Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: spuicapaciteit bestaande bouw na verbouwing
Naam: e de Wit, van VvE (datum: 21-10-2023 13:36)

De vraag betreft een oude boerderij uit 1920. Deze is in 2017 verbouwd en gesplitst in twee woningen. Hierbij zijn de installaties vervangen (WTW balansventilatie geplaatst), is een nieuwe voordeur geplaats welk zich bevind in de woonkamer. Zijn de bestaande ramen blijven zitten. Naast de woonkamer is er een slaapkamer zonder eigen openslaand raam. Aan deze slaapkamer grenst de badkamer.

Daar het ventilatiesysteem vervangen is voldoet deze aan de capaciteit van het bouwbesluit 2012. De vraag die zich voordoet is echter of spuiventilatie in de slaapkamer ook voldoet aan bouwbesluit. Nieuwe koper claimt dat hier een eigenstandig raam in moet zitten. Verkoper claimt dat hier volgens artikel 3.44 mag worden uitgegaan van van rechtens verkregen niveau en er geen nieuw (openslaand raam) nodig is.
Reageer
Re: spuicapaciteit bestaande bouw na verbouwing
Naam:
pino (datum: 21-10-2023 15:00)

Hoe heeft de verkoper het verkocht? dat is een veel belangrijkere vraag in dergelijke geschillen als wat de regels zijn vanuit het bouwbesluit

uiteraadt hoeft je in een bestaande woning een slaapkamer niet te verbouwen als deze voldoet aan bestaande bouw.

maar als je iets verkoopt onder de noemer hoogwaardige renovatie of voldoet aan de eisen voor nieuwbouw dan moet je dat ook leveren


Re: spuicapaciteit bestaande bouw na verbouwing
Naam:
Thomas (datum: 21-10-2023 21:33)

Check anders de vergunning bij de gemeente. Is die ruimte wel als slaapkamer (dus verblijfsruimte) ontworpen en als zodanig vergund?


Re: spuicapaciteit bestaande bouw na verbouwing
Naam:
Jack (datum: 24-10-2023 09:19)

Rechtens verkregen niveau heeft als ondergrens eisen bestaande bouw. V.w.b. een woonfunctie gelden ook bij bestaande bouw eisen m.b.t. spuiventilatie in een verblijfsruimte.
Re: spuicapaciteit bestaande bouw na verbouwing
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-10-2023 15:04)

Je mag je spuivoorziening ook realiseren via je mechanische ventilatie, zolang je de capaciteit maar haalt. Als er een aanvoer, klepraampje of ventilatierooster zit zou je dat dus kunnen gebruiken, en is een te openen raam niet verplicht.
Re: spuicapaciteit bestaande bouw na verbouwing
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 31-10-2023 11:47)

Het mag inderdaad de mech. ventilatie voorziening gebruiken voor het spuien, al kun je met een reguliere voorziening nooit de vereiste hoeveelheid dm3's halen om te voldoen aan spuicapaciteit.
Verder zou ik de vraag of in de slaapkamer wordt voldaan aan spuicapaciteit willen omdraaien en stellen dat een ruimte zonder te openenen ramen (of te spuien via mech ventilatie als uitzondering) nooit omschreven zou mogen worden als slaapkamer.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl