Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Geluidseisen warmtepomp
Naam: JH (datum: 19-01-2021 12:44)

Beste,

Ik heb een vraag over de aanstaande wijziging van de geluidseisen voor warmtepompen welke op 1 april ingaat. Mijn nieuwbouw woning wordt in mei opgeleverd, maar de lucht/water warmtepomp wordt in maart al geplaatst (buitendeel <2m van de erfgrens).

Ik hoor overal tegenstrijdige berichten omtrent de nieuwe geluidsnormen. De een zegt dat alle buitendelen moeten voldoen aan deze eis, een fabrikant zegt dat dit geldt voor installaties die besteld worden vanaf 1 april (installaties besteld voor 1 april en geplaatst na 1 april zouden niet hoeven te voldoen), een installateur zegt dat enkel de installatie datum doorslaggevend is, en een andere persoon meldt dat de opleverdatum van de installatie bepalend is.

Een ieder preekt dus voor eigen parochie. Ik zie door de bomen het bos niet meer, en kan nergens (ook niet in het bouwbesluit) duidelijk vinden hoe de vork straks precies in de steel zit. Weten jullie hoe het zit? Ik hoor het graag
Reageer
Re: Geluidseisen warmtepomp
Naam:
ron (datum: 19-01-2021 15:34)

Op uw nieuwbouw woning zullen de eisen nog niet van toepassing zijn. Deze lijkt mij nog vergund onder de oude voorwaarden/ regelgeving.
Re: Geluidseisen warmtepomp
Naam:
Leon (datum: 20-01-2021 11:09)

Inderdaad, die warmtepomp is onderdeel van je bouwvergunning. Moment van aanvraag is daarbij maatgevend voor de bouwbesluiteisen. (Eventuele voorwaarden vanuit het burenrecht gelden uiteraard altijd!).
Re: Geluidseisen warmtepomp
Naam:
Michiel Meinema (datum: 26-01-2021 16:32)

De nieuwe normen gaan inderdaad niet met terugwerkende kracht gelden. Want een groot deel van de warmtepompen die reeds op de markt zijn gaan bij lange na niet voldoen aan de nieuwe eisen.
Re: Geluidseisen warmtepomp
Naam:
JH (datum: 27-01-2021 19:11)

Bedankt allemaal voor de reacties. Heeft iemand misschien een linkje naar een tekst of document waar een en ander duidelijk is uitgelegd?
Re: Geluidseisen warmtepomp
Naam:
JH (datum: 27-01-2021 19:13)

En Leon, je schrijft dat de warmtepomp een onderdeel is van de bouwvergunning. Is dat dan gewoon een warmtepomp, of Dé warmtepomp (merk/type) of is dat niet van belang?
Re: Geluidseisen warmtepomp
Naam:
Leon (datum: 28-01-2021 09:02)

Strikt genomen is dat niet gewoon 'een (willekeurige' warmtepomp want in de EPC-berekening zal ergens merk/type omschreven zijn. Je kan niet zomaar een ander type toepassen, aangezien dat gevolgen kan hebben voor het rendement en daarmee de EPC mogelijk niet meer voldoet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl