Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: raam erfgrens
Naam: Mees (datum: 31-05-2023 22:49)

Buur heeft pas een vergunning gekregen voor een schuur met vaststaand raam en ondoorzichtig glas tegen de erfgrens. Tot zover geen problem voor ons.

Nu heeft buur daar zomaar een raam gemaakt dat openkan (en opengaat) en recht zicht geeft op onze tuin. Buur zegt dat hij dit mag en beroept zich op vergunningsvrij veranderen (artikel 2 lid 7 bor) van zijn kozijn of kozijninvulling. Gemeente zegt na contact dat we naar de rechter moeten gaan als we het er niet mee eens zijn.

Wij weten niet wat ons overkomt, heeft iemand dit eens meegemaakt?

Reageer
Re: raam erfgrens
Naam:
Jack , van SenS (datum: 01-06-2023 09:07)

De verwijzing naar BOR bijlage II, art.2 lid 7 is op zich juist, maar ... je hebt in dit geval ook te maken met privaat recht.

Zie bijv. Burgerlijk Wetboek 5, art.50 lid 1:
"Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven."

In jouw geval is art.51 interessant:
"In muren, staande binnen de in het vorige artikel aangegeven afstand, mogen steeds lichtopeningen worden gemaakt, mits zij van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien."

Het woordje "vaststaande" is in dit geval van belang. Als je er 'n zaak van wilt maken, dan sta je m.i. volledig in je recht. Misschien eens advies vragen bij een rechtswinkel? Wellicht volstaat een duidelijke toelichting richting de buren en kun je een rechtszaak vermijden.
Re: raam erfgrens
Naam:
Leon (datum: 01-06-2023 10:26)

Bovenstaande is m.i. de kern van de zaak.

Mocht buurman niet voor rede vatbaar zijn, dan kan je natuurlijk op dezelfde manier reageren: er is niets of niemand die jou verbiedt om vervolgens (op eigen terrein!) een mooie struik of schutting te plaatsen...
Re: raam erfgrens
Naam:
pino (datum: 01-06-2023 15:51)

Ik zou ze er nogmaals op aanspreken.
en aangeven dat je rechtshulp gaat inschakelen als zij het raam niet vastzetten.


Re: raam erfgrens
Naam:
Alfred (datum: 01-06-2023 19:53)

Rotstreek van de buurman.

Vergunningvrij is niet regelvrij. Eigenlijk moet je dit-zoals aangegeven- via de privaatrechtelijke weg oppakken. Is de vergunning verleend met activiteit afwijken van het ruimtelijk plan? Dan kan je wellicht alsnog de gemeente vragen, om de vergunning te handhaven. Want bij die activiteit zijn privaatrechtelijke aspecten wel van belang.


Ik zou sowieso een formeel verzoek om handhaving doen bij de gemeente. Het kost niks, en voor de gemeente wellicht eenvoudiger om de buurman erop te wijzen dan het formele traject te doorlopen. En de buurman zal wellicht dan eerder zij geneigd om aan te passen indien het verzoek van de gemeente komt
Re: raam erfgrens
Naam:
Thomas (datum: 02-06-2023 09:16)

Je mag op eigen grond er iets voor zetten, zoals een schutting of plant.
Re: raam erfgrens
Naam:
B. Dover (datum: 02-06-2023 09:51)

Zoals Jack al aangaf valt dit inderdaad onder het Burenrecht zoals genoemd in het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat er binnen een afstand van 2m. van de erfgrens geen transparante ramen geplaatst mogen worden tenzij er nadrukkelijk toestemming voor gegeven is door de betreffende eigenaar van het perceel waar het raam op uitkijkt.

Ik zou even langs de buren gaan en aangeven dat u niet blij bent met het zicht op uw tuin. Mochten de buren lastig doen dan kunt u ze op het artikel in het Wetboek wijzen. Mocht dit ook niet helpen dan kunt u de gemeente vragen om te komen kijken en/of via de rechtsbijstand een jurist inschakelen.
Re: raam erfgrens
Naam:
Mees (datum: 02-06-2023 21:26)

Bedankt voor jullie reacties en tips.

Wij zullen er nog eens over nadenken hoe we dit op een nette manier op kunnen lossen. Eerst nog een keer met hen in gesprek gaan. Evtentueel daarna de gemeente om handhaving verzoeken. De uitkomst van een rechtszaak is op voorhand al geen verrassing denken we. Daarom begrijpen we niet goed dat buur het er toch op deze manier op waagt (ten koste van verstandhouding met buren).
We zijn niet boos, maar wel in hun teleurgesteld.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl