarvan die wand afhankelijk is ook gedurende die tijd overeind moet blijven. Maar dat heeft meer te maken met de R-waarde uit de NEN6069 en de randvoorwaarden uit de NEN6068 dan met het WTB-regeltje uit het BBL.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Jack (datum: 22-02-2024 09:25)

@Bolte; ik weet dat WTB en WBDBO twee verschillende zaken zijn. Desondanks is het m.i. altijd zinvol na te gaan of je bij bepaalde keuzes (materiaal, gevelopbouw) aan beide voldoet.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-02-2024 12:45)

@Jack,

Zoals je het hierboven omschrijft, lijkt het net alsof je de WBDBO wilt vervangen door de WTB. Dat is verwarrend.

Je WTB is een aparte beoordeling. Het kan prima zo zijn dat je vloer/wand een WBDBO heeft van 30 minuten (waarna de vlammen erdoorheen komen), maar de WTB veel hoger dan dat is (in een naastgelegen compartiment storten er nog geen constructies in).

Die wand of vloer zelf grenst aan het compartiment waar de brand is, en mag op zich dus ook bezwijken, zelfs binnen de WTB tijd. Als dat maar niet leidt tot het bezwijken van andere constructies in de compartimenten eromheen.

Je kunt dus prima een gebouw hebben met een WTB van 90 of 120 minuten, waarin de vloeren maar 30 minuten WBDBO 'scheidende functie' hebben.

Gevoelsmatig is dat best onlogisch, en het laten overlappen van die regels zorgt er ook heel vaak voor dat er fouten in de toetsing daarvan worden gemaakt.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-02-2024 12:49)

En als ik het zo hoor gaat het om een laag woongebouw, misschien zelfs een tussenwoning. Die zijn constructief al onafhankelijk, en zelfs al de woning helemaal instort zullen de naastgelegen panden niet bezwijken. Je voldoet daarmee (ongeacht de WBDOB-eis) van nature altijd al aan elke WTB-eis.
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Jack (datum: 23-02-2024 09:23)

@Bolte; in dat geval excuus voor de verwarring.
Het is niet mijn bedoeling het een te vervangen door het ander. Mijn opmerking is algemeen bedoeld; in de zin van dat je aandacht moet hebben voor beide (WTB Ún WBDBO) en het feit dat de 'halvering' a.g.v. spiegelsymmetrie alleen geldt voor de WBDBO.

Terug naar de vraag van dit topic; door de vragensteller is (nog) niet bevestigd of het om een woonfunctie gaat!
Re: brandwerendheid gevel
Naam:
Ron (datum: 23-02-2024 11:17)

gaat idd om woonf
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl