Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam: B. Dover (datum: 03-08-2023 11:51)

Beste mensen,

Op dit ogenblik werk ik aan het ontwerp voor en vrijstaande, in particulier opdrachtgeverschap gebouwde woning. De opdrachtgever wil graag een hout gestookte haard toepassen. Nu twijfel ik nog aan de positie; plaatsing onder het schuine dak of plaatsing in de kopgevel. Dit is grotendeels afhankelijk van de vereiste hoogte van de afvoer zoals gesteld in het bouwbesluit/NEN2757.

Plaatsing in de kopgevel is qua positie van de schoorsteen het makkelijkste (schoorsteen komt uit in de nok) maar neemt uitzicht weg. Plaatsing onder het schuine dak is lastiger (hoogte van de haard t.o.v. het schuine dak en positie schoorsteen in het dakvlak) maar neemt geen uitzicht weg.

Ik heb helaas niet de beschikking over de NEN2757 maar als ik dit artikel lees (https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/technische-bouwactiviteit/nieuwbouw/rijksregels/technische-bouwregels-houtkachels/) dan begrijp ik dat de uitmonding van het rookkanaal bij nieuwbouw altijd minimaal 0,5m. boven de nok moet uitkomen.

Al zoekend op het internet kom ik echter ook artikelen tegen die stellen:

- de schoorsteen moet minimaal 1,5m boven het dakvlak (dus niet de nok! uitmonden

- de schoorsteen een hoogte moet hebben die volgt uit een lijn die getrokken wordt door de lijn die een hoek van 15 graden (t.o.v. heeft en haaks op de nokrichting staat.

In bovenstaande gevallen zou dit betekenen dat de schoorsteen dus niet boven de nok uit hoeft te komen (wat qua beeld wenselijker is).

Weet iemand hoe dit zit en welke eisen ik aan moet houden?
Reageer
Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
pino (datum: 04-08-2023 11:46)

Ik heb ooit geleerd 50 cm boven die schuine lijn onder 15 graden uit de nok.


Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
B. Dover (datum: 04-08-2023 13:08)

@pino: dat is inderdaad min of meer het laatste punt wat ik bedoelde (de zin is wat krom en ik drukte te snel op verzenden).

Ik begreep dat de NEN2757 in 2020 vernieuwd is met daarin verduidelijkte en aangescherpte eisen. Op een aantal sites van haardleveranciers zie ik ook meestal aangegeven dat het rookgaskanaal 0,5m. boven de nok moet uitsteken.

Onlangs heb ik woning opgeleverd waarbij de schoorsteen voor de houthaard (geplaatst door de installateur) ook niet boven de nok uitkomt. Maar goed, die kan het ook mis hebben natuurlijk.
Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
pino (datum: 04-08-2023 16:19)

stomweg 50 boven de nok lijkt me onzin.

Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
B. Dover (datum: 04-08-2023 18:21)

Het is niet stomweg 0,5m. Maar gebaseerd op een formule en onderzoek. In het artikel staat een link naar een document (https://stab.nl/wp-content/uploads/2019/11/STAB-Kennisdocument-Houtstook-september-2019.pdf). Dit document is opgesteld in het kader van een rechtszaak. Zij gebruiken hiervoor dus de berekeningen zoals opgegeven in de NEN2757. Op basis hiervan stellen zij dat de minimum hoogte 0,5m. boven de nok is.

Het klinkt allemaal heel plausibel alleen hoop ik dat het niet klopt omdat het niet in mijn voordeel is.
Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
pino (datum: 05-08-2023 11:31)

Tussen de regels door staat er eerder dat hout verbranden in een open systeem een slechte keuze is en overlast nooit is uit te sluiten.
Er wordt een enkele link met de omgeving gelegd wat in mijn visie te simpel is
tenzij jouw woning op helemaal in de vrije ruimte staat.

Vroeger was die 50cm ook van toepassing op eventuele hogere gebouwen in de omgeving.

De omgeving zit overigens wel in de berekening van de verdunningsfactor Als ik het goed heb begrepen.

ik zou zeggen rekenen uit of laat dit doen wat de minimale eis is volgens het bouwbesluit en maak hem eventueel hoger als je je daarbij beter voelt.
Dan zit je safe mochten er klachten volgen

in de pdf staat dat die 0,50 boven de nok geen eis is maar er staat ook in dat 1,5* de gebouwhoogte pas voldoende is om valrook te vermijden

Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
B.Dover (datum: 05-08-2023 17:14)

Ik ben ook niet bang voor overlast aangezien de woning geheel vrij staat op een zeer ruime kavel. Het gaat mij er om dat ik niet nu een keuze maak die esthetisch net kan (een zo laag mogelijke schoorsteen) om later in het traject door de gemeente terug te worden gefloten omdat de schoorsteen toch te laag is en het ontwerp niet voldoet aan het bouwbesluit. Dan moet ik in een laat stadium of het ontwerp intern om gooien of een esthetisch minder mooie optie (hoge schoorsteen) accepteren. Daar zit ik om diverse redenen niet op te wachten.


Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
Alfred (datum: 05-08-2023 20:35)

Bij de betere gemeente kun je dit in de vooroverlegfase afstemmen. Maar waarschijnlijk is de uitvoering onder de wkb? En ben je afhankelijk van een kwaliteitsborger.
Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
pino (datum: 06-08-2023 09:03)

Die NEN kost 60 euro.
Eigenlijk moet je daar gewoon toegang tot hebben als je gebouwen ontwerpt.


Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
B. Dover (datum: 07-08-2023 10:54)

Ik heb de afgelopen dagen nog wat verder gezocht en ben tot de conclusie gekomen dat a.g.v de aangescherpte NEN2757 de schoorsteen (bijeen dakhelling > 23) ten minste 0,5m. boven de nok moet uitmonden.

Zie: https://www.kachelmaterialen.com/media/wysiwyg/kachelsenzo/uitmondingsgebied-1.jpg

Hoe verder de schoorsteen uit de nok geplaatst wordt, des te hoger moet de schoorsteen boven de nok uitkomen. Ik zag dat dit ook al eerder on dit forum besproken is (http://www.bouwhelp.nl/vraag/64723_hoogte_schoorsteen_berekenen).
Re: Hoogte schoorsteen t.o.v. nokhoogte
Naam:
pino (datum: 07-08-2023 13:33)

uit wat ik vrij kan vinden maak ik op dat die formule bestemd is om om de bovengrens te bepalen waarbij een nadere berekening noodzaaklijk is voor de verdunningsfactor.

een lager uitmonding wordt daar echter niet als onmogelijk aangegeven
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl