Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglichtfactor BBL
Naam: Angelique (datum: 07-11-2023 21:59)

Op een publicatie van Niemann lees ik dat de daglichtberekening nog niet in werking treed op 1 januari 24, maar in een later koninklijk besluit gepubliceerd zal worden.
Wie weet hoe dit precies zit?
Is ook al inzichtelijk of de nieuwe berekening ongunstiger of gunstiger zullen worden?

ik hoor graag jullie meningen.

Reageer
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Johan (datum: 08-11-2023 18:17)

Vraag het aan kwaliteitsborgers!
Die weten alles
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Jack (datum: 09-11-2023 08:59)

Klopt. Invoering van de daglichtfactor wordt uitgesteld. Volgens mij omdat goede (gratis?) software nog niet beschikbaar is.

Of deze methode per definitie gunstiger of ongunstiger is, zal ongetwijfeld per situatie verschillen. In diverse artikelen lees ik dat er a.g.v. deze methode kritischer moet worden gekeken naar vorm en indeling van verblijfsruimten/-gebieden. Denk daarbij o.a. aan positie keuken en al dan niet krijtstrepen.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Leon (datum: 09-11-2023 09:38)

@Johan
Dat je een hekel hebt aan die nieuwe kwaliteitsborging is nu wel duidelijk. Ik stel voor dat je je frustraties even ergens anders botviert, i.p.v. hier offtopic blijft lopen zeuren. Alvast bedankt.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Leon (datum: 09-11-2023 09:41)

Of dat met gratis software gaat kunnen moet ik nog maar zien. Wel onlangs een softwareontwikkelaar gesproken die inderdaad ook bevestigde dat de software nog niet definitief klaargemaakt kan worden omdat er nog geen consensus is over hoe de norm er nu exact uitziet tot op de laatste punt en komma. O.a. met het oog op reflectie van materialen en invloed van omliggende bebouwing. Ten opzichte van de huidige norm wordt beweerd dat het gemiddeld ongeveer gelijk zal zijn, waarbij er wel uitschieters kunnen zijn in specifieke situaties. Kozijnen die nu geen/nauwelijks daglicht opleveren kunnen in de nieuwe norm gunstiger zijn, andersom kan een kozijn die nu goed scoort lager uitvallen. Het moet allemaal blijken, mijn gevoel zegt dat het eerder tegen- dan meevalt eerlijk gezegd.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 09-11-2023 09:56)

Velux had tijdje terug een daylight visualizer beschikbaar, waarmee je simpel sketchup modelen in kon laden en paar basis eigenschappen toe kon wijzen aan oppervlakten.
Een beetje als een uitgeklede versie van dialux.

Het is een raytracer die voldoet aan regels uit EN17037, Het is ondoenlijk om uit te zoeken waar en in welke mate die norm afwijkt van de nederlandse variant, maar mijn vermoeden is erg weinig.

Aangezien de norm slechts een basale benadering is van de werkelijkheid is het met de meeste game engines en andere tekensoftware met een raytracer mogelijk om de daglichtfactor te bepalen.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 09-11-2023 10:03)

Op de vraag van de TS of de nieuwe berekening gunstiger of ongunstiger wordt is lastig te beantwoorden. Glas onder de 60cm hoogte van vloer telt nu wel mee dus in dat geval gunstiger.
Aangezien de kleur en reflectie van wand nu mee wordt gewogen kan dit zowel gunstiger als ongunstiger uitpakken afhankelijk van de kleur van de wand. En ook in de vorm van de daglichtopening zit verschil tussen de werkelijke benadering van een raytracer t.o.v. een kinderlijk eenvoudige benadering met alfa's en beta's.

In mijn optiek wordt het in de meeste gevallen ongunstiger als men het eerlijk invoert, d.w.z. geen 1 dimensionale wanddikten of onredelijk reflecterend of witte wanden, vloeren en plafonds om maar te voldoen. Al de bovenstaande zaken ben ik reeds tegengekomen in berekeningen van andere adviesbureau's. Veel is dus weer afhankelijk van het kennisniveau van degene die het invoert.


Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Angelique (datum: 09-11-2023 12:24)

Dank je wel voor de reacties tot zover.

Ik had ondertussen ook al flink erover gelezen
persoonlijk denk ik dat het waarschijnlijk ongunstiger zal worden en wat heel erg onhandig is, betreft het feit dat de gebruiker zelf de factor (t.o.v. berekening) enorm kan verlagen door donkere materialen toe te passen die heel weinig reflectie hebben.
Ik vraag me dan af of er dan enige reserve in de norm wordt ingebouwd...
Dat was nu natuurlijk ook mogelijk, maar er werd in het hele verhaal niet met reflecties gewerkt,.....hmmm

Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Angelique (datum: 09-11-2023 12:25)

sowieso is ten tijde van vergunning het afwerkingsniveau meestal nog niet bekend.
Betreft het huur, weet je het vaak bij oplevering nog niet.
Of er dan iets met forfetaire waardes gaat komen?
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Leon (datum: 09-11-2023 13:06)

Ik verwacht inderdaad dat er een soort van forfaitaire waarde komt, anders blijft dit een discussiepunt waar je nooit uitkomt. We kunnen moeilijk in de vergunning opnemen dat de nieuwe bewoner de wand niet donkerder mag schilderen dan RALxxxx omdat anders het daglicht niet meer voldoet...
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 09-11-2023 15:30)

Deze norm houdt inderdaad iets aan als forfaitere waarden voor wand vloer en plafond.

Probleem is echter dat deze dermate maatgevend zijn dat je eigenlijk geen berekening zou moeten maken voordat afwerking bekend is.
Als een gebruiker de ruimte later een kleur schildert dan verandert de daglichtfactor simpelweg, je zal dus altijd moeten toetsen aan de opleversituatie om gebruikersgedrag eruit te halen.

Ik had eerder nog willen schrijven dat situaties waarin licht via een vide of gangzone de ruimte bereiken in meeste gevallen gunstiger zullen zijn.


Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
pino (datum: 09-11-2023 17:08)

onhandig is, betreft het feit dat de gebruiker zelf de factor (t.o.v. berekening) enorm kan verlagen door donkere materialen toe te passen die heel weinig reflectie hebben.
Ik vraag me dan af of er dan enige reserve in de norm wordt ingebouwd...
Dat was nu natuurlijk ook mogelijk, maar er werd in het hele verhaal niet met reflecties gewerkt,.....hmmm

Of dat belangrijk is kan je je afvragen
als de gebruiker zich prettig voelt in een minder lichte omgeving is dat toch ook prima.
er zijn mensen zat die de hele dag iets voor de ramen hebben hangen.

waar het om gaat dat het ook licht kan zijn als je de juiste afwerkingen kiest


Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Leon (datum: 10-11-2023 08:10)

@pino
Dat is denk ik net de kern van het verhaal, ook bij de huidige norm. Als bewoner/gebruiker KAN je voldoende daglicht binnen krijgen zolang je niet de gordijnen dicht houdt of binnen alles zwart schildert. Het blijft natuurlijk een theoretisch model, zoals eigenlijk elke Bouwbesluitberekening die je op een project loslaat. Er zal altijd een stukje aanname/forfaitair in (moeten) zitten. Daar ontkom je volgens mij niet aan.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-11-2023 09:45)

Misschien moet je het anders zien: Met die berekeningen maak je aannemelijk dat het gebouw zoals je het neerzet kan voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit. Je zorgt ervoor dat je daarbij waardes kiest die realistisch zijn, en een beetje het 'gemiddelde gebruik' benaderen. Dat is ook waar die forfaitaire aannames voor zijn.

Wanneer dat gebouw er eenmaal staat, mag er vanalles aan verspijkerd en veranderd worden, ook dat is niet verboden. In sommige gevallen kan dat betekenen dat het gebouw minder goed presteert op onderdelen dan eerder aangenomen, dat kan een keuze zijn van de gebruiker.

Als ontwerper moet je dat denk ik loslaten.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-11-2023 09:48)

@ Michiel,

Deze daglichtberekening wordt mede mogelijk gemaakt door Unreal Engine 5. :D

Maar alle gekheid op een stokje, het is inderdaad maar een raytracing model wat je gebruikt. Als je weet welke parameters je moet gebruiken daarbij is het een beetje om het even met wat voor programma je het maakt.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 20-11-2023 12:07)

@ leon, het is geen theoretisch model, maar een betrouwbare weergave van de werkelijkheid mits invoer correct is. Dit in tegenstelling tot de meeste berekeningen aangestuurd vanuit het BB wat doorgaans nogal beperkte benaderingen zijn van de werkelijkheid.

@J.Bolte,
Gezien de game engines een paar decenia vooruit lopen was dit inderdaad het punt dat ik maakte.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
Leon (datum: 20-11-2023 16:23)

@Michiel Meinema
"een betrouwbare weergave van de werkelijkheid mits invoer correct is."
Dat is m.i. nog altijd een theoretisch model. Dichterbij de werkelijkheid dan de huidige daglichtberekening? Ja. Maar nog steeds een theoretisch model.
Re: Daglichtfactor BBL
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-11-2023 16:15)

@Leon,

wat is je punt? Alles wat we doen is gebaseerd op modellen en aannames. De vraag is niet of het volkomen realistisch is, maar meer of het 'close enough' is om bruikbaar te zijn.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl