Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam: Eva, van - (datum: 23-11-2023 09:38)

Jaren geleden, voor mijn huidige buren naast mij kwamen wonen, heb ik een schoorsteen voor mijn houtkachel laten aanleggen door een erkend installateur. De installatie voldoet aan de verschillende NEN, waaronder NEN6062. Het is namelijk isoduct en dat mag in principe direct ergens tegen aan gebouw worden (ookal heeft dat niet de voorkeur).

De huidige buren hebben, zonder afstemming, nu een dakopbouw genomen die even breed is als de woning (hun lood slab zit nu op mijn deel van de gezamenlijke tussenmuur en daardoor tegen mijn isoduct kachelpijp). Nu claimen zij bang te zijn voor schade aan hun dakopbouw en eisen dat ik mijn schoorsteen verleng. Kosten 1200 euro.

Ik vind verlengen prima, maar vind eigenlijk niet dat ik daarvoor de kosten hoef te nemen aangezien zij de situatie hebben gewijzigd. Wat mij betreft betalen zij dus voor de verlenging.

Iemand advies? De relatie is vanaf begin moeizaam te noemen.
Reageer
Re: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam:
pino (datum: 23-11-2023 10:16)

Het is inderdaad gebruikelijk dat de kosten voor een aanpassing ten behoeven van een uitbreiding bij de buren ook door de buren wordt betaald.

(ik zou wel zelf de contacten met de uitvoerende partij regelen)

Re: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam:
Eva , van - (datum: 23-11-2023 14:22)

Dank je wel voor je reactie.

Ik heb dit inderdaad ook aangegeven bij mijn buren.
Maar zij weigeren dit te betalen en verbieden mij nu mijn kachel te gebruiken (al stook ik die misschien maar 1 keer per maand).
Zij zeggen dat ze in hun recht staan omdat mijn schoorsteen niet 0.5 mtr boven de nok uitkomt en ik nu niet aan het bouwbesluit voldoe. Maar hij steekt wel keurig 0.5 mtr boven mijn uit. Maar idd niet boven die van hen na hun eigen wijziging…. :(

Ze kunnen zelf deze situatie oplossen. Ik weet even niet meer wat dan te doen.
Re: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam:
P. Gianni (datum: 24-11-2023 08:39)

Ik zou even contact opnemen met je rechtsbijstandsverzekering. Die hebben regelmatig dit soort zaken en weten precies wat je wel en niet verplicht bent en hoe dit met (onwelwillende) buren te regelen.
Re: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam:
Eva , van - (datum: 24-11-2023 09:03)

Die heb ik niet. Als ik een juridisch vraagstuk heb dan schakel ik een advocaat in, rechtsbijstandsverzekeringen maken mij te veel een afweging wat betreft hun eigen winst en een advocaat werkt echt voor mij.

Maar ik hoopte dat iemand op dit forum mij misschien meer kan vertellen over of de 0.5 mtr eis betrekking heeft op de eigen nok of de nok van de buren. Dat zie ik in de NEN namelijk niet specifiek terug.
Re: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam:
pino (datum: 24-11-2023 12:11)

U buren kunnen u niets verbieden dat kan alleen de wetgever

de eisen zitten wel wat ingewikkelder in elkaar dan een 0,5 meter eis.
voor een beoordeling is inzicht nodig in de situatie ter plaatsen

Ik denk dat rechtshulp hier inderdaad wel op zijn plaats is.
zou eens beginnen met een door een jurist opgestelde brief waarin u aangeeft te willen meewerken aan een verhoging mits voor hun kosten.


Re: Dakopbouw buren en mijn schoorsteen
Naam:
Jack (datum: 07-12-2023 15:26)

Mijn advies zou eveneens zijn: schakel een juridisch adviseur in; of dat nu rechtsbijstand of uw eigen advocaat is. Bouwregelgeving en privaatrecht zijn twee verschillende zaken; in uw situatie komen beide samen en leidt het tot de vraag wie voor de kosten om het aan te passen moet opdraaien.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl