Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Trap verkleinen
Naam: Meike (datum: 31-05-2023 15:02)

Wij gaan onze grote trap verkleinen naar een kleinere trap om ruimte te besparen.

Hierdoor kunnen we het trapgat kleiner maken. Voor de duidelijkheid; het trapgat wordt niet groter en ook niet verplaatst. De kleinere trap wordt aangesloten op het huidige trapgat.

Nu is mijn vraag heb ik een vergunning nodig voor het dichtmaken van een deel van het trapgat om daar een vloer van te maken. Deze vloer moet dragend zijn. Anders verwoord, heb ik een vergunning nodig voor het maken van een dragende vloer van ca 2m2 op een plaats waar voormalig een trapgat zat.

Alvast veel dank voor het meedenken!!!
Reageer
Re: Trap verkleinen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 31-05-2023 16:24)

Het is 'bouwen', dus je vloer en trap zullen aan alle regels moeten voldoen uit het bouwbesluit.

Die bestaande trap vertegenwoordigd een 'rechtens verkregen' kwaliteitsniveau. Op het moment dat je je nieuwe trap kleiner kunt maken en nog steeds binnen de nieuwbouw-regels valt, is er niet zoveel aan de hand. Op het moment dat je daar niet aan kunt voldoen, zegt de verbouwregel dat de afmeting van je eerdere trap je ijkpunt is.

Het is niet zo dat je van een trap die aan betere regels voldoet, opeens een trap mag neerzetten die aan het bodemniveau 'bestaande bouw' voldoet.

Hoe dan ook is het wijzigen van je trap en je vloer verder niet omgevingsvergunningplichtig (geen wijziging van de draagconstructie, brandcompartimentering, bebouwde oppervlakte of bouwvolume). De gemeente zal dus niet vooraf controleren of je aan de regels voldoet, maar kan er achteraf uiteraard nog wel iets van vinden. Dat houdt ook meteen een risico in.
Re: Trap verkleinen
Naam:
pino (datum: 01-06-2023 15:46)

@ Bolte volgens mij is een vloer altijd constructief.
Als dat volgens jouw niet zo is waar baseer je dat dan op?


Re: Trap verkleinen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 04-06-2023 19:34)

Het moet een 'verandering van de draagconstructie' zijn om vergunningsplichtig te zijn. Een trapgat in een vloer maken kan interessant zijn voor wat betreft de draagkracht en de stabiliteit van je vloerveld, omdat je dragende onderdelen gaat weghalen.

Het dichtzetten van een gat kenmerken als 'constructieve wijziging' voelt een beetje bureaucratisch. Dan zou je dus voor het wijzigen van de trap geen vergunning hoeven te hebben, maar wel voor die paar balken die je gaat inbrengen. Met een beetje fantasie zou je dat vloertje zelfs nog als een bordes kunnen zien.
Re: Trap verkleinen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 04-06-2023 19:36)

En vergunningvrij is nog steeds niet regelvrij. Dus wat is naar jouw idee de toegevoegde waarde van het stukje papier hier?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl