Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam: Jack, van SenS (datum: 10-06-2022 12:37)

Bij een nieuw te bouwen woning voor particulier eigendom moet de daglichttoetreding voldoen aan eis bestaande bouw; Ae tenminste 0,5mē per verblijfruimte.

Het zal in de praktijk zelden een probleem zijn hier aan te voldoen. Desondanks toch de vraag of als minimum belemmeringshoek alfa 20° (nieuwbouw, art.3.75 lid3c ) of de ongunstigere 25° (bestaande bouw, art.3.78 lid2c) aangehouden moet worden.


Reageer
Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
pino (datum: 10-06-2022 14:05)

Je moet ten aller tijden voldoen aan bestaande bouw.

Als daarvoor een andere rekenmethodiek geld die ongunstiger is dien je deze aan te houden lijkt mij.
anders kan je bij een verbouwing niet meer aantonen dat de ruimte voldoet.




Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-06-2022 17:14)

Ik zit niet heel erg diep in de daglichtberekeningen, maar als je de waarde voor bestaande bouw gebruikt, moet je dan ook wel de hele rekenmethodiek gebruiken die past bij de situatie. Dus ook de versie van de NEN2057 voor bestaande gebouwen.

Als je die twee methodes naast elkaar legt, verschilt de uitkomst dan wezenlijk?

Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
Michiel (datum: 14-06-2022 09:17)

Als je de berekening volgens de bestaande bouw beoordeeld, zal je ook de rekenmethodiek van de bestaande bouw moeten gebruiken en daarmee de minimale belemmeringshoek α van 25 graden.

Zoals J. Bolte ook aangeeft, let wel op dat je bij de methodiek van de bestaande bouw ook de NEN 2057 van de bestaande bouw gebruikt. Hierin zit een andere tabel om de belemmeringsfactor te bepalen, die over het algemeen volgens mij gunstiger zal zijn dan de tabel bij nieuwbouw. Zo heb je een belemmeringsfactor van maximaal 0,80 bij nieuwbouw met een belemmeringshoek α van 20 graden en een belemmeringsfactor van maximaal 0,86 bij bestaande bouw met een belemmeringshoek α van 25 graden.

Je gebruikt dan dus een ongunstigere belemmeringshoek α bij bestaande bouw, maar komt waarschijnlijk wel op een gunstigere belemmeringsfactor.
Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
Michiel (datum: 14-06-2022 09:20)

lees ''α'' als alfa, site herkent het alfa teken niet.
Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
Jack , van SenS (datum: 14-06-2022 09:34)

@Michiel, klopt die verschillen zijn me bekend. Behalve verschil in de tabellen en hoek alfa 25 vs 20 ligt bij de oude NEN2057 ook het projectievlak op 'n andere positie; namelijk buitenkant ipv binnenkant gevel.

Ik zal 'n belemmerd raam 'ns met de oude en nieuwe NEN berekenen. Wordt vervolgd.

Zoals ik al aangaf; het zal doorgaans geen probleem zijn om aan de BB-eis te voldoen, maar ik was even benieuwd naar de juiste methode om het te berekenen. Je bouwt immers iets nieuws; behalve de prestatie-eis bestaande bouw moet je dus ook de 'oude' norm er bij pakken om het te berekenen.
Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
Michiel (datum: 14-06-2022 09:51)

Het projectievlak aan de buitenzijde zal er inderdaad ook voor zorgen dat je doorgaans met de oude rekenmethodiek/norm beter uitkomt met je belemmeringsfactor dan met de nieuwe norm.

bestaande bouw bereken je volgens bouwbesluit dan inderdaad met de bestaande bouw prestatie eisen en ook de oude norm behorend bij bestaande bouw.
lid 8 van artikel 3.78 geeft je wel de vrijheid om ook bestaande bouw te toetsen op nieuwbouw (mocht het toch voorkomen dat nieuwbouw makkelijker te halen is), maar dan moet je wel aan de nieuwbouw prestatie eisen voldoen met de bijbehorende nieuwbouw norm van de NEN 2057.
Re: daglicht woonfunctie particulier eigendom
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-06-2022 11:06)

Inmiddels heb ik van enkele ramen de equivalente daglichttoetreding berekend met zowel de oude als nieuwe NEN2057 (en dus resp. 25° en 20° alfa).

Komt met de oude norm een stuk gunstiger uit. Met name plaats projectievlak (buiten- of binnenzijde gevel) maakt een groot verschil. Ook de verschillen tussen beide tabellen vwb belemmeringsfactor Cb 'hakken' er behoorlijk in.

Dank voor ieders input.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl