Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam: Ronald (datum: 20-01-2022 11:21)

Ik heb een nieuwbouw woning. Er is gebalanceerde mechanische ventilatie.

Men wil met plintroosters werken voor zowel toevoer als afvoer van ventilatielucht (van en naar de wtw ventilatie unit). Zie bijlage. Dat zijn uitfrezingen die gebeuren in een demontabel deel van een houten plint; ze zijn hierdoor dus niet regelbaar zoals plafondventielen wel zijn.

Er is dus ventilatie maar kunnen dit niet regelen naar debieten toe.

Is dit toegestaan?

Ik twijfel omdat ik me afvraag of aan de thermisch comfort regel (max. 0,2 m/s) kan worden voldaan. Maar ook de regelbaarheid is een probleem lijkt me. Die moet cf. bouwbesluit qua toevoer een dichtstand hebben en regelbaar zijn... Dat is natuurlijk niet zo met de plintroosters.
Bijlage: 20220118080134081.pdf Reageer
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Ronald (datum: 20-01-2022 11:26)

Aanvullend: in de toelichting van het bouwbesluit staat bij de regelbaarheid een en ander over de ventilatieunit zelf; het is me niet duidelijk of het voldoende is als die te regelen is, of dat het echt om de openingen zelf gaat. In dat laatste geval voldoen plintrooster (feitelijk gewoon gaten) niet...
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Thomas (datum: 20-01-2022 19:44)

Ik dacht dat in de nen 1087 staat dat een rooster altijd op 1,8m + de vloerpeil moet zijn geplaatst ivm beperking van tocht.
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2022 10:05)

Die 1,8m (NEN/NPR) geldt voor een 'ventilatiecomponent voor de luchttoevoer'; specifiek vermeldt bij natuurlijke toevoer.

Een dergelijk plintrooster (mij nog onbekend overigens) is m.i. een 'overstroom' voorziening. Net zoals een spleet onder een binnendeur, of een rooster in een binnendeur dat zijn. Die hoeven niet regelbaar te zijn, en ook niet boven de 1,8m te zitten. Anders zou er de afgelopen 20 jaar op dit onderdeel wel heel veel zijn misgegaan ...

Zo'n plintrooster brengt wel het risico met zich mee dat men er iets voor kan zetten, waardoor het rooster en dus ook de werking wordt belemmerd. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar 'n rooster in of spleet onder de binnendeur, omdat je die deur niet zult blokkeren.
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Leon (datum: 21-01-2022 10:19)

@Jack
Ik zie het meer als in-/uitblaasopening van een gebalanceerd ventilatiesysteem (type D). Bij mijn weten is die 1,8 meter hoogte dan inderdaad niet van toepassing, er zijn wel meer ventilatiesystemen/-componenten in de handel waarbij dat niet hoeft.
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2022 13:56)

Ik ging er van uit dat in de vraag een vloerplint bedoeld wordt?


Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Leon (datum: 21-01-2022 14:07)

Ik ook, maar bij een WTW-box (systeem D) heb je geen natuurlijke toevoer :)
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2022 16:35)

OkÚ, we bedoelen waarschijnlijk hetzelfde. Ik benoem dit 'overstroom' tussen twee ruimtes, zoals een spleet onder de deur ook gezien kan worden. Bij een in- of uitblaasopening denk ik eerder aan een rooster of voorziening die direct is aangesloten op het ventilatiesysteem.
Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2022 16:50)

Kleine aanvulling nog; in de 'volksmond' wordt met WTW-box bijna altijd een gebalanceerde ventilatie (systeem D) bedoeld; ofwel mechanische toe- Ún afvoer. Strikt genomen staat WTW voor 'warteterugwinning'. Daarvan kan ook bij systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer) sprake zijn.


Re: regelbaarheid ventilatievoorziening
Naam:
Michiel Meinema (datum: 28-01-2022 09:10)

Indien de WTW gebalanceerd is zie ik geen noodzaak om nog natuurlijke ventilatie toe te voegen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl