Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Definitie Frans balkon
Naam: Kelly Schraauwers, van Klunder Architecten (datum: 23-12-2021 09:52)

Wij hebben in een project te maken met ramen en Frans balkons naast elkaar van hetzelfde formaat met dezelfde opstapmogelijkheid tussen de 200-500mm.
De vraag is vanaf welke hoogte telt een kozijn als een Frans balkon en vanaf welke hoogte als een te openen raam?
Het bouwbesluit lijkt geen vaste definitie hieraan te geven?
De hekwerken zijn nu uitgezet op 1m en 1,2m vanaf de opstap, maar zoals je op de bovenste verdieping ziet voldoet het raam middels gelijkwaardigheid met een tussendorpel met een hoogte van 650mm vanaf de opstap en het "Frans balkon" met 1200mm. Dit lijkt zijn doel een beetje voorbij te schieten.

Bijlage: 1.JPG Reageer
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Leon (datum: 23-12-2021 10:08)

Het Bouwbesluit kent geen Frans balkons, er is dus geen verschil. De variatie zal zitten in de aanwezigheid van een eventuele opstapmogelijkheid.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Leon (datum: 23-12-2021 10:10)

Aanvullend: die opstapmogelijkheid tussen 200 en 700 is dus niet zo handig gekozen, want dat is dan inderdaad je meetpunt van waar je de vloerafscheiding moet meten.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Tom (datum: 23-12-2021 11:43)

Je kan er ook voor kiezen om je opstapmogelijkheid aan de binnenkant weg te halen, dan kan je beide afscheidingen op dezelfde hoogte houden.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Kelly Schraauwers , van Klunder Architecten (datum: 23-12-2021 17:27)

De opstapmogelijkheid is er al in vele gevallen en daar kunnen wij nu niks meer aan doen. Het is dan ook niet de vraag hoe dit op te lossen want we kunnen op veilig spelen en de hekwerken hoog genoeg maken dat er geen twijfel meer is. Maar, de vraagt blijft dus wanneer gaat het om een Frans balkon en moet je voldoen aan hoogtes van een hekwerk tpv vloerafscheiding? En wanneer telt de gevelconstructie (opstap of opstapmogelijkheid) als borstwering en mag het als een raam worden beschouwd?
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
pino (datum: 23-12-2021 20:23)

een frans balkon is m.i. altijd een raam.dat is dan ook niet de juiste vraag is.

Jouw vraag moet zijn of je het hekwerk als borstwering mag zien.

ik denk niet dat dit het geval is.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Tom (datum: 24-12-2021 08:14)

niet als je ervoor een opstapmogelijkheid hebt.
dus je zal vanaf die hoogte moeten meten.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-12-2021 09:47)

Reeds opgemerkt; het Bouwbesluit kent de term 'frans balkon' niet. Je beschouwt het als een raam. Het geeft geen toegang tot 'n balkon, ondanks dat de naam anders doet vermoeden.

Je moet rekening houden met afscheiding vloer, opstapmogelijkheden en doorvalbeveiliging. BB art.2.18 geeft aan dat tpv een al dan niet beweegbaar raam de afscheiding tenminste 0,85m moet zijn, gemeten vanaf de vloer. Dat geldt in beginsel dus voor beide kozijnen (kozijn mét tussendorpel en kozijn frans balkon) in deze situatie.

Als er sprake is van een opstapmogelijkheid, dan moet de afscheiding worden gemeten vanaf die opstapmogelijkheid in plaats vanaf de vloer.

Theoretische benadering: de wetgever vindt het blijkbaar nog acceptabel dat je bij een opstap van 199mm vanaf de vloer, een afscheiding hebt van 651mm. Dat zou dus betekenen dat je bij een opstap van meer dan 200mm vanaf de vloer ook met een afscheiding van 651mmm kunt volstaan.

Resumé: frans balkon = raam. Dus 1m en 1,2m vanaf vloer is nvt. Het andere uiterste (afscheiding 650mm vanaf opstap) lijkt me ook niet wenselijk, dus gebruik gezond verstand en zoek een acceptabel compromis.

Als de opstap bij beide kozijnen even hoog is, dan kan m.i. afscheiding frans balkon even hoog zijn als tussendorpel andere kozijn.


Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-12-2021 09:51)

... een aanvulling mbt de 4e alinea:
"Dat zou dus betekenen dat je bij een opstap van meer dan 200mm vanaf de vloer ook met een afscheiding van 651mm kunt volstaan".

Ik bedoel daar 651mm hoogte vanaf die opstapmogelijkheid en niet vanaf de vloer.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-12-2021 12:04)

Misschien moeten we even weg van de koude regelgeving en definities, en bedenk bij jezelf wat je daar in de praktijk gaat maken. Een frans balkon heeft meer weg van een deur in je gevel dan een raam. Even ongeacht hoe je het noemt, wanneer je in zo'n huis woont, en je hebt een kleuter rondlopen, waar zou je je prettiger bij voelen? Een hekwerk zonder opstapmogelijheden met een hoogte van een normale vloerafscheiding, of een valbeveiliging zoals bij een raam met een opstapmogelijkheid eronder?

Ontwerp in de geest van de regels, niet alleen volgens de regels met alle grijze gebieden die daarin zitten.
Re: Definitie Frans balkon
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-12-2021 13:20)

Helemaal met je eens Joachim; maar dat betekent ook dat je niet persé vanaf een opstapmogelijkheid een balustrade van 1 of 1,2m hoeft te maken. Dat schiet z'n doel ook voorbij.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl