Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vergunningsvrij en welstand
Naam: Jack, van SenS (datum: 27-09-2022 14:19)

Fragment van 'n welstandsnota: "Op de grond staande aan-/uitbouwen en bijgebouwen van max 5m hoog bij bestaande gebouwen (niet zijnde beschermde monumenten), voor zover gelegen in het ‘achtererfgebied’ (conform bijlage II, Bor) en welke géén gevel hebben gericht naar en/of grenzend aan openbaar toegankelijk gebied, zijn welstandsvrij".

Casus: halfvrijstaande woning met garage die 6m achter de voorgevel van de woning ligt. Voorgevels (woning en garage) zijn gericht naar de openbare weg. Zijgevel grenst niet aan openbaar gebied, maar aan soortgelijke woning met garage. Volgens bestemmingsplan mag er tot 3m achter voorgevel gebouwd worden. Als ik de vergunningcheck invul kom ik uit op 'vergunningsvrij', maar volgens de welstandsnota zou dit plan dus tóch moeten worden ingediend ter beoordeling? Zie ik dat juist?
Reageer
Re: vergunningsvrij en welstand
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-09-2022 15:40)

Niet helemaal. Welstand gaat niet over vergunningplicht. Het enige wat de nota zegt is dat er regels voor zijn voor bepaalde types bouwwerken. Maar daar is geen preventieve toets aan wanneer er geen vergunningplicht is. Dus dan moet je zelf in de nota nalezen hoe ze willen dat je gebouw eruit zit.

Ook mag de welstandsnota geen mogelijkheden uitsluiten die vanuit de wet of het bestemmingsplan zijn toegestaan. Wanneer je dus een schuin dak mag maken van het BP of vergunningsvrij, kan een welstandsregel je niet opleggen dat het plat MOET zijn.

Welstand kan in die gevallen meestal ook alleen maar ingrijpen wanneer iets objectief lelijk is, en ontzettend in strijd met die regels. Dat heet een excessenregeling, staat vast ook ergens in die nota.
Re: vergunningsvrij en welstand
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-09-2022 09:30)

In dit specifieke geval niet erg spannend dus. Als de bestemmingsplanregels in acht worden genomen en kleuren/materialen (kozijnen, gevels, e.d.) van de uitbreiding sluiten aan bij de bestaande bouw, dan heeft welstand geen geldige reden om het plan alsnog voor te laten leggen.

Aanvrager kan dit desgewenst voor de zekerheid ook vooraf checken bij de gemeente.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl