Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Verbouw of bestaand, zolder wordt verblijfsgebied
Naam: Christina, van CHRITH architecten (datum: 19-01-2022 15:54)

We hebben een verbouwing van een bestaand woonhuis. De zolderverdieping wordt uitgebouwd tot verblijfsgebied. Er is nu nog geen trap naar de zolder. Welke eisen moet ik aanhouden mbt de vluchtroute en de trap, verbouw of bestaand? In ons geval zouden we met de trap zoals die nu is gepland op een gecorrigeerde loopafstand van >30m komen. Aan de loopafstand voor bestaand <45m, voldoen we wel.
Reageer
Re: Verbouw of bestaand, zolder wordt verblijfsgebied
Naam:
Tom (datum: 19-01-2022 16:04)

lijkt mij verbouw en dan het rechtens verkregen niveau.
Re: Verbouw of bestaand, zolder wordt verblijfsgebied
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-01-2022 16:24)

Je mag bij functiewijziging in eerste instantie toetsen aan de eisen voor betsaande bouw van de nieuwe functie. Wanneer je daarmee wegkomt hoef je niets te verbouwen, en krijg je niet te maken met verbouwniveau.

Voor zaken die je wel fysiek aanpast (bijvoorbeeld de trap en daarmee de vluchtroute) is het toetsniveau sowieso verbouw, maar dan wordt je via het verbouwartikel vaak weer terugverwezen naar het 'rechtens verkregen niveau'. Als je dingen bouwt die nog niet in je gebouw aanwezig zijn, mag je daarvoor niveau bestaande bouw aannemen. Wanneer je iets maakt of aanpast wat al wel in je gebouw aanwezig is (bijvoorbeeld omdat je al een andere trap hebt) wordt die bestaande trap het model voor je verbouwing (mits die aan bestaande bouw voldoet).

Zie het een beetje als volgt: Je mag het niet slechter maken dan nu al in het gebouw aanwezig is, maar je hoeft het ook niet beter te maken dan dat. En dat moet je per onderdeel bepalen, het is geen niveau wat je over je hele gebouw ineens uitrolt.

Je vluchtroute en de lengte ervan is wel een ding. Op dit moment is de vluchtroute x meter lang, en bij uitbreiding ga je dat vergroten. Dan mag je dus niet zomaar aan bestaande bouw toetsen.
Re: Verbouw of bestaand, zolder wordt verblijfsgebied
Naam:
Christina , van CHRITH architecten (datum: 20-01-2022 14:29)

Bedankt voor de reacties, daar kan ik mee verder.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl