Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam: M.SL, van AA (datum: 18-07-2023 20:44)

Ik heb een vraag over bouwbesluit artikel 5.6.
Van een bestaande gebouw wordt ongeveer de helft gesloopt.
Van het gebouw dat bestaand blijft wordt maar 10% van de integrale gebouwschil vervangen.
Heb ik met dit gebouw te maken met 'ingrijpende renovatie' omdat t.o.v. het oorspronkelijk gebouw wel ca. 60% veranderd.
of moet er alleen naar het gedeelte gekeken worden, wat blijft staan.
Dan is het maar een verandering van 10%; dus geen 'ingrijpende renovatie' ?

Reageer
Re: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam:
Alex (datum: 19-07-2023 09:30)

Dat is inderdaad niet duidelijk aangegeven. Als het deel wat gesloopt wordt niet meer terugkomt, dan mag ik wel aannemen dat je die percentage bekijkt over het deel wat overblijft. Als er iets voor terugkomt, dan is het uiteraard een ander verhaal.

Kortom, je gebruikt een deel van een bestaand gebouw, het andere deel gaat voorgoed weg. Als de integrale gebouwschil van het overgebleven deel voor minder dan 25% verandert (oftewel meer dan 75% blijft behouden zoals het was), dan zou er geen sprake moeten zijn van ingrijpende renovatie.
Re: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-07-2023 09:30)

Zie ook https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:153:0013:0035:nl:PDF

Renoveren doe je met een bestaand gebouw. Op het moment dat dat inhoudt dat je een deel van dat gebouw gaat slopen, lijkt me dat nog steeds een aanpassing van meer dan 25% van je gebouwschil, en is dat (volgens de richtlijn) ook een goed moment om de rest van het gebouw aan te pakken.

Je zou bij de gemeente kunnen vragen om dit als een gelijkwaardigheid te behandelen. Maar of ze daarin meegaan zal er ook een beetje aan liggen hoe je met de thermische isolatie van het nieuwe gedeelte omgaat. Wanneer je dat puur onder de verbouwregel op RVN van het oude deel aanhaakt, ben je op het minimum aan het ontwerpen.
Wanneer je het nieuwe deel op nieuwbouw-niveau uitvoert (en misschien zelfs wat beter), kun je misschien opperen dat het totale gebouw een goede 'gemiddelde' Rc waarde heeft, en je het bestaande deel laat voor wat het is.

Praktisch gezien zou dat natuurlijk wel raar zijn, alsof je de helft van je dak goed isoleert, en de andere helft koud laat...


Re: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam:
Jack , van SenS (datum: 19-07-2023 09:56)

Wordt er ook nog 'n deel teruggebouwd (vernieuwbouw o.i.d.) of beperkt het zich in de gewijzigde situatie tot het gedeelte dat je niet sloopt?

Mijn inziens is 'slopen' niet 'renoveren'. Dus wat je sloopt tel je niet mee; die 25% heeft betrekking op het deel wat je laat staan en wel renoveert en evt. geheel herbouwd.

Zie ook de Nota van Toelichting bij artikel 3.2 van de Regeling Bouwbesluit 2012.
Re: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam:
M.SL , van AA (datum: 19-07-2023 13:58)

Bedankt voor de reacties.
Er wordt inderdaad ook een kleine aanbouw gemaakt, maar die moet natuurlijk gewoon aan de 'nieuwbouw' isolatie eisen voldoen.
Re: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam:
pino (datum: 19-07-2023 18:18)

Wat wil de opdrachtgever?
Los van de exacte regelgeving zou mijn advies zou zijn doe het goed als je toch bezig gaat.Re: ingrijpende renovatie bij sloop
Naam:
M.SL , van AA (datum: 20-07-2023 23:03)

Ja, dat is inderdaad het belangrijkst.
En eventueel kunnen we het tijdens het vooroverleg met gemeente vragen, hoe dit bezien.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl