Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam: Gert (datum: 13-09-2021 14:08)

Wij hebben het plan om het achterhuis (deel) van een voormalige boerderij te gaan verbouwen naar een woongedeelte. Bestemmingsplan technisch hebben we groen licht.
De buitenwanden zijn steens; wat is de isolatie eis van de voorzetwanden bij verbouw naar wonen?
Hetzelfde geld voor het dak; dit zijn dakpannen op een sporenkap; wat is de eisen van het na-isoleren tussen de sporen?

Dank alvast.
Reageer
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
ron (datum: 13-09-2021 15:17)

ik zou kiezen voor maximale isolatiewaarde en gelijkwaardig aan nieuwbouw. Dit om uw woning toekomstigbestendig en energiezuinig te maken en gelijk goed te doen. In de regel RC waarde van 4,5 voor de muren en Rc van 6 voor het dak. Vergeet de begane grondvloer niet vaak ook 4,5. Het zal wat ruimte opsouperen aan de binnenzijde, maar de achterhuizen van boerderijen blijft er voldoende ruimte doorgaans overs. Uw woning is dan ook beter voorbereid voor een overgang naar een gasvrije toekomst zodat deze met warmtepomp behaaglijk verwarmd kan worden.
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Gert (datum: 13-09-2021 15:29)

Dank voor de reactie.
Mijn vraag is wat is de min. eis?
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Thomas (datum: 13-09-2021 22:04)

Zoals eerder aangegeven is het niet slim om uit te gaan van de minimale eisen... Specifiek voor isolatie staan in het bouwbesluit eisen ten aanzien van verbouw: https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd5/afd5-1/art5-6

Advies (behalve niet uitgaan van de minimale eisen): schakel een deskundige in voor het juiste ontwerp. Die persoon is op de hoogte van de voorschriften uit het bouwbesluit en kan een passend ontwerp maken.
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Jack , van SenS (datum: 14-09-2021 08:47)

@Ron; de vereiste Rc-waarden voor nieuwbouw zijn inmiddels verhoogd naar 3,7 (vloer), 4,7 (gevel) en 6,3 (dak).

Eens met vorige reacties; je wilt isoleren dus die moeite/arbeid kost het toch al. Kies waar mogelijk dan zeker voor 'n hogere Rc.

Vwb de minimale eis; bij verbouw gelden inderdaad lagere eisen dan bij nieuwbouw. Zie hiervoor art.5.6 van het Bouwbesluit. Die ondergrens varieert van rechtens verkregen niveau tot nieuwbouweis (dakkapel). Daartussenin geldt bij vernieuwen/vervangen van isolatielagen Rc 2,6 vwb vloer, Rc 1,4 vwb gevels en Rc 2,1 vwb dak. Maar, laat je goed adviseren. Extra isolatie verdient zich altijd terug.


Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
pino (datum: 14-09-2021 08:53)

Je mag in principe eerst alles toetsen aan niveau bestaand.
als je daaraan voldoet hoeft je dat onderdeel niet aan te passen

als je niet voldoet of het gewoon toch aanpast moet je dat onderdeel minimaal optrekken to niveau verbouw.


Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
ron (datum: 14-09-2021 09:41)

thanks Jack, je hebt gelijk
Ben zelf nog bezig met een vergund project van voor 1 januari 2021, vandaar dat het er nog niet goed inzit.
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Gert (datum: 14-09-2021 10:03)

Top dank voor de reacties.
Ik las dat je bij een ingrijpende renovatie wel aan de nieuwbouweis moet voldoen. Echter is het plaatsen van voorzetwanden en het naisoleren geen ingrijpende isolatie en hoeven we in principe niet aan de nieuwbouweisen te voldoen.

Het gaat mij er niet om dat we niet goed gaan isoleren maar we kunnen niet aan de nieuwbouweisen voldoen door een aantal redenen.
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Leon (datum: 14-09-2021 11:37)

Bij ingrijpende verbouwing kan inderdaad nieuwbouweis worden gesteld door de gemeente (ik heb zo even niet scherp waar dit staat in het Bouwbesluit). Stel dat je het dak gaat vervangen, dan mag dus ook een nieuwbouw-isolatiewaarde (a Rc = 6,3 conform de nieuwe NTA 8800). Wanneer je gaat na-isoleren tussen de bestaande sporen is dat in principe niet aan de orde, dus ben je daar niet zo aan gebonden. Zeker niet wanneer je, desgevraagd, inzichtelijk kan maken waarom je voor een bepaalde Rc-waarde kiest. Meestal volgt die vanuit de bestaande constructiedikte die je uitvult.

Het is in dit soort kwesties overigens ook nog de vraag wat er vergunningsplichtig is en wat niet. Een voorzetwand plaatsen of een dak isoleren mag in beginsel zonder vergunning, dus dat kun je buiten je aanvraag houden (of in ieder geval buiten de bouwkosten, en daarmee buiten de te betalen leges).
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Alfred (datum: 14-09-2021 19:25)

@Leon, vergunningsvrij is niet regelvrij. Bij een vergunningsvrije verbouwing moet ook aan het bouwbesluit worden voldaan. Ongeacht of dit nu nieuwbouw, verbouw of de eisen van bestaande bouw zijn.
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
Leon (datum: 14-09-2021 19:43)

Klopt, ik beweer toch ook niet dat het regelvrij is?
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
JP , van Gemeente (datum: 17-09-2021 13:05)

Als je een bestaande gevel niet hoeft te isoleren omdat je dat niet verplicht bent, maar je wil het toch, wat maakt het dan uit of je een voorzetwand plaatst van 1 cm isolatie of 25 cm isolatie. Dan moet je dat toch zelf weten?

Art. 5.6 lid 4 fragment toelichting BB: Van een renovatie van de integrale gebouwschil is bijvoorbeeld sprake wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd, waardoor de mogelijkheid bestaat om tegelijkertijd isolatie aan te brengen die voldoet aan de nieuwbouweis.
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 17-09-2021 16:12)

Voor de definitie van 'ingrijpende renovatie' hoef je niet de Nota van Toelichting in hoor. In het artikel zelf staat al beschreven dat dit wordt bepaald volgens de definitie uit de 'herziene richtlijn energieprestatie gebouwen', en gaat over 25% van je integrale geouwschil.

Vooral dat woordje 'integrale' geeft nog wel eens verwarring. Nieman heeft een tijdje geleden ook een uitleg uitgegeven:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjmvpTel4bzAhXNjqQKHapnADIQFnoECAIQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.nieman.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F01%2FBriP.12.14.VraagenAntwoord.pdf&usg=AOvVaw3GUPTtC5e7RT0Eth83WF_A
Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
pino (datum: 17-09-2021 16:33)

het maakt niet uit waarom je die wand plaatst als hij wordt aangebracht moet hij voldoen.


Re: Eis isolatie bij verbouw achterhuis
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 17-09-2021 20:10)

dat wel, maar het is meer de vraag 'waaraan dan'. Het is geen complete vervanging van een wand, dus de verbouwvoorschriften voor ingrijpende renovatie zijn niet van toepassing.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl