Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Onverwarmde gang?????
Naam: JH (datum: 04-11-2020 14:45)

Hallo,

Onze nieuwbouw woning wordt voorzien van vloerverwarming, behalve de gang en het toilet. Volgens de aannemer hoeven ze de gang/hal en het toilet op de begane grond niet te verwarmen omdat ze van mening zijn dat de temperatuur daar niet onder de 15 graden komt. Ik heb hier mijn twijfels bij.

De muur tussen de woonkamer/keuken en de gang is opgetrokken uit kalzandsteen of gibo blokken.

In het bouwbesluit 5.3 lees ik het volgende:

8.
Een inwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte, en een ruimte die niet wordt verwarmd of die wordt verwarmd voor uitsluitend een ander doel dan het verblijven van personen, heeft een volgens NEN 1068 bepaalde warmteweerstand van ten minste de in tabel 5.1 gegeven waarde.

11.
Het eerste tot en met het achtste lid zijn niet van toepassing op een oppervlakte aan scheidingsconstructies, waarvan de getalwaarde niet groter is dan 2% van de gebruiksoppervlakte van de gebruiksfunctie.

de oppervlakte van de woonkamer/keuken is 34,1m2, de scheidende muur heeft een oppervlakte van 6.5m2 dus lid 5.3.11 lijkt mij zoiezo niet van toepassing.

Volgens lid 5.3.8 zouden de scheidende binnenwanden geisoleerd moeten zijn tussen de woonkamer/keuken en de onverwarmde gang, of de gang zou moeten zijn voorzien van verwarming.

Lees ik dit zo goed, of maak ik een fout?
Reageer
Re: Onverwarmde gang
Naam:
Leon (datum: 04-11-2020 15:04)

Dit is inderdaad vaker voer voor discussie, het gaat er in dit geval om dat gang en toilet onderdeel zijn van de verwarmde zone van de woonfunctie. Dit staat in het Bouwbesluit niet lekker omschreven (als stelregel kun je je afvragen of je normaliter een jas aan zou doen in zo'n ruimte). De 2%-regel heeft hier niets mee te maken, dat is meer bedoeld om zaken als een brievenbus of ventilatierooster mogelijk te maken. Let wel: hiermee hebben we alleen vastgesteld waar de thermische grens (dus de ge´soleerde wanden) staan, niet of een verwarming wel of niet verplicht is op basis van de te behalen temperatuur. Het ligt een beetje aan de vorm/indeling van de woning, maar het is zeker denkbaar dat dit zonder radiatoren kan voldoen.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
Thomas (datum: 04-11-2020 19:12)

Naast het bouwbesluit is ook van belang wat hierover in het contract (aannemingsovereenkomst) en bijlagen (tekeningen - bestek) staat. Als je nog niet getekend hebt, dan kun je dit nog aanpassen.

Afhankelijk van de verdere indeling van de woning, is dit onwenselijk. Met 15 graden zit je niet fijn op de wc....
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 04-11-2020 19:56)

@leon, thx duidelijk

@thomas, er staat op de tekeningen niet zoveel. In de koop en aanneemovereenkomst verwijst men naar de technische omschrijving, deze verwijst naar het bouwbesluit.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
Leon (datum: 05-11-2020 09:58)

Het gaat hier om projectmatige bouw neem ik aan? Oftewel: je bent wel koper maar geen opdrachtgever? In dat geval ben je min of meer overgeleverd aan hetgeen de ontwikkelaar heeft bedacht en over het algemeen delen zij niet bijster veel technische info met de kopers. En je inspraak is ook beperkt, de woning wordt weliswaar nieuw gebouwd maar qua positie/invloed als koper is het vergelijkbaar met een bestaande woning. Enige verschil is dat je door een bestaande woning heen kan lopen, bij nieuwbouw moet je het met een boekje doen. En om weer even de vergelijking met de radiator te maken: als een bestaande woning ergens geen radiator heeft, dan heb je het daar ook maar mee te doen. Die klets je er niet bij in. Bij die bestaande woning heeft men het dan niet nodig geacht, bij jouw nieuwbouwwoning ook niet blijkbaar.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
pino (datum: 05-11-2020 10:37)

die gang wordt echt wel 15 graden zonder dat er daadwerkelijk een plaat hangt.

als jij daar wel vloerverwarming wilt laat je die toch gewoon als meerwerk aanleggen.


Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 05-11-2020 11:36)

Het is idd een projectje. Ik ben koper en niet de opdrachtgever. Maar in de koop/aanneemovereenkomst staat dat de woning bij oplevering aan bepaalde normen en het bouwbesluit voldoet. Dus dan mag ik de aannemer toch aan houden dan?
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 05-11-2020 11:38)

Meerwerk voor de vloerverwarming is idd een overweging. Maar ik vind het ook gewoon leuk om mij in deze materie te verdiepen.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 05-11-2020 11:49)

Meerwerk voor de vloerverwarming is idd een overweging. Maar ik vind het ook gewoon leuk om mij in deze materie te verdiepen.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
Leon (datum: 05-11-2020 13:58)

Een beetje verdiepen kan inderdaad geen kwaad, maar ga er maar van uit dat het in die gang en het toilet wel 15 graden wordt wanneer de verwarming aan is. Laat je niet verwarren door situaties in bestaande woningen, de isolatiewaarde van woningen is de laatste 10 jaren al aardig gestegen, in vergelijking met woningen uit de jaren '80, '90 is het significant hoger. En woningen uit de jaren '50, '60 waren sowieso niet ge´soleerd.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
pino (datum: 05-11-2020 15:50)

koop je van de aannemer of zit er een ontwikkelaar tussen?
bij dat laatste moet je je pijlen op de ontwikkelaar richten.
De aannemer is voor jouw alleen rechtstreeks aanspreekbaar als dat contractueel ook zou geregeld is.

Geen enkel project voldoet voor 100% aan het bouwbesluit dat kan je rustig vergeten


Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 05-11-2020 19:27)

De ontwikkelaar en aannemer zijn in principe dezelfde partij, maar op papier gescheiden. Dit zal fiscaal of juridisch wel beter uitkomen voor ze. Van de vloerverwarming zal het wel loslopen, de aanvoer- en retourleiding lopen immers ook door de gang en zullen wel wat warmte afgeven aan het beton. Voor wat betreft de vraag over isolatie/Rc waarde in het andere topic ga ik nog wel even met de aannemer of project ontwikkelaar in overleg. In mijn beleving is een ketting zo sterk als de zwakste schakel. Uiteindelijk heb ik of koude voetjes in de douche, of ik stook meer dan nodig. Of alle woningen aan het bouwbesluit voldoen weet ik niet. Maar het bouwbesluit geeft niet weer hoe goed een woning moet zijn, maar hoe slecht het mag zijn. Dus dan hoef ik naar mijn idee geen genoegen te nemen met minder.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
sjors (datum: 06-11-2020 09:54)

U bent een leuke voor de aannemer.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-11-2020 11:31)

Wat zou je nav het andere topic mbt Rc/isolatie dan ter discussie willen stellen in jouw situatie?

Re: Onverwarmde gang
Naam:
Leon (datum: 06-11-2020 11:38)

@sjors
Een aannemer die z'n zaakjes voor elkaar heeft zal dergelijke klachten/opmerkingen met liefde weerleggen. Als je de boel niet voor elkaar hebt moet je ook niet raar staan te kijken dat er op een gegeven moment een opmerking op komt. Ten aanzien van de verwarming heeft TS op zich een prima vraag, die door de aannemer vrij snel beantwoord/weerlegd kan worden. Ten aanzien van de isolatiewaarde (uit het andere topic) heeft TS gewoon gelijk dat het niet klopt.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 06-11-2020 12:59)

@Jack, de aannemer stelt dat de Rc waarde van het genoemde bouwdeel op 3,5 m2K/W en wil hier liever geen discussie over voeren lijkt het. Ik ben van mening dat de door hun gestelde Rc waarde niet voldoet aan het bouwbesluit. Omdat ik in dit deel van het bouwbesluit niet goed thuis ben, en niemand ken die dit wel is, vraag ik het op dit forum maar even na. Zoals gezegd, goed is goed en fout is fout
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 06-11-2020 13:00)

@Leon,

Mijn idee. Ik hoef ook niet voor een dubbeltje op de eerste rang, of het onderste uit de kan.
Re: Onverwarmde gang
Naam:
pino (datum: 06-11-2020 13:51)

die rc. van 6 staat er al een tijdje
Maar voor de volledigheid toch ff controleren hoe oud de vergunning is.
in de eerste paar versie's van het bouwbesluit 2012 was deze waarde nog wel 3,5
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 06-11-2020 14:08)

De bouwvergunning is van 2018 of 2019
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 06-11-2020 14:12)

De wijziging is vanaf 2015 toch?
Re: Onverwarmde gang
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-11-2020 14:20)

Even voor de duidelijkheid; om de Rc van welk bouwdeel gaat het nu in de aanvullende vraag in dit topic?

De vraag in het andere topic betrof een verdiepingsvloer (als luifel) boven een entree. Voor die horizontale scheidingsconstructie geldt Rc=6,0. Voor een begane grond vloer (oid) direct boven grond, water of kruipruimte geldt Rc=3,5
Re: Onverwarmde gang
Naam:
JH (datum: 07-11-2020 16:26)

@Jack, het gaat idd om de door jou genoemde RC waarde. Misschien had ik het hier niet moeten aanhalen, is verwarrend.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl