Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: verzakking garage
Naam: Angelique (datum: 14-02-2024 10:38)

onze garage (gebouwd ca.2009 door vorige bewoner) is aan het verzakken.
Dit is met name merkbaar met een grote scheur naast het (kunststof) deurkozijn. Middels monitoring blijkt deze ook te werken en zijn we bezig met onderzoeken hoe we dit opgelost/gestabiliseerd krijgen.

Via de gemeente hebben we een funderingsadvies gekregen van de bouw van de garage waarin we lezen dat de fundering ongewapend uitgevoerd zou moeten worden. (limburg) en dat het geen geroerde grond mag zijn. Indien wel moet deze verdicht worden.(een naam van constructeur staat helaas niet op dit stuk vermeld)

We vermoeden dat het zeker wel geroerde grond is geweest, aangezien een eerdere aanbouw afgebroken is en of de grond verdicht is, is eveneens onbekend.

We trachten nog contact met verkoper te krijgen, maar dat is nog niet tot stand gekomen.

We hebben offertes van stabilatie/funderingsherstel ontvangen, maar vragen ons nu af, of alles tot de mogelijkheden behoort.

We neigen namelijk het meeste naar stalen palen tot op draagkrachtige laag, maar als er geen wapening in de fundering zit, vragen wij ons af, of deze oplossing nog wel tot de mogelijkheden behoort.

Contact met constructeur zijn we ook mee bezig, maar graag hoor ik ook jullie meningen.

Reageer
Re: verzakking garage
Naam:
A (datum: 14-02-2024 10:58)

Er zijn zoveel variabelen die een rol spelen dat het onmogelijk is om een advies te geven.

Je wilt om dit te kunnen beoordelen weten wat de ondergrond is met behulp van (hand) sonderingen en je wilt weten wat de huidige opbouw is van vloer en fundering. Dit laatste kan van tekeningen afkomen, maar moet ook in de praktijk getoetst worden.

Praat eens met 1 of 2 constructeurs.
Denk ook eens aan -mits de omstandigheden dit toestaan- aan funderingsherstel met pur.

Re: verzakking garage
Naam:
pino (datum: 14-02-2024 11:17)

Die scheur zit in de uitbouw zelf of tussen de uitbouw en het hoofdgebouw?

Zijn de funderingen van het hoofdgebouw en de uitbouw vergelijkbaar?

Is de uitbouw het waard om hersteld te worden?
demonteren en opnieuw beginnen is soms in verhouding veel meer waar voor je geld.


Een advies anno 2009 voor beton zonder tenminste een praktisch wapeningsnet dat op de bouwsom ongeveer niks kost is is in mijn ogen onbegrijpelijk.Re: verzakking garage
Naam:
Angelique (datum: 14-02-2024 11:41)

De scheur zit niet tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Daar zit eerst het deurkozijn.
Wat sowieso al onhandig gedaan is, is dat rollaag en latei zowel aan bestaand huis alsook aan uitbouw bevestigd is. Maar dat is achteraf. Aan binnenzijde zijn er wel scheuren langs de latei te zien.

Een snelle meting met een lasermeter laat zien dat er ca 3-4 cm verzakking is van de ene naar de andere kant, (van linkst achter naar rechtsvoor) maar we weten uiteraard ook niet hoe recht eea gebouwd is. Op het oog lijkt het in feite (ook met de kennis van de scheefstand) toch nog recht te zijn.
De huizen zijn in de jaren 60/70 in een helling gebouwd. Vanuit de plaatsing van een nieuwe keuken weten we dat de fundering aan de achterzijde van het huis vrij laag is aangezet. In de kruipruimte kan bijna rechtop gestaan worden.
Garage zal zeker niet zo diep aangezet zijn.

mbt de constructie. absoluut eens, alleen moeten we nu wel ermee dealen.

Afbreken en nieuwbouwen lijkt ons vooralsnog duurder te zijn. De garage is in de basis niet zo heel oud.

Het voordeel van de stalen palen is, dat er geen sondering vooraf noodzakelijk is. Dat wordt met het inbrengen direct gemeten. Schatting op basis van ervaring is, dat er 5-6 m diep gegaan zou moeten worden.

Bij een pur (uretek of dergelijks) vragen ze sowieso vooraf sonderingen uit te voeren. Ook vanwege de regio waar we zitten.
Re: verzakking garage
Naam:
pino (datum: 14-02-2024 13:49)

1 advies
degene die het onderstaande beweerd niets aan de klus laten doen.
doe het goed anders kan je over 15 jaar weer aan de bak

Het voordeel van de stalen palen is, dat er geen sondering vooraf noodzakelijk is. Dat wordt met het inbrengen direct gemeten. Schatting op basis van ervaring is, dat er 5-6 m diep gegaan zou moeten worden.

Re: verzakking garage
Naam:
Angelique (datum: 14-02-2024 14:46)

hmm....
klonk voor mij nogal geloofwaardig.....
maar ben er ook geen kenner in.
Re: verzakking garage
Naam:
Jeroen (datum: 14-02-2024 15:52)

Juist om niet te schatten maar in 1 keer goed te doen heb je een sondering nodig.
Re: verzakking garage
Naam:
Leon (datum: 14-02-2024 16:33)

'Sonderen' op basis van de paalfundering lijkt me inderdaad niet de juiste insteek. Een sondeerwagen/installatie zal in de basis dieper gaan ('harder drukken') dan de paalfundering zelf. Dit om een goede opbouw van de draagkrachtige lagen in beeld te hebben. Nu zal dat bij een eenvoudige garage niet zo heel spannend zijn in alle eerlijkheid, maar je ziet nu wat er van komt als het niet goed wordt aangevlogen.

Een ongewapende fundering vind ik zelf overigens niet zo gek. Als de grond draagkrachtig genoeg is dan kan dat prima, zeker bij lichte gebouwen zoals een schuur. Mijn woning staat ook op een fundering van stampbeton, daar zit na 60 jaar nog geen scheur in.
Re: verzakking garage
Naam:
Ron (datum: 15-02-2024 05:37)

er zijn eeuwenoude gebouwen met gemetselde fundringen al dan niet op koeienhuiden die de tijd goed doorgekomen zijn. een ongewapende fundering kan in veel gevallen dus prima. Maar u heeft het over woningen gebouwd in helling. Vind er geen afschuiving plaats. waardoor de ene kant van de garage dus lager komt te liggen. Ik begrijp dat alsthans uit uw lasermetingen?

Re: verzakking garage
Naam:
pino (datum: 15-02-2024 17:07)

Die gebouwen die al zo lang staan zonder vergaande renovatie
Zijn de krenten uit de pap waar destijds ook niet op een paar centen werd gekeken en dien gewoon op de beste locatie uit de wijde omgeving staan. Omdat ook toen al onderzoek werd verricht met de beschikbare middelenReageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl