Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam: rvanleeuwen (datum: 11-03-2022 13:57)

Het betreft een woning meerdere woonverdiepingen. Op de onderste woonlaag bevindt zich de kelder.
De verkeersruimte in de kelder staat in open verbinding met de vloeren daarboven en tenminste 1 verblijfsruimte, de woonkamer. De vloer van de betreffende verkeersruimte is ongeïsoleerd en de ruimte is onverwarmd. Hetgeen resulteert in erg veel koude van deze vloer/verkeersruimte in de woningen.

In artikel 5.3 van de integrale toelichting van het bouwbesluit staat het volgende:
Bij horizontale en schuine uitwendige scheidingsconstructies moet met name gedacht worden aan platte en schuine daken. Voor de begane grondvloer boven de kruipruimte is de Rc-waarde niet verhoogd en blijft deze 3,5 m2.K/W (derde lid, na Stb. 2017, 494, vijfde lid). Ook voor een uitwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt met het grond of het water (zoals een kelderwand of vloer) blijft de Rc-waarde 3,5 m2.K/W (vierde lid, na Stb 2017, 494).

Volgens de toelichting maak ik op dat het niet voldoet.

En volgens het bouwbesluit artikel 5.3 lid 6.
Een uitwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte en de grond of het water, met inbegrip van de op die constructie aansluitende delen van andere constructies, voor zover die delen van invloed zijn op de warmteweerstand, heeft een volgens NTA 8800 bepaalde warmteweerstand van ten minste de in tabel 5.1 gegeven waarde.

Tabel 5.1 geeft een Rc-waarde van 3,7 aan.

Klopt mijn conclusie? Of zijn er nog afwijkingen waaraan een keldervloer / verkeersruimte niet hoeft te voldoen?


Bijlage: herenhuis.pdf Reageer
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Leon (datum: 11-03-2022 14:24)

Nog even los van de vraag of die vloer wel of niet geïsoleerd had moeten zijn (in mijn optiek niet, omdat het een verkeersruimte is), denk ik niet dat het gebrek aan comfort te wijten is aan het ontbreken van de isolatie. Allereerst omdat de aarde van zichzelf constant van temperatuur is (de grond is van zichzelf in zekere zin al een isolatielaag). Extra isolatie heeft dan in het uiterste geval nog steeds een zeer beperkt effect. Isolatie warmt een ruimte immers niet op, het vertraagt alleen het ontsnappen van de aanwezige energie (warmte). Ter indicatie: ik heb zelf ook een kelder, volledig ongeïsoleerd en een stuk minder diep dan de jouwe. Maar daar is het eigenlijk altijd aangenaam constant qua temperatuur (of het nou 30 graden is buiten, of dat het de hele week vriest).

Persoonlijk zou ik het eerder zoeken in het gebrek aan verwarming in die ruimte. Ik kan zo niet zeggen of die ruimte voorzien had moeten worden van een verwarmingsinstallatie, er zijn ongetwijfeld mensen op dit forum die daar meer over kunnen zeggen.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
rvanleeuwen (datum: 11-03-2022 16:55)

Dat de grond een constante temperatuur heeft betekent niet dat er geen warmteverlies plaatsvindt. De grond is namelijk een stuk kouder dan de temperatuur in de woning. Het toepassen van isolatie zorgt ervoor dat de warmte-overdracht wordt vertraagd.

De ruimte is vrij constant inderdaad, maar 10-14 graden in de winter. En dat zorgt voor een koude luchtstroom naar de verblijfsruimte die in open verbinding staat.

Daarnaast kan ik mij niet voorstellen dat een uitwendige scheidingsconstructies niet geïsoleerd hoeft te worden tpv een verkeersruimte. Dan zijn er erg veel voorbeelden waarbij een vloer, gevel of bijvoorbeeld een deur niet geïsoleerd hoeft te worden.

Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 12-03-2022 10:01)

Bedoel je een nieuwbouw woning?
in de basis kan een echte kelder dan geen verblijfsruimte zijn (geen ramen)

En is het een keuze of je de thermische schil om de kelder heen laat gaan.

de schil moet er echter wel zijn.
is je begane grond geïsoleerd?


Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
rvanleeuwen (datum: 12-03-2022 10:17)

Nieuwbouw inderdaad.
In de kelder is er geen verblijfsruimte. alleen de verkeersruimte.
Daarboven bevindt zich de woonkamer die in open verbinding staat met de verkeersruimte in de kelder.

En de vloer van de kelder is dus ongeisoleerd. Een onderbreking in de thermische schil. Zie de doorsnedetekening (rood)
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 14-03-2022 08:32)

die doorsnede han ik over het hoofd gezien.

M.i. heb je gelijk en had dat stukje op de vloer geïsoleerd moeten worden om de schil te sluiten
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Leon (datum: 14-03-2022 09:31)

Wellicht dat men het als soort van gelijkwaardigheid heeft opgelost? Net zoals bijvoorbeeld industrievloeren vaak alleen aan de rand worden geïsoleerd, omdat de gronddekking de rest doet. Ik blijf er bij dat een isolatielaag de klachten niet had weggenomen, het oppervlak is immers maar zeer beperkt. Van de zijkanten zal er ook geen opwarming plaatsvinden, dus die ruimte blijft gewoon koud. Dat los je alleen op met ruimteverwarming.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
rvanleeuwen (datum: 14-03-2022 10:10)

@leon, Het ontbreken van de verwarming speelt zeker een grote rol in de temperatuur, maar als we de ruimte gaan verwarmen is het verlies nog groter.
En ondanks dat het verlies minder is door het grondpakket (kan ik inkomen), is er verlies als de grondtemperatuur 5-10graden is en binnen 20graden. Een isolatiepakket zou dat verminderen.
Het is een beperkt oppervlakte, maar toch bijna 5m2.

@pino, Lijkt mij ook, maar weet je toevallig ook welk artikel van het bouwbesluit daarnaar verwijst?
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Leon (datum: 14-03-2022 10:30)

Dat artikel ga je niet vinden, want dat is er niet. Je hebt zelf de eisen al omschreven hier, daaruit blijkt dat er geen directe isolatie-eisen zijn voor een verkeersruimte. Waarom isoleren we normaliter dan wel de volledige woning? Omdat dit bouwfysisch en energetisch beter is en dus terug te zien is in de EPC / BENG-berekening. Je zou die berekening dus in moeten zien om te weten of die keldervloer geïsoleerd had moeten worden. Als dat in de berekening al niet gedaan is, dan ben je feitelijk klaar. Het enige waar je dan nog naar zou kunnen kijken, is de te behalen temperatuur in die verkeersruimte. Daar zijn normen voor, maar die leg je privaatrechtelijk vast tussen koper en bouwer/ontwikkelaar. Daarvoor zal je dus in je verkoopstukken moeten kijken.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 14-03-2022 16:18)

Het verlies in de grond hoeft helemaal niet kleiner te zijn

indien de vloer onder de grondwaterstand is gesitueerd en in dit grondwater enige stroming zit kan dit grondwater een flinke hoeveelheid warmte transporteren
en de vloer in een rap tempo naar zijn eigen temperatuur koelen.



Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 14-03-2022 16:27)

maar het kan wel zijn dat de rest van de vloerisolatie het ontbreken van dit stukje schil compenseert.
(de genoemde waarde is een gemiddelde over het hele oppervlak)

Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 15-03-2022 09:19)

@vanLeeuwen; in één van je reacties lees ik:
"In de kelder is er geen verblijfsruimte. alleen de verkeersruimte. Daarboven bevindt zich de woonkamer die in open verbinding staat met de verkeersruimte in de kelder".

Dus strikt genomen is de woonkamer (wel verblijfsruimte) niet volledig geïsoleerd, omdat deze in open verbinding staat met de deels ongeisoleerde verkeersruimte in de kelder. Dat is gewoon 'n enorm lek! In theorie misschien best terug te rekenen naar waardes die voldoen (gemiddelde Rc, behaalde temperatuur, e.d.), maar in de praktijk zul je dat altijd anders ervaren. De luchtstroom op zich is wellicht al hinderlijk.

Meest effectieve oplossing is m.i. om de kelder af te scheiden van de woonkamer. Daar zit je qua indeling en/of interieur mogelijk niet op te wachten, maar een wandje en deur rondom de trap naar de kelder doet in dit geval wonderen!

Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
rvanleeuwen (datum: 15-03-2022 12:14)

@jack, inderdaad het is een enorm lek naar een verblijfsruimte. Goed punt! Een tussendeur zou inderdaad de oplossing zijn, mocht ik er niet uitkomen.

@leon, ook een goed punt mbt de EPC. Ik heb daar eerder gekeken, maar kon niets terugvinden en dacht het eerder uit de bouwregels te kunnen halen. Ik heb de EOC er nog even bij gepakt. in de EPC berekening staat het gehele oppervlakte van de vloer van het woongebouw op een rc-waarde van 4,5.

@pino, de temperatuur kan inderdaad erg laag worden. ondanks dat de winter niet echt streng is geweest.

Bedankt voor de input tot zover. Het wordt me steeds duidelijker. Dit 'geval' heeft betrekking op in totaal 28 woningen, dus ik graag zeker weten hoe het zit, voordat ik ergens aan begin.

Zou het bijvoorbeeld nog mogelijk zijn een melding bij de gemeente te doen dat er niet gebouwd lijkt te zijn volgens de vergunning of is dit nu een geschil tussen kopen en aannemer?

Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Leon (datum: 15-03-2022 12:39)

Oh je hebt dus geen fysieke scheiding tussen woonkamer en het 'trappenhuis'? Dat had ik er nog niet zo van begrepen. In alle eerlijkheid vind ik dat nooit zo'n goed idee, ongeacht of je te maken hebt met een kelder of niet. Basis bouwfysica/natuurkunde, warmte stijgt op en koude lucht zakt dus een trapgat is eigenlijk altijd een tochtgat. Dit even los van bouwregels (en het feit dat het vaak ruimtelijk wel een mooi effect geeft).

Ten aanzien van de EPC: ik weet niet wat je achtergrond is, maar het lezen van een EPC-berekening is een kunst op zich. In de regel moet je zelf EPC-berekeningen gemaakt hebben om ze echt te kunnen beoordelen, en zelfs dan is het soms nog zoeken. Je bent vaak erg afhankelijk van hoe de zaken benoemd zijn.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
rvanleeuwen (datum: 15-03-2022 17:23)

@leon, snap ik. Het is ook lastig omschrijven en ik wil niet te uitgebreid worden.
Ik heb een bouwkundige achtergrond, maar niet erg thuis in EPC berekeningen. Ik heb ooit eens een berekening opgezet voor een eenvoudige vrijstaande woning....dat was na de studie en alweer lang geleden.
De "A" van de "vloer" komt overeen met het grondoppervlakte van het woongebouw en daar staat een Rc waarde van 4,5 aangegeven. Vandaar mijn voorzichtige conclusie. Maar het zou kunnen dat de ongeisoleerde vloer ergens anders in de berekening is verwerkt, zover gaat mijn kennis niet.

In de berekening lijkt de vloer te zijn aangegeven als 1 vloer met overal dezelfde isolatie-waarde, maar er zullen delen van de vloer die uitkomen in de parkeergarage zijn die waarschijnlijk een andere Rc-waarde dan 4,5. Dat zie ik ook niet terug.

Er zal inderdaad beter een deskundige naar kunnen kijken, alvorens een conclusie te trekken.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 16-03-2022 09:40)

@vanLeeuwen; het is maar de vraag of er niet gebouwd is volgens de vergunning; wellicht komt de werkelijke situatie overeen met de tekeningen en berekeningen waarop vergunning is verleend. Je kunt je wel afvragen of het voldoet aan het Bouwbesluit. Maar ook dat kan in theorie nog best het geval zijn, als gemiddelde Rc en EPC voldoen.

Discussiepunt kan zijn of je de keldervloer tpv de trap moet beschouwen als 'uitwendige scheidingsconstructie' van de verblijfsruimte (woonkamer); het is in de kelder immers verkeersruimte. Maar, stel dat je in de woonkamer de trap zou afschermen met wanden en deur dan stelt het Bouwbesluit vreemd genoeg wél eisen mbt thermische isolatie aan deze afscheiding. Dus misschien is dat 'n 'bugje' in de regelgeving. Kan niet zo bedoeld zijn.

Overigens kan de afscheiding die je op de begane grond maakt ook geheel met bijv. kozijnen worden gemaakt i.p.v. gesloten wanden. Dan hou je toch de transparantie.


Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 16-03-2022 10:58)

die 4,5 is een gemiddelde.
Als de rc van het wel geisoleerde deel beter is wordt het gat daarmee gecompenceerd.

@jack er is geen discusie mogelijk dat er een buitenschil moet zijn.
De plek mag je kiezen dat hoeft niet de keldervloer te zijn.
maar aangezien de wanden wel zijn geisoleerd in de kelder lijkt het me in dit geval wel de meest logische plek.

persoonlijk had ik de isolatie hier aan de binnenzijde aangebracht in een iets verdiept deel van de vloer.

als je een opstapje acceptabel vind zou je dat alsnog kunnen doen.


Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Michiel Meinema (datum: 16-03-2022 14:50)

Als in de EPC berekening staat dat voor de oppervlakte van kelder een Rc van 4,5 is gerekend dan is het simpel, die zou er moeten zitten volgens vergunning (ondanks dat het thermisch gezien niet direct een probleem hoeft te zijn).
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 16-03-2022 17:30)

De vloer van de woning is het kalderdek niet de keldervloer
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
rvanleeuwen (datum: 17-03-2022 14:52)

De thermische schil aan de onderzijde is geen vlakke vloer. Volgens mij is het een deel kelderdak en een deel keldervloer. Zie doorsnede. Als de rc-waarde maar 4,5 is. En het zou inderdaad een gemiddelde kunnen zijn van 4,5.
Het lijkt echter dat het kelderdak een Rc-waarde heeft van 4,5, gezien de dikte en type materiaal. Dan kom je niet aan een gemiddelde van waarde van 4,5 over de gehele vloer.

De aannemer adviseert mij overigens een afwerking met een isolerende ondervloer aan te brengen....

En inderdaad we kunnen een mooie glazen pui aanbrengen, maar ik wil graag eerste weten hoe het gebouwd zou moeten zijn.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 19-03-2022 08:42)

daar kan je kort over zijn.
het moet worden gebouwd volgens de vergunning.

Als er tegenstrijdigheden in de stukken zitten gaan de details in principe boven de algemene stukken.
de doorsnede die jij post is overduidelijk de keldervloer is vergund zonder isolatie.


Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Leon (datum: 22-03-2022 15:37)

Wellicht ten overvloede, maar die demarcatie (specifiek gaat boven algemeen) van de stukken geldt uiteraard alleen voor een privaatrechtelijke overeenkomst. Dus een verkoopcontract of aannemingsovereenkomst. Bij de vergunning is het simpeler, goed is goed en fout is fout. Waarbij fout niet een beetje goed is, de stukken moeten gewoon afgestemd zijn op elkaar. Waarschijnlijk bedoelde pino dat ook zo, maar je kan het anders interpreteren.
Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
pino (datum: 24-03-2022 08:24)

Ik moet de eerste aanvraag nog tegenkomen waar geen tegenstrijdigheden in zitten.

Re: ongeïsoleerde keldervloer in nieuwe woning
Naam:
Leon (datum: 25-03-2022 11:11)

Dan werk je met de verkeerde partijen...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl