Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatierooster
Naam: Sander, van Hoekje (datum: 17-08-2022 23:39)

Ik heb een cafetaria met in de kelder een vriescel. De motor van mijn vriescel ventileert middels een ventilatierooster die in het plafond van mijn kelder zit. Dit ventilatierooster is tevens gesitueerd op het binnenterrein voor de deur van de portiek van de appartementen boven mijn cafetaria. Ik ben al bijna 10 jaar huurder en het gebouw zelf bestaat al 40 jaar. Deze ventilatierooster is vanuit de bouw van het gebouw gerealiseerd. Het rooster heeft een ventilerende functie om vocht en mufheid in de kelder te voorkomen. Daarnaast zal zonder deze rooster de motor van mijn vriescel overhitten. Recentelijk heeft een belegger de bovenverdiepingen gekocht en zegt dat hij het rooster gaat verwijderen en dit gaat dichttimmeren. Volgens hem mag hij dit doen omdat het rooster op zijn grondgebied ligt.

Wat is jullie mening? Zo mogelijk graag het antwoord juridisch onderbouwen.

Alvast mijn dank voor het meedenken.
Reageer
Re: Ventilatierooster
Naam:
Joris (datum: 17-08-2022 23:57)

De belegger mag niet aan uw eigendom zitten. Maar moet voor de verbouwplannen en afstemming bij uw verhuurder zijn. Het rooster mag niet op de erfgrens geplaatst worden (afdeling 3.6 bouwbesluit)
Re: Ventilatierooster
Naam:
pino (datum: 18-08-2022 08:22)

Lijkt het mij dat je dit gewoon samen moet kunnen oplossen zonder dreigementen en juristen.

Als dat rooster bij de plannen in de weg zit
kan er toch makkelijk genoeg een alternatieve toevoer gerealiseerd worden.
Bijvoorbeeld door een ventilatiebuis naar het dak te voeren.

Re: Ventilatierooster
Naam:
Sander , van Hoekje (datum: 18-08-2022 11:50)


Bedankt voor het meedenken.

Mijn verhuurder (eigenaar van het winkelpand) geeft geen toestemming aan de belegger om het rooster te verwijderen. Het rooster ligt niet op de erfgrens. Het rooster ligt op het erf van de belegger. Belegger zegt mijn grond ik kan doen wat ik wil.

Ik heb al een vriescel installateur laten komen kijken en het aanbrengen van een ventilatiebuis via het dak naar buiten wordt erg lastig en zal veel minder effectief zijn.

Misschien een complexe vraag om te beantwoorden, maar voor mijn uitgangspunt vraag ik me af; mag de belegger juridisch gezien het rooster verwijderen en dichten?

Mijn mening is van niet. De belegger heeft de bovenverdiepingen gekocht in deze situatie met een ventilatierooster. Dit rooster is er al 40+ jaar en heeft een essentiŽle functie. Belegger kan niet in eigen belang aanpassingen doen die mij als onderbuur / exploitant benadeeld. Wat denken jullie?
Re: Ventilatierooster
Naam:
Thomas (datum: 18-08-2022 12:02)

De belegger heeft op zich wel een punt. Zijn er met de vorige eigenaar afspraken over gemaakt?

Meest praktisch is om met elkaar om tafel te gaan en kijken hoe je dit kunt oplossen. Ik zou voor mijn bedrijfsvoering niet afhankelijk willen zijn van een apparaat op andermans grond, zonder dat hierover afspraken zijn vastgelegd.
Re: Ventilatierooster
Naam:
Sander , van Hoekje (datum: 18-08-2022 12:21)


Nee er zijn helaas geen afspraken gemaakt.

Mijn apparaat (vriescel) staat niet op zijn grondgebied, maar mijn vriescel maakt gebruik van het ventilatierooster van het pand. Dat rooster is weliswaar gesitueerd op de grond van de belegger, maar dat is een rooster in de grond waar je gewoon overheen loopt en dit rooster is vanaf de bouw van het gehele pand 40 jaar geleden als ventilatiefunctie gerealiseerd voor dit gebouw.

De voorgaande eigenaren hebben in de afgelopen 40 jaar hier nooit moeite mee gehad.
Re: Ventilatierooster
Naam:
pino (datum: 18-08-2022 13:48)

misschien komt daar wel een uitbouwtje of iets dergelijks.
verder kan ik me voorstellen dat jouw nieuwe buren liever geen muffe lucht uit jouw kelder op hun erf hebben.

Zaken als lastig is een slecht argument als het om belangen van andere gaat. En een vriescel monteur zal ongetwijfeld weten hoeveel koeling de motor nodig heeft.
Maar heeft schijnbaar weinig verstand van ventileren, vanzelfsprekend moet er een ventilator op die ventilatie buis om trek te forceren maar dan werkt het ook een stuk beter als het rooster dat je nu hebtRe: Ventilatierooster
Naam:
Sander , van Hoekje (datum: 18-08-2022 14:54)


Een ventilator op die ventilatiebuis om voor trek te zorgen dat klinkt als een mogelijk alternatieve oplossing. Dank ga me er verder in verdiepen.
Re: Ventilatierooster
Naam:
Jack , van SenS (datum: 22-08-2022 12:22)

... en die ventilatiebuis hoeft niet via of over andermans perceel/eigendom?
Re: Ventilatierooster
Naam:
ron (datum: 22-08-2022 22:09)

een situatie die er al 40 jaar is, zonder dat iemand daar iets gestuit heeft, bezwaar gemaakt heeft lijkt mij een gevalletje verjaring. maar goed ik ben geen jurist. een hek wat meer dan 20 jaar op de buurman zijn grond staat en de grond daartussen gaat immers ook over op de eigenaar doordat dit verjaard mits daar al die jaren onbezwaard/ of niet gestuit wordt/is binnen de verjaringsperiode
Re: Ventilatierooster
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-08-2022 09:17)

Als dit inderdaad al vanaf bouw zo is gerealiseerd, dan moet de nieuwe belegger dit m.i. toch anders benaderen en niet doen alsof dit de afgelopen 10 jaar pas gerealiseerd is.

Dat hij het rooster weg wil hebben kan ik me voorstellen, maar dan lijkt het me reŽel dat hij de kosten (geheel/gedeeltelijk) betaald.

Los van de installatie van uw koeling lijkt het me sowieso zinvol de kelder te ventileren; daar was het rooster destijds in beginsel ook voor bedoeld.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl