Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam: B. Aldu (datum: 23-02-2022 13:42)

De entree van ons woongebouw is met het trappenhuis in een extra beschermde vluchtroute gelegen. Mag in de entree een zitbank of ander meubilair worden geplaatst?
Reageer
Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 23-02-2022 15:25)

Als die het gebruik en vluchten niet belemmert, en geen risico vormt op het ontstaan van brand, kan dat.

Het meest logisch is dan de brandvoortplantingsklasses te volgen die de constructie-onderdelen moeten hebben, en het bankje te maken van een slecht brandbaar of onbrandbaar materiaal (klasse A of B)
Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
Alfred (datum: 23-02-2022 16:58)

Of in de statuten van de VvE staat hierover iets opgenomen.


Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
B. Aldu (datum: 24-02-2022 09:37)

Dankje wel.
En beplanting mag ook aanwezig zijn of moeten deze danvan geimpregneerd kunststof zijn
Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
Leon (datum: 24-02-2022 10:11)

Beplanting is doorgaans geen probleem. Je moet het zo zien: die extra beschermde vluchtroute is een zone waar feitelijk geen brand zou moeten kunnen ontstaan. Dat wordt enerzijds bereikt door de vluchtroute brandwerend af te scheiden van o.a. de woningen, maar het betekent ook dat de materialen in die vluchtroute maar beperkt mogen bijdragen aan een brand. Denk hierbij ook aan de ontwikkeling van (giftige) rook. Een metalen of hardhouten (tuin)bank zal dan niet zo'n probleem zijn. Een standaard zitbank met stoffen bekleding en vulling van schuim daarentegen brandt en rookt als een fakkel, bovendien komen daar erg giftige dampen vanaf. Ook plastic/kunststof bankjes zijn dan in principe geen goed idee. Extra tip: daarom moet je doorgaans ook geen elektrische fietsen of scootmobiels in zo'n ruimte stallen (en helemaal niet opladen).
Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
Roy (datum: 24-02-2022 12:37)

Een extra Beschermde Vluchtroute mag conform het Bouwbesluit niet als een gebruiksgebied worden gebruikt. Door het plaatsen van banken en andere inrichtingselementen (?) wordt gesuggereerd dat dit echter wel als zodanig gebruikt gaat worden. Mijn inziens is dit niet wenselijk en vervalt hierbij het uitgangspunt dat in een dergelijke ruimte geen brand kan ontstaan. De brandweer handhaaft hier vaak op o.b.v. het kapstok artikel.

Bij deze vraagstelling moest ik meteen denken aan de fatale brand van 1 januari 2020 in Arnhem (bankstel in EBVR).
Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-02-2022 17:32)

@Roy,

waar lees jij in het bouwbesluit dat je de ruimte waardoorheen een EBVR voert niet voor andere doeleinden mag gebruiken?

De brandweer is inderdaad erg scheutig met het kapstokartikel, maar vergeet daarbij vaak dat het een vangnet is, en dat niet alles per definitie verboden is.
Re: Bank in entree (extra beschermde vluchtroute)
Naam:
Roy (datum: 02-03-2022 16:42)

Dat haal ik uit het feit dat een Extra Beschermde Vluchtroute nooit als een brandcompartiment wordt gezien. Een besloten gebruiksgebied dient echter altijd in een brandcompartiment te liggen. Een EBVR kan derhalve mijn inziens niet als gebruiksgebied worden bezien.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl