Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam: Jordy (datum: 10-12-2021 09:37)

Per 1 januari geldt de toegankelijkheidseis van 20 mm maximale opstand bij woningen niet alleen meer voor de voordeur maar voor alle toegangen van de woning. Dit houdt volgens mij in dat voordeur, achterdeur hieraan moeten voldoen, maar schuifpui of terrasdeuren zijn geen "toegangen" dus hier mag worden afgeweken. Of deze aanname klopt weet ik niet geheel zeker

Daarnaast mag je bij bouwen voor particulier opdrachtgeverschap afwijken van deze eis en mag een opstand dus wat groter zijn. Hierover is bij ons wat twijfel of we dat moeten 'willen"? Of kiezen we een uitgangspunt welke altijd voldoet, wel of geen particuliere aanvraag.

En hoe lang blijft het bouwen voor particulier opdrachtgeverschap onderdeel van het Bouwbesluit?

Kan iemand hier zijn licht eens op laten schijnen. Hoe gaan anderen hiermee om?
Reageer
Re: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
pino (datum: 10-12-2021 10:21)

Als die hogere opstand de wens is van jouw opdrachtgever. Wie ben jij dan om daar moeilijk over te doen?
Qua waterdichtheid is een opstapje niet te overtreffen.


Als die opstand ooit een belemmering wordt is het iets ophogen van het pad of het plaatsen van een aluminium plaat wel het minste probleem.
dat je opdachtgever zal hebben


Re: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
Leon (datum: 10-12-2021 11:11)

20 mm maximale opstap bij een buitendraaiende deur is technisch eigenlijk niet wenselijk. Zo'n deur heeft al 15 mm aanslag, dus blijft er 5 mm ruimte over tussen deurblad en bestrating. Op papier past dat, maar in de praktijk krijg (en houd) je dat nooit goed. De deur zakt iets door na verloop van tijd, er waait wat rommel voor, de bestrating vriest heel iets op, enz. enz. Met als resultaat een deur die aanloopt en dus niet meer te openen is. Vanuit de toegankelijkheid voor rolstoelers is het allemaal goed bedoeld deze wet, de praktijk is helaas wat weerbarstiger.
Re: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
a (datum: 10-12-2021 11:48)

Vergeet ook niet de problematiek bij binnendraaiende deuren. Als je vanaf de onafgewerkte vloer tot bovenkant dorpel te weinig aanhoudt en je wil aan de binnenkant plavuizen en een deurmat dan krijg je je deur niet meer open...
Re: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
Leon (datum: 10-12-2021 11:51)

@a
Daar kan je in je uitwerking rekening mee houden. Het Bouwbesluit kent geen afwerkvloer, vloerbedekking of plavuizen. Die 20 mm meet je dan ook vanaf het uiteindelijke beloopbare vlak.
Re: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
pino (datum: 10-12-2021 12:39)

Zo zie je maar weer hoeveel benaderingen er zijn.

Bij ons in de polder is die 20 mm een jaar na oplevering meestal al 40 geworden door de zetting van de ondergrond.
vastlopende deuren speelt niet zo
water daar in tegen wel

Hier in de omgeving is de oude regelgeving van voor 2003 peil is minimaal 150mm+mv in mijn ogen technische een veel beter uitgangspunt voor de standaard eengezinswoningRe: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
Leon (datum: 10-12-2021 13:35)

@pino
Daarom denk ik ook niet dat deze wetgeving heel zinvol is. Je zou er inderdaad een zekere gradatie aan kunnen geven, met een maximum en minimum hoogteverschil. Groot genoeg om het water buiten te houden, klein genoeg om met simpele ingrepen toch een goede 'vlakke' toegang te realiseren.

Nu heb ik sterk het idee dat deze eis is ontstaan vanuit hoogteverschillen naar balkons van appartementen. Daar worden vanwege technische haalbaarheid soms flinke drempels gemaakt, waardoor je er met een rolstoel of rollator met geen mogelijkheid meer langs kan. Terwijl dit soort woningen toch bij uitstek geschikt zijn voor de minder mobiele medemens. Op dat gebied is er zeker iets voor te zeggen, want je ziet vaak dat het met een beetje nadenken prima te realiseren is, zonder extreem hoge kosten. Je moet er alleen wel tijdig rekening mee houden in je plan. Kom je er te laat achter, dan is het al snel te duur zo niet onmogelijk.

Bij de grondgebonden woningen speelt dit m.i. niet, ik heb het tenminste nog nooit meegemaakt. Ofwel de bouwer/ontwikkelaar zorgt voor een acceptabel niveau (weliswaar net iets meer dan 20 mm, maar toch...) ofwel de bewoner krijgt een kale achtertuin waarin zoiets prima zelf te realiseren is.
Re: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
pino (datum: 11-12-2021 10:25)

Maar tot heden is hij niet van toepassing voor een balkon (wel voor een galerij als je dat bedoeld)

wat de hoogte verschillen betreft met terrassen en balkons.

In het kader van hergebruik en flexibiliteit zou Nederland er goed aan doen de maximale bouwhoogte op een andere manier vast te leggen dan nu het geval is.
benoem bijvoorbeeld het maximaal aantal bouwlagen
en leg een max. hoogte per verdieping vast in plaats van alleen een max. hoogte
waar de ontwikkelaar standaard een verdieping meer in wil prakken dan eigenlijk kan.


maak de constructievloer weer puur constructie (en dus veel dunner)
Stop de leidingen etc in een laag schuimbeton op de vloer en een plafond er onder.
zo doet men dat in het buitenland ook

een nieuwe bewoner kan dan echt de inrichting compleet aanpassen zonder problemen met de constructieRe: Toegankelijkheid bij particulier opdrachtgeverschap
Naam:
Leon (datum: 13-12-2021 10:03)

Ah je hebt gelijk, balkons (daar ging het mij om) vallen hier buiten in de huidige omschrijving. Typisch, want daar is nog wel wat te winnen volgens mij.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl