Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: onzin omgevingsloket
Naam: Thom Keizer, van KEIZERS bv (datum: 20-01-2022 11:11)

Wij hadden als Nederland besloten een landelijk loket te hebben voor aanvragen omgevingsvergunning en vooroverlegplan.
Wat blijkt meerdere gemeenten hebben weer hun eigen spelregels, maar ook weer NIET EENDUIDIG. Bv alles bij de gemeente AMSTELVEEN AALMEER via het omgevingsloket ingediend meerdere tekeningen geŁpload, vooroverknop aangeklikt en wat blijkt Deze gemeente moet je alles via een eigen formulier aanleveren dus al het werk voor niets. Sterke nog is bv Lelystad, ook meerdere vooroverlegplannen ingediend. 8 weken na dato gebeld en wat blijkt, ZE WERKEN NIET MET HET VOOROVERLEGPLAN VAN DE OLO. Dat had men aan de burgers via het plaatselijke weekblad gecommuniceerd. Ben ik nu dus genoodzaakt om bij elk plan eerst de gemeente te vragen hoe ze met het OLO vooroverleg omgaan. Zijn we nu dus weer af zoals in de vorige eeuw. Noemt met dit vernieuwingen op het ambtelijk niveau?
Hoe nu te handelen door weer een wirwar aan persoonlijke ambtelijke regels.

Reageer
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Leon (datum: 20-01-2022 14:49)

Nou nou wat een FRUSTRATIE. Laten we eens beginnen met het feit dat gemeenten vanuit de landelijke overheid niet verplicht zijn om vooroverleggen te voeren, mede om die redenen kunnen ze er daarom ook een eigen draai aan geven. Bijvoorbeeld door er een eigen invulformuliertje bij te bedenken. Het omgevingsloket is voor die fase niet meer dan een online platform om bestanden te stallen. Sommige gemeenten gebruiken die mogelijkheid, velen ook niet. Ik snap je verbazing ook niet helemaal, want dit is nooit anders geweest. Ook niet bij de introductie van het Omgevingsloket in 2010. De formele aanvragen daarentegen zijn wel gestandaardiseerd, en daar was het bij mijn weten ook altijd om te doen. En ik kan niet anders zeggen dat het OLO al vele jaren uitstekend werkt.
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Leon (datum: 20-01-2022 14:51)

Aanvullend: vanwege het informele karakter van vooroverleggen zijn er dus ook geen (beslis)termijnen aan gekoppeld.
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Gerrit Duin (datum: 20-01-2022 16:26)

@ Leon,
frustratie??? Ik heb bij diverse gemeente een aanvraag omgevingsvergunning ingediend er daar werd gevraagd om het eerst via het vooroverleg in te dienen, omdat de gemeente in sommige gevallen niet binnen de 8 met uitloop van 6 weken kon beslissen en dan van rechtswege moeten verlenen. Dus zo vreemd is di niet. Wat ik wel vreemd vind dat er bij sommige gemeenten die er geen gebruik maken van het vooroverleg plan dit niet duidelijker door geeft aan de indiener.
Ik snap wel als je een vooroverleg plan indient en na 8 weken een keer belt en dan te horen krijgt dat ze er niets mee doen.
Schaf dan zo'n vooroverleg af, want als indiener maak je gebruik van iets dat je wordt aangeboden.
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Thomas (datum: 20-01-2022 19:41)

De eerste zin is de kern van het probleem, de onduidelijkheid en geeft aan hoe idioot we het in Nederland hebben geregeld. We hebben wel besloten dat het olo er is, maar niet dat het verplicht is voor gemeenten om te gebruiken voor het vooroverleg. Gemeenten hebben nog heel veel vrijheid. Met als gevolg dat elke gemeente er een eigen invulling aan geeft.

Hetzelfde zie je nu gebeuren met de Omgevingswet. De landelijke overheid maakt een gedrocht (dso) en vervolgens gaan alle 350 er een eigen draai aan geven. Veel beter en efficiŽnter zou zijn dat de Rijksoverheid hiervoor 1 systeem ontwikkeld die dan verplicht is voor alle gemeenten.

Tot die tijd moet je het er mee doen en als adviseur vooraf vragen hoe de gemeente het heeft geregeld....
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2022 09:51)

Als je regelmatig tegen dit probleem aanloopt is het misschien zinvol om voortaan bij de desbetreffende gemeente vooraf te informeren op welke wijze zij een verzoek tot vooroverleg of contact met welstand in behandeling nemen?
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Leon (datum: 21-01-2022 10:15)

Precies Jack. Ik snap wat dat betreft dit topic ook niet zo, anders dan dat men blijkbaar even de frustratie van zich af moet schrijven (kan helpen soms). Ik zal ook niet beweren dat elke gemeente hier even handig mee omgaat, maar vooroverleggen beginnen hier altijd met een telefoontje naar de betreffende afdeling/ambtenaar met daarbij de vraag: wat is jullie beleid hierin? Hoe vragen/vliegen we dit aan? En mocht je het gevoel hebben dat je aanvraag ergens ligt te verstoffen in een bureaulade, dan bel je gewoon even met de vraag wat de stand van zaken is. Het is ook maar net hoe je er zelf mee omgaat.
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Erwin (datum: 21-01-2022 10:54)

Inderdaad, even vooraf bij de gemeente informeren hoe men dit aanvliegt en wat de bij hun gangbare doorlooptijd is. Kleine moeite en scheelt een hoop frustratie.

Overigens, persoonlijk zou ik bij een ingediend vooroverleg ook geen 8 weken wachten om eens te gaan informeren naar de stand van zaken...
Re: onzin omgevingsloket
Naam:
pino (datum: 21-01-2022 11:08)

Ik begrijp best dat gemeenten geen vooroverleg oude stijl meer willen.
Daarbij draait het namelijk vaak uit op een bevestig van een plan dat niet helemaal door de welstand check kan.
En een ambtenaar die overal waarschijnlijk of aannemelijk voor zet (zonder dat iemand dat wil horen).

Re: onzin omgevingsloket
Naam:
Leon (datum: 21-01-2022 11:32)

Vooroverleg (met welstand, daar gaat het vaak om) is bij grote gebouwen of projectmatige woningbouw anders best prettig hoor. Dat kunnen lange trajecten zijn, niet dat je daar echt op zit te wachten maar het is beter dan dat je compleet uitgewerkte vergunning wordt afgeketst omdat zo'n commissielid het niet zo mooi vindt. Dat je niet elk erkertje of dakkapelletje gaat voorbespreken, dat snap ik wel weer.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl