Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: negatief advies leidend
Naam: Baukje (datum: 12-01-2022 13:21)

Hi allemaal, wij hebben een tussenwoning gekocht, die slecht onderhouden is. Het huis maakt onderdeel uit van een ensemble van zes huizen, die vanwege de voorgevels als monument zijn aangewezen.

Wij willen een kleine uitbreiding over de gehele breedte aan de achterkant realiseren omdat de keuken op dit moment extreem klein is. Aan de achterkant is een kleine serre (ongeveer 3 bij 2) en keuken, beide op dezelfde lijn, met daartussen een steunmuur. Met een uitbreiding zouden deze ruimtes verbonden worden door de muur tussen beide ruimtes niet door te trekken. De serre is dusdanig slecht dat deze gesloopt en opnieuw gebouwd zou moeten worden. Voor slopen/herbouw van dezelfde serre is een vergunning verleend bij de buren een paar jaar geleden.

Bij het indienen van de aanvraag voor uitbreiding aan de achterkant, waarbij we een imitatiepui willen plaatsen, is door erfgoed geadviseerd dat de huidige serre en maatvoering gehandhaafd moet worden en dat we alleen kunnen uitbreiden achter de keuken. Dit voorstel zou tevens impact hebben op twee steunmuren ipv 1. Het opsturen van het bouwkundig rapport en het feit dat eenzelfde serre een paar jaar geleden gesloopt en opnieuw in dezelfde stijl gebouwd is wordt genegeerd.

Onze aanvraag wordt nu geweigerd omdat we het voorstel van erfgoed niet zien zitten. Overleg was niet mogelijk. Daarom een paar vragen:

1) Is advies erfgoed bindend? Ik dacht dat dit niet het geval was en verbaas me dat er niet naar andere aspecten zoals bouwkundige staat, veiligheid, duurzaamheid en woonwensen wordt gekeken?
2) Wanneer de bouwkundige staat dermate slecht is dat het moet worden herbouwd, is de nieuwe serre dan monumentaal? Als we het toch moeten herbouwen kunnen we de imitatie serrepui toch met 1,5 meter naar achteren
zetten?
3) Kan "maatvoering" monumentaal zijn?

We vinden de redenering moeilijk te volgen aangezien we met een niet bewoonbare serre zitten. Tevens wordt de achterzijde een gekke "L" vorm, aangezien serre en keuken op dit moment op dezelfde lijn staan.
Reageer
Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 12-01-2022 13:36)

Ik neem aan dat het hier om een gemeentelijk monument gaat? Voor zover ik weet mag het college van B&W zo'n advies altijd naast zich neerleggen (net als bij welstand), maar het spreekt voor zich dat dat dan ook (moeilijke) vragen oproept. Om die reden zal men daar niet snel aan branden, en volgt men 1 op 1 het betreffende adviesorgaan. Als je het op wil lossen, dan zal je dat dus moeten afstemmen met de betreffende monumentencommissie.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 12-01-2022 13:45)

Verder snap ik niet zo goed waarom de slechte staat een argument kan zijn om de boel groter terug te bouwen. De serre identiek nieuw terugbouwen is dan toch de oplossing? Ik vind dat eerlijk gezegd een kulargument om uitbreiding van de woning te rechtvaardigen. Vormgeving en maatvoering kan inderdaad onderdeel zijn van de uitstraling en daarmee van het monumentale karakter. Hoe ver dat gaat zal mede ter beoordeling van de betreffende commissie zijn (dat blijft in zekere zin een subjectief verhaal). Het is aan jou (of je architect/ontwerper) om daar goed mee om te gaan.

Overigens vind ik het ook wat simpel gedacht dat je een monumentaal pand maar even kan gaan aapassen, is er niemand in je omgeving geweest die je op dit soort trajecten heeft gewezen ten tijde van de aankoop?
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 12-01-2022 13:51)

Hi Leon, het is inderdaad een gemeentelijk monument. De afdeling erfgoed staat niet open om dit verder te bespreken. Zowel onze architect als onafhankelijke bouwhistoricus hebben dit meerdere malen geprobeerd. Ze blijven bij het advies en wanneer er negatief advies wordt gegeven dan gaat het niet naar de ARK.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 12-01-2022 13:53)

Hi Leon, ik vraag een paar dingen omdat ik graag input wil. Wij hebben een restauratiearchitect en bouwhistoricus bij onze plannen ingeschakeld om zo een beeld te krijgen wat mogelijk zou moeten zijn en beeld te krijgen van de monumentale waarden. "kulargumenten" en "zomaar wat doen" zijn hier niet aan de orde voor de duidelijkheid.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 12-01-2022 14:06)

Bedankt iig voor je input.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 12-01-2022 14:48)

Het was ook niet negatief bedoeld hoor, al kan dat zo overkomen. :)

Met kulargument bedoel ik dat slechte technische staat de commissie echt niet gaat overtuigen om uitbreiding toe te staan, hooguit om het bestaande te slopen en te herbouwen. Dat zou je architect toch ook moeten weten. Is er wellicht een ander aanknopingspunt waarom uitbreiding hier wel zou kunnen? Bijvoorbeeld omdat het in een soortgelijk geval (in dezelfde gemeente) ook al is gedaan? Of omdat de huidige achterbouw überhaupt niet authentiek is (weet niet of dat het geval is)? Wat je bij monumenten ook nog wel eens ziet, is dat men het originele beeld niet wil verstoren. Dat kan door beperkte aanpassingen in dezelfde stijl toe te staan, of door grote uitbreidingen juist heel contrasterend (modern) uit te voeren zodat het monument het monument blijft. Geen idee of dat hier een optie is, maar een monument in dezelfde stijl flink aanpassen valt vaak niet goed. Juist omdat je dan niet meer ziet wat echt authentiek is en wat 'nep' is.

En met het 'simpele denken' doel ik meer op de aankoop, ik mag hopen dat je bij aankoop al wist dat dit moeilijke trajecten kunnen zijn en dat die uitbreiding niet absoluut noodzakelijk is om toch een prettige en bruikbare woning te creëren. 'Kleine keuken' is immers ook maar subjectief, blijkbaar redden je buren zich er wel mee. Zo zal die commissie het ook zien vermoed ik. Een monument is wat dat betreft nooit helemaal van jezelf alleen (helaas).
Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 12-01-2022 14:50)

En zoals ik al zei, uiteraard kan je proberen om via de wethouder iets te bewerkstelligen. Maar die zal m.i. nooit het advies van een monumentencommissie naast zich neergooien, daar liggen dit soort zaken veel te gevoelig voor.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 12-01-2022 15:12)

Bedankt Leon en ik snap je punten hoor :-). Waardeer je kritische blik. We hebben zoveel tijd gestopt in het vinden van een oplossing dat het frustrerend is om tegen een muur aan te lopen zonder verdere onderbouwing.

Daarom hebben we een bouwhistoricus ingeschakeld die eerder werkt heeft gedaan voor de gemeente, met de vraag naar beide opties te kijken. Wij wisten het namelijk echt niet meer. Hij was van mening dat een uitbreiding over de gehele achterzijde een betere oplossing is dan een uitbreiding achter alleen de keuken. Op dit moment kan er 1 iemand staan in de keuken en zijn we het er in ieder geval allemaal over eens dat dat wel echt te klein is :-). De uitbouw is 1.5 meter over de hele breedte waarbij de oude achterzijde zeg maar geimiteerd wordt. Bij een uitbouw achter alleen de keuken krijg je een geheel andere achtergevel. We hebben eerder ook een heel contrasterend ontwerp laten zien waarbij we een aanbouw over de breedte voorstelden waardoor de pui van de serre werd "ingekapseld" en de aanbouw door middel van een lichtstraat werd verbonden. Hierdoor kon de hele achtergevel intact blijven en kon je door het glas de oude serre en gevel zien. Mocht ook niet :-(.

Uitbreidingen over de hele breedte zijn wel in onze straat gedaan maar helaas net voor en rond de aanwijzing in 2010. Oudere uitbouwen van 40 jaar geleden zijn achter de keuken uitgevoerd. De serres zijn inmiddels allemaal vervangen waarvan de laatste dus een paar jaar geleden aan de beurt was in de straat.

Ik denk dat ik me er gewoon bij neer moet leggen dat het een heel subjectief proces is :-(. Ondanks dat we denken dat we het juiste doen voor het pand qua monumentale waarden denkt iemand anders er ondanks alle argumenten niet zo over.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 12-01-2022 15:19)

Wellicht voor de duidelijkheid, alle huizen in de straat zijn aangepast met of uitbreiding over de breedte of achter alleen de keuken of interne verbouwing. De huizen zonder uitbreiding hebben meerdere steunmuren, oude en-suite schuifdeuren en schouwen verwijderd, waardoor een nieuwe lay-out kon worden gemaakt. Echter alles gedaan voor/rond de aanwijzing. Nieuwe lay-out zouden wij erg zonde vinden en denk ook niet dat dat de beste optie is.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 12-01-2022 15:22)

Het is wat het is denk ik. Dank nogmaals!
Re: negatief advies leidend
Naam:
pino (datum: 13-01-2022 09:41)

Die commissie mag verder overleg om tot een wel acceptabel plan te komen niet weigeren.
(uiteraadt moet het wel een nieuw plan zijn niet het nogmaals indienen van het oude plan)

Als ze overleg weigeren is dat je beste argument om alsnog medewerking te krijgen van de gemeente.Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 13-01-2022 10:20)

Dank je Pino. We hebben wel een gesprek over het contrasterend ontwerp gehad met afdeling erfgoed maar dat is inmiddels een jaar geleden. Dit is een ander ontwerp. Ook kunnen we het niet verder bespreken met de uiteindelijke commissie namelijk de ARK. Zonder positief advies van erfgoed, weigert ARK de aanvraag zonder het verder te behandelen/bespreken.

Denk je dat erfgoed of ARK dan nog steeds een gesprek zouden moeten honoreren? Afdeling erfgoed weigert het want ze vinden dat het gesprek al heeft plaatsgevonden, maar ik weet ook niet of het helpt. Er bestaat een tunnelvisie op behoud van de huidige serre, zonder impact op de achtergevel, interne lay-out en bouwkundige staat mee te nemen. Zoals eerder aangegeven kan de serre niet in huidige staat blijven bestaan en is deze ook niet opgenomen in de redengevende omschrijving.

We staan dus een beetje met de rug tegen de muur. Het is of het advies kopieren of de keuze maken om bezwaar in te dienen denk ik. Wat ik begrijp van Leon is dat dit een kleine kans van slagen heeft. We kunnen echter wel aantonen dat we veel tijd hebben gespendeerd aan monumentale waarden en dit het meest optimale ontwerp is wat betreft ensemblewaarden, bouwkundige staat, duurzaamheid, veiligheid en woonwensen. We hebben ook een brief gedeeld van onze buren die graag hetzelfde willen doen. Zij hebben een oude uitbouw achter de keuken (serre is al volledig vervangen)en vinden huidige lay-out slecht omdat de serre een soort van doorloop is is geworden richting de keuken :-(.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 13-01-2022 10:37)

Oh er zit al een hele voorgeschiedenis aan vast dus, dat was mij aanvankelijk niet duidelijk. Als ze echt zo halsstarrig zijn, dan kan een gesprekje met de wethouder wellicht geen kwaad. En dan gaat het niet zozeer om de inhoud van het advies (daar brandt een wethouder zich niet aan), maar meer om het proces en de opstelling van de adviescommissie. Een mening en visie hebben is prima, maar het lijkt er nu op dat er helemaal mogelijk is. Je kan je afvragen of dat redelijk en billijk is, helemaal gezien het feit dat je aan de achterkant bezig bent. Zolang je het monument in z'n waarde laat zou er toch iets te bedenken moet zijn lijkt me. Helemaal gezien het feit dat enkele andere woningen al over de breedte zijn uitgebouwd. Dat is dan weliswaar gedaan voordat ze de monumentenstatus hebben gekregen, maar wellicht biedt dat enige houvast. En in alle eerlijkheid acht ik de kans van slagen nog steeds klein hoor, die monumentenjongens zijn doorgaans ontzettende hobbyisten met oneindige passie voor alles wat oud is. Van enig realiteitsbesef is vaak geen sprake helaas. Dat doorbreek je dus niet zomaar, maar wellicht dat je middels de politiek een beetje beweging kan forceren.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 13-01-2022 11:01)

Ja helaas Leon. We zijn al sinds augustus 2020 bezig en krijgen weinig tot geen concrete feedback behalve dat de serre de serre moet blijven. De achterkant is niet wind- waterdicht dus begint nu echt een issue te worden, zeker wanneer het koud / vochtig is. Ik ben het eens met je wat betreft hobbyisten met oneindige passie :-(. Bouwhistoricus heeft meerdere keren aangedrongen om concrete input te krijgen, omdat hij de voorkeur van erfgoed ziet als een afbreuk en het niet snapt. Daar krijgen we dan niets op terug behalve "dien je plan maar in". Dat hebben we uiteindelijk maar gedaan in de hoop dat het serieus behandeld zou worden. Helaas niet en zelfs niet eens een gesprek met ARK :-(.

Idd zijn uitbouwen over de breedte rondom monumentenstatus gerealiseerd en willen we niet een giga uitbouw hoor! We hebben het over 1.5 meter. Echter door het behoud van de steunmuur tussen keuken en serre komen we net uit op een iets grotere keuken terwijl maar met, voor ons, voldoende "werkruimte". Als we voor voorkeur erfgoed gaan, moeten we de steunmuur doorbreken en de keuken verder moeten uitbouwen om dezelfde "werkruimte te creeeren. Dan zit je opeens op een uitbouw van 3-3.5 meter en dat is zowel suboptimaal qua lay-out maar je bouwt dan de zijkant van je tuin vol dus houdt een gekke tussenplaats over. Sluit ook niet aan bij de huidige achtergevel.

Fijn dat je dan toch een brief wellicht als nuttig ziet. We willen simpelweg bij de ARK aan tafel zodat we alle punten kunnen bespreken en meenemen zonder alleen erfgoed's "de serre moet behouden blijven". Als de ARK het ook niet ziet zitten dan zou het einde verhaal zijn maar zover komen we dus niet vanwege proces. Het zou gewoon fijn zijn om eens gehoord te worden :-(.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 13-01-2022 12:36)

Heb zojuist na maanden zoeken een monument gevonden waar de oude serre met vergunning is vergroot en vervangen is door een hyper moderne aanbouw. Het kan dan dus toch als je de juiste adviseur hebt (is per regio ingedeeld)!
Re: negatief advies leidend
Naam:
pino (datum: 14-01-2022 08:42)

Voorbeelden zoeken is niet de manier om alsnog je zin te krijgen.

Heel vaak gaat het bij monumenten om specifieke onderdelen waar het zwaartepunt op legt en is de rest minder spannend.

het gebeurd ook geregeld dat tijdens een verbouwing de werkelijke aantastingen pas goed zichtbaar worden en je alsnog toestemming tot sloop krijgt naar een gesprekje ter plaatsen.
het maakt indruk als de aannemer roept dat hij er geen stuiver voor geeft dat het blijft staan.Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 14-01-2022 10:06)

Het is niet de manier om je zin te krijgen, maar het kan mogelijk wel helpen om de commissie toch op andere gedachten te krijgen. Al is het maar als onderbouwing dat het wel mooi kan worden, zonder het monument geweld aan te doen. Hoe meer munitie je hebt in dit soort discussies, hoe beter.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Leon (datum: 14-01-2022 10:10)

Overigens is het ook weer extra 'bewijslast' dat je er serieus mee bezig bent en niet over één nacht ijs gaat. Dat kan met name bij een gesprekje met de wethouder wel mee gaan spelen. Enerzijds heb je de goedwillende burger die kosten noch moeite spaart om iets moois te verzinnen en anderzijds de gemeentelijke instantie die er allemaal niks van wil weten. Als je dan bedenkt dat de gemeente er moet zijn voor de burger, en diezelfde gemeente de boel behoorlijk frustreert op deze manier, dan moet dat bij een wethouder toch een gevoelige snaar raken.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 14-01-2022 11:15)

Hi Pino, het is niet om onze zin te krijgen. Dat wil ik graag voorop stellen hier. Het is wel iets om eens gehoord en als waardige gesprekspartner behandeld te worden. Een identieke serre is bij onze buren gewoon gesloopt zonder veel moeite. Dit was vijf jaar geleden en ondertussen wordt deze wijk door een nieuwe adviseur bekeken. Het is de kracht van de voorgevel dat dit ensemble (niet 1 huis) monument maakt.

Ik weet dat zodra iets een monument alles onder monument valt maar je hebt vrij toegang tot de achterkant via een poort (valt vanaf de straat niet te zien) en de achterkant is gewoon niet meegenomen. Ik denk dat ons probleem is dat we a) de serre niet kunnen houden en b) er een dusdanige tunnelvisie is ontstaan op 1 onderdeel dat het geheel daardoor niet meer wordt meegenomen. Dat is juist wat we niet snappen. Een ‘monumentale’ serre in een andere wijk slopen kan dus wel, maar een paar 100 meter verderop niet. Overigens is de aanbouw hij het huis waarvan de serre gesloopt echt fantastisch moet ik zeggen.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 14-01-2022 11:17)

We hebben een timmerman die zegt dat hij er echt niets van kan maken. Hij specialiseert in monumenten. Is dat iets? Overigens liegt de bouwkundige keuring er ook niet om…maar deze wordt dus niet meegenomen. Waarom zou je verduurzamen :-), beetje water en wind in je serre is toch prima :-).
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 14-01-2022 11:21)

Ja Leon, dat dacht ik dus ook maar begin echt aan mezelf te twijfelen soms. We renoveren dit hele huis en brengen het in oude stijl terug. Exacte kopie gemaakt van sierplafonds, vernielde trap gerestaureerd etc. We maken overal dat stapje extra, het verschil is dag en nacht. We doen het natuurlijk voor onszelf maar maakt de halsstarrigheid extra pijnlijk :-(. We hebben in een wanhopige poging foto’s gedeeld van voor en na om zo vertrouwen te geven. Deed niets.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 14-01-2022 11:24)

Ik hoop dat de wethouder dit misschien wel kan zien! Ik blijf positief.
Re: negatief advies leidend
Naam:
Baukje (datum: 14-01-2022 11:37)

Voordat hier ook een tunnelvisie ontstaat :-), de serre is best mooi maar ieder huis uit dezelfde bouwperiode heeft een soortgelijke achterkant en serre in deze stad FYI.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl