Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatiesysteem nieuwbouwhuis voldoet niet aan Bouwbesluit
Naam: Sjoerd (datum: 31-12-2021 15:35)

Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat mijn nieuwbouwwoning opgeleverd werd.
Een heel lang verhaal kort: Na maanden ontkennen heeft de aannemer inmiddels toegegeven dat bij vrijwel de hele wijk (+/- 50 woningen) fouten zijn gemaakt bij de aanleg van de mechanische ventilatie (type c).

Heb mezelf inmiddels aardig ingelezen in het onderwerp, maar er zijn nog wat zaken waar ik niet uit kom en hopelijk kan iemand hier antwoord geven op die vragen.

Situatie:
- 2-onder-1-kap woning met op de begane grond grote woonkamer en keuken in 1 grote ruimte, hal en toilet. Eerste verdieping met badkamer en 3 slaapkamers. Tweede verdieping met 2 onbenoemde ruimtes waarbij de Duco Silent MV box in 1 van die ruimten hangt.
Elke verdieping heeft een eigen standleiding naar de MV box van 125 mm. In de woonkamer en 1 slaapkamer zit een CO2-sensor voor de aansturing + een handbediening in de badkamer.


Problemen:
Zit vooral op de begane grond. Met een oppervlakte van 68 m2 voor VG1 (woonkamer en keuken in 1 grote ruimte) is slechts 36 dm3/s luchttoevoer via 1 rooster in de schuifpui in de achtergevel. De standleiding voor de afvoer is slechts 125 mm en daarmee kan slechts 130 m3/h afgezogen worden. Voldoende voor +/- 40 m2 vloeroppervlak.

Vraag 1:
De aannenemer wil extra roosters plaatsen in de voorgeven in 2 ramen. Op de eerste verdieping zitten alle roosters echter boven het raam. Volgens de aannemer kan dat beneden ook wel, maar het is duurder en dus willen ze het niet doen.
Mogen wij eisen dat ze er wel boven komen of bv om roosters met extra geluiddemping vragen als 'wisselgeld' voor plaatsen in het raam?
Kunnen we hiervoor evt de architect zelf benaderen of maken we dan misschie slapende honden wakker en krijgen we daar later spijt van?

Vraag 2:
In de ventilatieberekening wordt op basis van Verblijsgebieden en 0.9 dms/3 een capaciteit berekent waarvan vervolgens voor het totaal ineens 70% gepakt wordt.
Lijkt hieruit te komen: https://kennis.dyka.nl/ventilatie/tips-en-tricks/stappenplan-bepaling-ventilatiecapaciteit/

Niemand van de aannemer kan me echter uitleggen waarom dat zomaar 70% hoeft te zijn...
Als ik in het bouwbesluit kijk en zoekt op 70% dan kom ik alleen een bepaling tegen die zegt dat de capaciteit van je MVbox slechts 70% (of meer) van de benodige capaciteit hoeft te zijn als je huis in meerdere zones verdeeld is. Dit met de aanname dat bewoners niet overal tegelijk zijn.
Het lijkt me echter dat je MVbox dan wel per zone moet kunnen schakelen? Onze Duco Silent kan alleen maar overal tegelijk (of niet) afzuigen. De duurdere Duco Focus heeft we regelkleppen per buis.


Vraag 3:
De aannemer wil het gebrek aan afvoercapaciteit oplossen door boven extra af te zuigen in de badkamer en op zolder.
Daarvoor zou er een spleet van 35 mm onder de deur naar de hal moeten komen (is nu ook al bijna 3 cm). Wat me tegen staat van deze oplossing is dat je je kookluchtjes door het hele huis gaat verspreiden ipv direct afzuigen.
Mag dit zomaar of moet men ook kijken naar een alternatief zoals bv een extra nieuwe leiding aanleggen die bv in een lepe hoek van de trap zou passen en met een nieuw ventiel ook in de woonkamer


Vraag 4:
Graag willen we met de bewoners een onafhankelijke 3de partij in de hand nemen om ons bij te staan. Vereniging Eigen huis doet dit niet en Woningborg is niet onafhankelijk gebleken tot nu toe. Heb een paar bureau's aangeschreven die ventilatieberekeningen maken, maar die gaven allemaal aan dit soort second opinions / herstelzaken niet te doen.
Onze aannemer heeft inmiddels zelf nu de 4de berekening aangeleverd. De eerste 3 konden we op basis van onze eigen kennis al terug naar de tekentafel verwijzen, dus er is weinig vertrouwen dat het nu wel goed is.


Reageer
Re: Ventilatiesysteem nieuwbouwhuis voldoet niet aan Bouwbesluit
Naam:
pino (datum: 03-01-2022 14:07)

Voor een second opinion moet je over het algemeen een grote naam in de branche benaderen.
De meeste kleine bedrijfjes zitten hier niet op te wachten.Re: Ventilatiesysteem nieuwbouwhuis voldoet niet aan Bouwbesluit
Naam:
pino (datum: 03-01-2022 14:13)

Ventilatie isolatie en verwarmen van een woning is een in elkaar grijpend geheel.
als je er 1 aanpast heeft dit voor de andere ook gevolgen.

De ontwikkelaar is jouw aanspreekpunt
mogelijk is dit tevens de aannemer of heeft hij deze zorgtaak bij de aannemer ondergebracht

als de aannemer en ontwikkelaar niet 1 bedrijf zijn zorg dan dat je kan bewijzen dat de ontwikkelaar ook op de hoogte is.
Re: Ventilatiesysteem nieuwbouwhuis voldoet niet aan Bouwbesluit
Naam:
Luuk (datum: 03-01-2022 14:32)

t.a.v. punt 3: dat is nu toch ook dan zo? Een afzuigkap voor de kookluchtjes staat los van het ventilatiesysteem van de woning.

Schakel een ter zake deskundige in. En formeel de gemeente in kennis stellen, immers het lijkt erop dat niet gebouwd is volgens bouwbesluit.
Re: Ventilatiesysteem nieuwbouwhuis voldoet niet aan Bouwbesluit
Naam:
Michiel Meinema (datum: 10-01-2022 10:46)

Zonder heel erg in de diepte te gaan is het natuurlijk mogelijk om een ruimte via een andere ruimte te ventileren, hier zijn echter wel grenzen aan.
Je kunt op papier dus een mooie balans maken van luchtstromen die naar binnen en buiten gaan.

M.a.w. een beetje onbalans is niet erg, aangezien dit via overstroom wel weer in balans komt, je kunt echter niet verwachten dat luchtstroom de ene ruimte ventileert via de slaapkamer en vervolgens zelf verzint dat het 180 graden moet draaien om ergen afgevoerd te worden.

Ik zou niet meegaan met de aannemer in voorstel om extra voorzieningen in de slaapkamer te plaatsen om de woonkamer te ventileren.
Re: Ventilatiesysteem nieuwbouwhuis voldoet niet aan Bouwbesluit
Naam:
Leon (datum: 10-01-2022 11:08)

Poeh, een heel verhaal. Een ventilatieschema voor een woning opzetten is op zich niet zo ingewikkeld, maar het kan fout gaan. Dat blijkt wel weer. Zonder tekeningen e.d. is het wat lastig om een goed beeld van de situatie te krijgen, maar hierbij toch alvast een schot voor de boeg.

1. 'Rommelen' met extra componenten kun je niet zomaar doen. De hele installatie zal in balans moeten zijn, dus alleen extra toevoer inbrengen is normaliter geen oplossing. Hoe dat hier zit is helaas niet goed te beoordelen.

2. Die 70% heeft betrekking op de totale capaciteit van de MV-box. De gedachte hierbij is dat in een woning niet constant alle verblijfsruimten volledig bezet zijn. Voorwaarde is dan wel dat je ook per zone de afzuiging kan regelen, zodat de 'korting' op de afvoer wordt gegeven op de ruimten die op dat moment niet in gebruik zijn. Hier zijn echter meer fouten mee gemaakt in het verleden, niet zelden gemaakt op basis van kosten en daarbij niet gehinderd door enige kennis van zaken (welkom bij bouwend Nederland...)

3. Hierbij geldt een beetje hetzelfde als bij punt 1. Op zich kan het wel, dat hoeft niet fout te zijn mits je de balans in ere houdt zoals eerder gemeld. In combinatie met de oplossing uit punt 1 hoeft dit dus niet fout te zijn. Kookluchtjes zal in beginsel niet zo'n probleem zijn zolang je afzuigkap van de keuken goed functioneert. Ik neem aan dat die los staat van de MV-installatie in je woning (is wel gebruikelijk en zou ik ook altijd adviseren).

4. Niet iedereen zit inderdaad op dit soort klusjes te wachten. In verhouding kan het het vrij veel gedoe zijn om dit allemaal netjes af te handelen, het is vaak meer juridische rompslomp dan dat je met de techniek bezig bent. De grotere bureaus doen dit vaak wel. Overigens kan je je ook afvragen of je het zo zwaar aan moet zetten.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl