Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Gesommeerde capaciteit ventilatie.- en rookgasafvoeren
Naam: Anton (datum: 19-10-2021 21:16)

T.b.v. een aanvraag voor een dakopbouw voor een appartement op de 3e verdieping, stelt de gemeente:
"De verdunningsfactor dient berekend te worden met de gesommeerde capaciteit van de ventilatieafvoeren en van de rookgasafvoeren."

De gemeente vraagt dit dus voor alle woningen van begane grond t/m 3e verdieping.
Vermoedelijk heeft geen van de woningen een ventilatieafvoer, want waarschijnlijk is er nergens een mechanische ventilatiesysteem aanwezig. (Net zoals bij mijn woning op de 3e verdieping zal overal waarschijnlijk uitsluitend met natuurlijke toevoer en -afvoer geventileerd worden.)
Blijven over: de rookgasafvoeren. Maar van de buren heb ik uiteraard geen informatie over hun CV-installatie en/of de capaciteit daarvan.

Mijn vraag is: kan de gemeente, in dit geval (realisatie van dakopbouw), een dergelijke berekening, waarbij dus ook alle onderburen betrokken worden, eisen?
Ik heb dit eigenlijk nog niet eerder meegemaakt...
Reageer
Re: Gesommeerde capaciteit ventilatie.- en rookgasafvoeren
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-10-2021 09:18)

Met 'vermoedelijk' en 'waarschijnlijk' kom je er niet. Je zult de bestaande situatie moeten kennen om er iets van te kunnen vinden.

Het feit dat er geen mechanische ventilatie zit, wil niet zeggen dat er geen natuurlijke afvoer van 1 of meerdere appartementen in het platte dak kan zitten; idem v.w.b. rookgasafvoeren. Als er in de nieuwe dakopbouw een ventilatietoevoer komt, dan zul je moeten aantonen dat die op voldoende afstand van bestaande afvoeren zit.
Re: Gesommeerde capaciteit ventilatie.- en rookgasafvoeren
Naam:
Anton (datum: 20-10-2021 12:13)

@Jack
Ik wil bewust niet verder gaan dan 'vermoedelijk' en 'waarschijnlijk’ omdat ik betwijfel of de gemeente dit kan eisen. Waarom moet ik de situatie van alle onderburen gaan inventariseren en in kaart gaan brengen?
De nieuwe dakopbouw wordt net als de rest van het appartement geventileerd d.m.v. natuurlijke aan- en afvoer. (Kan en mag en dat is dus geen probleem.)


Re: Gesommeerde capaciteit ventilatie.- en rookgasafvoeren
Naam:
Leon (datum: 20-10-2021 12:27)

Vraagt men dit niet gewoon omdat de woning op de begane grond ook een rookgasafvoer op het dak kan hebben? Die daarmee jouw ventilatiestroom verstoort? Alles bij elkaar is de verdunningsfactor gewoon aan normen gebonden als ik me niet vergis. Waarbij je in dit soort gevallen dus ook rekening houdt met de afstand (verdunningsfactor) van te openen geveldelen. De rekentool hiervoor is online beschikbaar: https://www.vereniging-bwt.nl/werkgroep-gezondheid-en-energiezuinigheid/documenten/2015/5/rekentool-verdunningsfactor
Re: Gesommeerde capaciteit ventilatie.- en rookgasafvoeren
Naam:
Michiel Meinema (datum: 25-10-2021 09:49)

Uw twijfel of de gemeente dat kan eisen kan ik wegnemen, de gemeente kan dit eisen. Sterker nog, ze kunnen stellen dat natuurlijke toe en afvoer niet voldoet, aangezien geen garantie kan worden gegeven voor de juiste werking als ze het als grotere renovatie zien.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl