Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: spuien in dove gevel
Naam: marijke (datum: 21-10-2020 10:19)

In een dove gevel mogen geen te openen delen. Om te spuien heb je te openen delen nodig. Spuien is maar van korte duur.

Is er een regel dat je kort blootgesteld mag worden aan meer geluid dan is toegestaan? Of is er een gemiddeld geluidniveau over de gehele dag? Een Rc-waarde is ook een gemiddelde (bv dak 5,5 en 6,5=gem.6).
Reageer
Re: spuien in dove gevel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-10-2020 13:53)

Volgens mij bestaat zo'n regel niet.
De vergelijking met Rc vind ik (te) ver gezocht.

Het hele principe van een 'dove gevel' is m.i. achterhaald. De overheid wil de markt meer vrijheden bieden, waarom dan ook niet op dit gebied? Laat 'n koper zelf kiezen of hij/zij het raam open wil kunnen zetten en dan evt. meer geluid van buiten hoort. De vraagprijs van zo'n appartement wordt dan misschien wat lager, maar de kosten die gemoeid zijn met dove gevels, bijkomende beperkingen, extra voorzieningen en alternatieven wegen daar m.i. best tegen op. Het is in beginsel gewoon ook onnatuurlijk om geen raam open te kunnen/mogen zetten!

Nu maak je bizarre situaties mee waarbij een woongebouw op de hoek van een kruispunt aan de ene zijde een dove gevel heeft (dus gťťn te openen geveldelen) tgv rail-/industriegeluid, en aan de andere zijde een geluidbelaste gevel waarvan de Db waarden hoger ligger maar waar wťl te openen geveldelen mogen zitten. Leg dat maar 'ns uit.
Re: spuien in dove gevel
Naam:
Michiel Meinema (datum: 26-10-2020 09:06)

Om te spuien in een dove gevel heb je een te openen deel nodig waardoor de gevel niet meer "doof" is. Sommige gemeenten accepteren dit als er een scherm voor het te openen deel zit waardoor het invallend geluid sterk wordt gereduceerd.

Al ben ik het met Jack eens dat het concept van dove gevels een beetje achterhaald is nu we glas hebben dat 40 dB kan tegenhouden waardoor je ongeacht de geluidbelasting een comfortabel binnen niveau kunt creŽren.

De bizare situatie die je schets ben ik nog nooit eerder tegengekomen, zou dit niet betekenen dat ook die gevel "doof" uitgevoerd had moeten worden, iig voor de gevel met een lagere geluidbelasting.
Re: spuien in dove gevel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-10-2020 17:11)

We wijken af van de vraag, maar om de situatie die ik schetste nog even toe te lichten;
- de gevel die qua oriŽntatie is blootgesteld aan geluid tgv industrie/railverkeer is uitgevoerd als 'dove gevel'.
- de andere gevel (de hoek om) die qua oriŽntatie is blootgesteld aan verkeersgeluid heeft 'n hogere (werkelijke) geluidsbelasting op de gevel. Deze hoefde niet te worden uitgevoerd als 'dove gevel'.

Heeft wsl te maken met de mate waarin het ene geluid hinderlijk wordt ervaren dan het andere, of dat lagere/hogere correctiefactoren van toepassing zijn?
Re: spuien in dove gevel
Naam:
Michiel Meinema (datum: 03-11-2020 14:56)

Jack, volgens mij worden zowel rail als wegverkeer in Lden uitgedrukt in Geomilieu berekeningen, als er dus een zijde niet "hoefde" te voldoen aan de dove gevel eis, dan is dit niet op basis van regelgeving gebeurt maar gewoon in afspraak met gemeente/handhavers.
Re: spuien in dove gevel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-11-2020 11:49)

Is een project van bijna 15jr geleden. De details heb ik niet paraat. Overigens niet bedoeld als vraag op zich, maar slechts als voorbeeld dat regelgeving helaas soms z'n doel voorbij schiet; bijv mbt dove gevels.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl