Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: aanvullende gegevens.
Naam: Thom Keizer, van KEIZERS bv (datum: 04-10-2023 19:12)

3 dagen voor verlenen van bouwvergunning komt de gemeente tot ontdekking dat het woonhuis op de zijgevel niet op het perceel past doordat voorgaande kavels hun kavel breder kochten dan aanvankelijk volgens het bestemmingsplan was bepaald. Ook niet aan de orde gekomen bij het vooroverlegplan. Nu in week 9 komt de gemeente met aanvullende vragen constructies die de volgens mij in de 8 weken vooraf aan de bouwaanvraag verlening gevraagd had kunnen worden. Moet men dit accepteren evenals nu 26 langer moeten wachten op het wijziging bestemmingsplan. Het loopt al vanaf 2 februari 2023.
Reageer
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
Alfred (datum: 04-10-2023 23:53)

Volgens mij zit er een tegenstrijdigheid in de eerste regel.


Van wie heb je de kavel gekocht? Daar moet je zijn voor de afmetingen i.r.t. het bestemmingsplan. En de architect/ ontwerper moet binnen deze kaders het ontwerp maken. De gemeente mag binnen de behandeltermijn (8 of 26 weken) 1x om aanvullende gegevens vragen en beoordelen of het ontwerp wel of niet voldoet aan de bouwvoorschriften.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
Ron (datum: 05-10-2023 06:07)

helaas is dat de dagelijkse praktijk. Wij willen wel bouwen maar lopen veelvuldig tegen het wat tragere ambtelijk apparaat. Het beeld wat u schetst maken wij veelvuldig mee. Het is net als politiek den haag die op door deze, overigens zorgvuldige werkwijze, tijd koopt.

Moet wel zeggen vroeger was ik en waarschijnlijk u niet anders. u ging voor een examen ook de laatste weken pas blokken, terwijl u dat daarvoor ook had kunnen doen.

Het is helaas niet anders. We moeten er mee dealen.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-10-2023 09:44)

Zit er dan om te beginnen geen fout in jullie ontwerp? Jullie hadden blijkbaar ook niet in de gaten dat de perceelsgrenzen anders lopen dan in het bestemmingsplan omschreven, en voor de gemeente is 'eigendom' formeel geen toetsingsgrond voor de vergunning.

Je kunt die bal nu wel bij de gemeente leggen, maar stel je wint dat, en ze verlenen die ontheffing op basis van verkeerde gegevens. Als je die wilt gaan uitvoeren kom je ook privaatrechterlijk in de knoop met je buren.

Daar heb je dus ook niets aan.

Probeer dus samen te werken en de gemeente z.s.m. van goede gegevens te voorzien. In overleg kunnen zij dan ook haast maken met die ontheffing.

En naar mijn idee is dit niet echt een 'aanvulling', maar een reparatie van iets wat als is aangeleverd. Je kunt dat dus niet op dezelfde manier behandelen, en zelfs als je dat wel zou doen legt een aanvullingstermijn de behandeltermijn alleen stil totdat de aanvulling is gedaan. Dan blijft er voor toetsing en besluitvorming dus nog steeds maar 3 dagen over.

Wat je misschien beter kunt doen is in overleg met de gemeente vaststellen hoeveel extra tijd je nodig hebt, en het besluit op basis van Awb 4:15 lid 2a via een schriftelijke bevestiging met die afgesproken termijn op te schorten. Dat kan ook 1 of 2 weken zijn, maar dan is het voor iedereen duidelijk.


Re: aanvullende gegevens.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-10-2023 09:46)

Ik snap trouwens niet helemaal wat je met de 8 en 26 weken bedoelt. Als je een lichte ontheffing moet krijgen is het inderdaad 8 weken, maar heeft de gemeente dan nu geoordeeld dat het een projectbesluit moet worden ofzo? Dan zit je in een heel andere procedure.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-10-2023 09:52)

Ik zei het hierboven al even: de enige toetsingsgrond voor je vergunning (en daarmee ook enige weigeringsgrond) is het Bestemmingsplan. Als je daaraan voldoet mag de gemeente je aanvraag niet weigeren (ook al wordt uitvoering van de vergunning praktisch onmogelijk).

Als het enige probleem hier dus 'eigendom' is, maar je plan past in het BP, MOETEN ze de vergunning afgeven.
Ze kunnen er daarna altijd zelf voor kiezen hun BP te updaten, dat moet toch al elke zoveel jaar.

Door het opkopen een een stukje van 'jouw' lapje bestemmingsplan, hebben de buren je dus in een lastig parket gebracht, en de bouwmogelijkheden van jouw perceel beperkt.

Re: aanvullende gegevens.
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-10-2023 09:55)

Hoe groot is de afstand waarmee het bouwblok dan zou moeten verschuiven? Als dat minder dan een meter is, zit er in de meeste bestemmingsplannen al wel een clausule om dit eenvoudig toe te staan.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
Thom Keizer , van KEIZERS bv (datum: 05-10-2023 10:11)

De grond is van de gemeente gekocht. Dit is dan ook het meest vreemde aan deze zaak.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
Thom Keizer , van KEIZERS bv (datum: 05-10-2023 10:13)

Er zat geen fout in het ontwerp omdat bij ruimtelijke plannen de onderliggende scheidingslijnen van de percelen niet was weergegeven enkel het gehele bebouwingsvlak. Daarom ook vooraf een vooroverlegplan ingediend.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
Thomas (datum: 05-10-2023 12:21)

Dan heeft eerst de ontwerper niet opgelet (bestemmingsplan en perceelsgrenzen) en de gemeente niet opgelet in vooroverleg. Gemeente let nu bij formele behandeling wel op.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
pino (datum: 05-10-2023 13:05)

Vervelend voor al naar de klant toe maar wat is je punt?


Re: aanvullende gegevens.
Naam:
Leon (datum: 05-10-2023 13:29)

Moet men dit accepteren? Tja je moet niks maar feit is dat er ergens een fout is gemaakt die nu hersteld moet worden. Dat de gemeente hier zelf (mede) schuld aan heeft wil natuurlijk niet zeggen dat de gangbare procedures ineens niet meer gelden.
Re: aanvullende gegevens.
Naam:
pino (datum: 05-10-2023 14:30)

en houd even in je achterhoofd dat gemeente grondverkoop een geheel andere pet is dan gemeente bouwtoezicht.

Als grondverkoop nalatig is geweest kan je die daar best op aanspreken.
In die tak van sport is de gemeente wel verantwoordelijk en aansprakelijk.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl