Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: verlaagd plafond wel meenemen??
Naam: Angelique (datum: 24-02-2021 14:07)

In het verleden werd gesteld dat een verlaagd (systeem) plafond welke geen bijdrage levert aan zaken mbt eisen aan het bouwbesluit niet beschouwd hoeft te worden mbt de vereiste vrije hoogte.

Echter...
In het praktijkbouw BB 2012 staat dat een verlaagd plafond nimmer buiten beschouwing gelaten moet worden en in heen document van rijksoverheid uit 2015 (Handreiking_Bouwbesluit+en+woning_v2.pdf) staat het volgende:

"Bij de bepaling van de hoogte moet een verlaagd plafond wel worden meegenomen"

Is dit wellicht bij bouwbesluit 2012 gewijzigd? Immers..... in het verleden en zelf in 2016 (op dit forum) werd nog gesteld dat een verlaagd plafond niet meegenomen hoefde te worden.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Reageer
Re: verlaagd plafond wel meenemen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-02-2021 22:16)

Niet helemaal waar wat je schrijft over het praktijkboek. Je ziet op pagina 154 dat ze verwijzen naar de Nota van Toelichting op het Bouwbesluit, waarin zou staan dat verlaagde plafonds 'nimmer buiten beschouwing mogen worden gelaten'. Dat ze dat in een opmerking zetten wil al zeggen dat het praktijkboek daar waarschijnlijk een andere mening over heeft.

Verderop op blz 224 leggen ze uit hoe ze er in de praktijk mee omgaan, door te stellen dat een verlaagd plafond HETZIJ als constructiedeel OF als aankleding gezien kan worden. Wanneer je het in de aanvraag aangeeft, mag de gemeente er vanuit gaan dat het om een constructiedeel gaat.

Dus ik denk, kortgezegd, dat je keuze om het in de aanvraag te zetten leidend is voor je vrije hoogtebepaling. Niemand zal je verplichten het erin te tekenen als je het niet nodig hebt, maar ALS je het doet, wordt het getoetst.
Re: verlaagd plafond wel meenemen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-02-2021 22:17)

De Nota van Toelichting heeft overigens geen juridische status. Je kunt ten hoogst teruglezen hoe ze er tijdens het opstellen van het bouwbesluit over dachten. Maar als ze het echt belangrijk hadden gevonden, hadden ze het bouwbesluit er zelf duidelijker in moeten maken.
Re: verlaagd plafond wel meenemen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 25-02-2021 09:17)

Zodra dat plafond nodig is om aan andere eisen in het Bouwbesluit te voldoen (akoestiek bijv.), dan is onderzijde verlaagd plafond maatgevend v.w.b. de hoogte van die ruimte (en moet dus voldaan worden aan de bouwbesluiteis).
Re: verlaagd plafond wel meenemen
Naam:
Angelique (datum: 02-03-2021 09:10)

Hartelijk dank voor jullie reacties!!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl