Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam: Jack, van SenS (datum: 05-12-2022 11:22)

Het Bouwbesluit eist (art.4.27 lid 3) bij nieuwbouw dat tpv élke toegang van 'n woonfunctie geen hoogteverschil >20mm aanwezig is. Dit geldt bij grondgebonden woningen dus tpv de voordeur én achterdeur.

Weet iemand of hier (bij nieuwbouw) uitzonderingen op mogelijk zijn? Bijv. in situaties waar het terrein veel niveau verschillen heeft, of in situaties waarbij de straat waar de woning entree's aan liggen van zichzelf al behoorlijk hellend is?
Reageer
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Leon (datum: 05-12-2022 12:20)

Lid 4 is hier volgens mij nog altijd de oplossing. De 20 mm eis geldt bij elke deur, maar slechts één route hoeft tot aan de openbare stoep volledig toegankelijk te zijn. De voordeur mag dus bijvoorbeeld nog een trappetje o.i.d. hebben, zolang je bij de achterdeur wel 'vlak' toegang hebt.

Overigens is dit in de bbl wél anders geloof ik (die escape is er dan niet meer), dat viel me eens op bij het doorlezen. Maar wellicht is dat inmiddels alweer anders en/of heb ik het destijds niet helemaal goed gezien.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
pino (datum: 05-12-2022 15:05)

Je meet ter plaatsen van de deur.
Ik kan me eigenlijk geen situatie voor de geest halen waarbij dit werkelijk op praktische problemen stuit.

art 4 is m.i. niet van toepassing bij een eengezinswoning.

volgens mij wordt hier alleen op papier moeilijk over gedaan
hier zakt de grond van elke nieuwbouwwijk 25 cm in de eerste 10-15 jaar

Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
pino (datum: 05-12-2022 15:09)

in particulier opdrachtgeverschap mag je overigens wel afwijken
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Leon (datum: 05-12-2022 15:49)

Excuus, mijn eerdere reactie mag je vergeten. Ik heb ergens iets verkeerd gelezen.
(Waar is de 'edit'functie op dit forum...)
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Leon (datum: 05-12-2022 15:54)

Dan lijkt het er op dat men de regeling zoals die in het bbl komt, nu dus ook in het Bouwbesluit heeft opgenomen. Misschien al wel lang geleden, durf ik niet te zeggen. Maar ik weet dat het in het verleden om 'een' toegang ging en niet alle toegangen. Dit inderdaad een punt dat in de praktijk tot de nodige problemen gaat leiden (denk aan woningen die direct aan de openbare stoep grenzen, daar kom je nooit uit).
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-12-2022 17:06)

@Leon: zover ik kan achterhalen is dit één van de eisen die (vooruitlopend op invoering BBL) per 1-1-2022 van kracht is geworden.

@pino: een situatie waar dit speelt is bijv 'n woning die zonder voorerf/voortuin direct grenst aan de openbare weg (c.q. trottoir); zeker als die openbare weg/trottoir hellend is.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Leon (datum: 07-12-2022 08:10)

Ah dus toch. Ik kon/kan eigenlijk niet anders concluderen dan dat (rij)woningen direct grenzend aan de openbare stoep dan niet meer mogelijk zijn, tenzij de gemeente zelf een plateau/hellingbaan/o.i.d. opneemt. En dat is best wrang, aangezien het doorgaans de gemeente is die op basis van stedenbouwkundige plannen dit soort verkavelingen al vastlegt en dichttimmert.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
pino (datum: 07-12-2022 11:38)

Je maakt de toegang tot de woning dan ten opzichten van de streefhoogt van de stoep/straat.
Als de gemeente zetting niet ophoogt kunnen ze jouw dat niet aanwrijven.

en mocht je een ander peil willen voor het grootste deel van de begane grond dan los je dit binnen op.
je mag in de hal gewoon een trapje maken.






Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Leon (datum: 07-12-2022 11:53)

@pino
Uiteraard, maar ik denk nu voornamelijk even vanuit blokken (seriematige) rijwoningen. Zeg dat je een blokje van 4 woningen hebt, dan is die al gauw 20 meter breed. En dan heb je in Nederland volgens mij maar weinig plekken waar de stoep over zo'n lengte zuiver vlak is (of binnen een tolerantie van 10 mm valt). Een trapje binnen is leuk, maar dat vraagt alweer om verspringende vloeren, dat is bij seriebouw al gauw te duur dus geen optie. En dan kom je al snel op het punt dat je volgens de lokale overheid iets moet maken, wat je op basis van de landelijke regelgeving niet kan/mag maken. Da's wel een vervelende spagaat, zeker in tijden van woningkrapte en hoge bouwprijzen.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
pino (datum: 07-12-2022 13:35)

grote blokken nieuwbouw worden maar zelden aan een bestaande weg gesitueerd.
in zijn algemeenheid worden die gelijk met het stratenplan ontwikkeld
en kan de hoogte van de straat prima een onderdeel van de planvorming zijn.





Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-12-2022 09:41)

Bij nieuwbouwprojecten in binnenstedelijke gebieden wordt het toch 'n stuk lastiger; daar heb je te maken met bestaande infrastructuur.

Bovendien hebben we momenteel te maken met een soort overgangsfase, omdat in de uitwerking van huidige plan- en ontwikkelgebieden voor nieuwbouw door gemeenten geen of onvoldoende rekening is gehouden met dit artikel.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
pino (datum: 08-12-2022 10:22)

hoezo overgangsfase?
voor de hoofdtoegang is die 20mm als vanaf bb 2003 van toepassing.

In het nieuwbouw project hier in het dorp ca. 6 jaar terug zijn er relatief veel huizen zonder voortuin gerealiseerd dat gaat prima bij nieuwe straten
Op het oog zit het hele plan overigens op 1 peil ook de vrijstaande woningen en vrije kavels

In binnen stedelijk gebied met veel hoogte verschil zitten in de bestaande bebouwing bijna altijd trapjes binnen in de hal.

persoonlijk houd ik wel van een uitdaging in een ontwerp

Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-12-2022 11:03)

@pino; niet helemaal juist. Vanaf BB2003 gold die 20mm voor één toegang; dat was niet persé de voordeur van 'n grondgebonden woning. Daar mocht je dus ook de achterdeur voor nemen; dan kon je het in de eigen achtertuin oplossen.

Verder met je eens hoor; 'n (extra) uitdaging is prima. Maar stiekum is dit er een die nog niet echt is doorgedrongen volgens mij.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
pino (datum: 08-12-2022 13:55)

juist bij rijtjes zonder voortuin
ontbreekt volgens mij ook vaak een achterom en zijn het besloten tuintjes

Bij het nieuwbouwwijkje hier is de opstap door de zetting ondertussen al een cm of 10 overigens

Vraag me af of je de gemeente kunt verplichten elk jaar de stoep te herleggen om aan de wet te blijven voldoen.

Ben overigens wel van mening dat dit een volledig onzinnige regel is.
het is maar een hele kleine aanpassing om dit op te lossen indien noodzakelijk in verband met het slecht ter been zijn van de eigenaar/bewoner
helemaal als die zelfde bewoner een opstap van meer dan 10 cm naar de badkamer heeft omdat het zo duur lastig is om vooraf na te denken over een ander oplossing







Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Leon (datum: 08-12-2022 15:43)

@pino
Ik ken genoeg inbreidingslocaties waar nieuwbouwwoningen direct aan de stoep worden geplaatst. Niet in de laatste plaats omdat je zonder voortuin nog ruimte houdt voor een tuin (= de verplichte buitenruimte) aan de achterkant. En aangezien de verplichte berging ook ergens moet staan, is een poort/achterpad dan ook wel zo prettig.
Re: hoogteverschillen tpv entree woonfunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 13-12-2022 09:26)

Ter informatie; het antwoord van de Helpdesk Bouwregelgeving op deze vraag [61242] luidt als volgt:

Het begrip toegang is niet gedefinieerd in het Bouwbesluit 2012. Dit geeft het bevoegd gezag enige beleidsruimte bij de beoordeling of een doorgang een in artikel 4.27, lid 3, bedoelde toegang is.

Uitzonderingen op de prestatie-eis, dus er van uitgaande dat de betreffende doorgang daadwerkelijk een toegang is, zijn alleen mogelijk bij een in artikel 1.3 van het Bouwbesluit 2012 bedoelde gelijkwaardige oplossing. Dit artikel schrijft voor dat aan een in hoofdstuk 2 tot en met 7 gesteld voorschrift niet behoeft te worden voldaan als het bouwwerk of het gebruik daarvan anders dan door toepassing van het desbetreffende voorschrift ten minste dezelfde mate van veiligheid, bescherming van de gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en bescherming van het milieu biedt als is beoogd met de in die hoofdstukken gestelde voorschriften. De beoordeling van een gelijkwaardige oplossing ligt bij de gemeente.
Met andere woorden: als u de gemeente (het bevoegd gezag) aannemelijk weet te maken dat u een gelijkwaardige oplossing heeft voor de toegankelijkheid van de woning, is het op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel uit artikel 1.3 van het Bouwbesluit 2012 niet verplicht om bij elke toegang een '20 mm-detail' te maken.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl