Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: beeldkwaliteitsplan vs. bestemmingsplan
Naam: Dirk (datum: 08-12-2023 11:57)

Casus; er is voor een locatie sprake van een bestemmingsplan waarin ruimere bouwmogelijkheden zijn dan in het voor de locatie geldende beeldkwaliteitsplan.

Welke is hierin leidend?
Reageer
Re: beeldkwaliteitsplan vs. bestemmingsplan
Naam:
pino (datum: 08-12-2023 12:03)

in de basis is het bestemmingsplan de toetsingsgrond maar via een omweg kan het kwaliteitsplan dat ook zijn.

Je zal het dus specifiek voor de door jouw te bebouwen locatie moeten uitzoeken
Re: beeldkwaliteitsplan vs. bestemmingsplan
Naam:
Alfred (datum: 08-12-2023 14:34)

Is het beeldkwaliteitsplan vastgesteld als welstandsbeleid? Zoja, dan is het een formeel toetsingsaspect. Er is dan geen sprake van "vs" maar "en-en". Het bouwplan moet voldoen aan beide wetten. Een goede ontwerper kan hiermee omgaan.

En het is niet ongebruikelijk dat het bestemmingsplan meer ruimte biedt dan het beeldkwaliteitsplan. Bijvoorbeeld het bestemmingsplan geeft een groot bouwvlak aan, terwijl het beeldkwaliteitsplan een zadeldak met nok haaks op de weg voorschrijft.
Re: beeldkwaliteitsplan vs. bestemmingsplan
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 14-12-2023 14:51)

Welstand is geen wet. Het is een verordening van de gemeente.
Het ruimtelijk beleid van de gemeente staat hoger op de rangorde-ladder. Je kunt met welstandseisen dus ook geen bouwmogelijkheden beperken die het bestemmingsplan toelaat.

Klein voorbeeld: Wanneer het BP toelaat dat je woningen met een puntdak bouwt, mag de welstandsnota niet stellen dat je een plat dak MOET maken.
Re: beeldkwaliteitsplan vs. bestemmingsplan
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 14-12-2023 14:58)

Daarnaast zijn beeldkwaliteitsplannen, bouwenveloppes enz. een raar iets. Dat zijn namelijk meer 'private' afspraken met een gemeente, die ze alleen kunnen afdwingen via private middelen, zoals een contract.

Veel gemeenten maken de fout dat private stuk te behandelen alsof het publieke regelgeving is. Je mag dat soort afspraken dus eigenlijk niet gebruiken als weigeringsgrond voor een bouwvergunning of ruimtelijke ontheffing.

Veel gemeenten doen dit wel, en gebruiken Bouw- en woningtoezicht ook als de 'politie' om dit te controleren en om op aan te schrijven.

Je kunt je kont dus ook tegen de krib gooien, en ze dit aangeven, maar tegelijkertijd moet je beseffen dat je waarschijnlijk contractbreuk pleegt door af te wijken van een dergelijk plan. Dan heb je je ook een probleem. Dus de meeste bouwers accepteren dat het zo gaat.

Re: beeldkwaliteitsplan vs. bestemmingsplan
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 14-12-2023 15:00)

https://iplo.nl/thema/ruimtelijke-ontwikkelingen/bijzondere-onderwerpen/beeldkwaliteitsplan/
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl