Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: mandeligheid en onderhoudsplicht
Naam: Slot (datum: 25-05-2020 14:59)

Mijn buren zijn bezig met een uitbouw van hun huis. Hierover schreef ik al eens eerder maar de zaak is weer verder ontwikkeld.
In de oude situatie waren onze veranda’s gescheiden met een houten muur die de veranda’s geheel afscheidt. Boven de veranda’s lagen onze balkons die werden gedragen door een stalen uitlegger die precies op de erfgrens loopt.
In de oorspronkelijke bouwplannen moest de gemeenschappelijke wand verdwijnen zodat zij tegen de erfgrens aan konden bouwen. Hun redenatie: zij zijn eigenaar van het deel van de muur dat op hun grond staat en mogen daar mee doen wat ze willen, dus ook slopen en vervangen door een eigen muur. Dat mijn deel van die muur niet zonder hun deel overeind kan blijven staan, doet er volgens hen niet toe: als ik de muur wil behouden, moet ik die in zijn geheel op mijn eigen grond zetten.
Ik bestrijd dat omdat de muur volgens mij mandelig is – dit staat weliswaar niet in de akte, maar de muur vormt bouwkundig en architectonisch onderdeel van het hoofdgebouw en staat precies op de erfgrens(de muur staat ook op de originele bouwtekening.) Ik heb overigens geen toestemming gegeven voor het slopen ervan – om verschillende (zwaarwegende) redenen.
Hoewel de buren uiteindelijk ietsje van de erfgrens af zijn gaan bouwen, blijven zij van mening dat dit een gunst is – terwijl ik van mening ben dat het een plicht is.
Want nu het volgende probleem. Mede op advies van verschillende bouwkundigen heb ik te kennen gegeven dat zij afstand moeten houden van de erfafscheiding. Namelijk: onze balkons werden gedragen door een stalen uitlegger die precies op de erfgrens ligt. Deze uitlegger moet vrij blijven liggen zodat deze onderhouden kan worden. Gebeurt dat niet, dan roest dat ding op den duur weg en kan dat gevolgen hebben voor mijn balkon.
Hoewel aanvankelijk was toegezegd dat de balk vrij zou blijven voor onderhoud, is deze nu toch aan hun kant onbereikbaar geworden, zowel voor hen als voor mij. Hetzelfde geldt voor de muur. Voor beide geldt dat ze wel bloot liggen aan weersinvloeden.
Mijn vragen:
- Als de buren hun balkon en veranda slopen en balk en muur voor hen dus geen functie meer hebben… ontslaat hen dat automatisch van onderhoudsplicht die aan mandeligheid is verbonden(ofwel: zijn die twee door sloop dan automatisch niet meer mandelig?)
- Mogen zij zodanig bouwen dat ik de (houten) muur en de uitlegger niet meer kan onderhouden?
- Als er een mondelinge toezegging was om de uitlegger vrij te houden en ze houden zich er niet aan, wat dan? (mijn verzoek om afspraken op papier vast te leggen werd genegeerd)
- Moet ik nu al een procedure starten of wachten totdat er daadwerkelijk schade gaat ontstaan?

De relatie is inmiddels zo verstoord, dat praten niet meer mogelijk is.

Reageer
Re: mandeligheid en onderhoudsplicht
Naam:
tim (datum: 26-05-2020 08:50)

Schakel rechtsbijstand in en laat die het gesprek doen. Hij / zij kan dit doen zonder emotionele betrokkenheid.
Re: mandeligheid en onderhoudsplicht
Naam:
pino (datum: 26-05-2020 09:18)

Dit hele verhaal zo lezende vind ik eigenlijk dat je je buren best een stukje te gemoed had kunnen komen.

Het was technische een stuk beter geweest om dat schaamschot te vervangen door een dragende muur en daarmee de balkon uithouder overbodig te maken.


juridische is gemeenschappelijkheid behoorlijk ingewikkeld.
een rechter kijkt naar beide kanten.

het is niet zo dat u buren alleen moeten opdraaien voor het aanpassen van gemeenschappelijke onderdelen omdat zij toevallig de eerste zijn die een uitbouw zetten misschien doet u dat volgend jaar ook wel.

als die uithouder nu alleen nog u balkon draagt is het misschien wel zo fraai als u deze op het moment dat dit nodig is laat vervangen door een onderhoudsvrij exemplaar
Re: mandeligheid en onderhoudsplicht
Naam:
Leon (datum: 26-05-2020 09:51)

Misschien even het linkje naar het vorige topic hier posten? Ik kan me de kwestie wel herinneren maar ben het overzicht even kwijt zo helaas.
Re: mandeligheid en onderhoudsplicht
Naam:
Slot (datum: 26-05-2020 13:36)

Pino, dat is technisch erg lastig. De veranda rust ook op uitleggers. Als het balkon op één kant op een nieuwe muur en nieuwe fundering gaat leunen, en de rest op de fundering van het oude gebouw...nou ja, dat wordt erg ingewikkeld. En schaamschot?? Dat ziet er toch echt heel anders uit, het gaat hier om een volwaardige muur. Over buren tegemoet komen... ik heb echt heel ver meegedacht en suggesties gedaan, maar het bleef de hele tijd hangen op hun 'recht' op de halve muur waarbij mijn eigendomsrecht ondergeschikt werd gemaakt aan het hunne. Ook het aanbod om de kast die tegen de wand aan staat, samen met de wand te verwijderen en dan te herbouwen, werd afgewezen. Daarbij speelt dan ook een architectonisch argument. Het huis is niet bepaald het type van 13 in een dozijn waar iedere buur op een zekere dag een aanbouw tegenaan gooit. Dus mijn vragen blijven: hoe zit het met de mandeligheid en onderhoudsplicht?
Re: mandeligheid en onderhoudsplicht
Naam:
Jack , van SenS (datum: 27-05-2020 09:23)

Lastige kwestie. M.i. is het altijd een beetje en geven in dit soort situaties.

U verlangt eigenlijk van de buren dat ze op 'n zodanig afstand van de erfscheiding vandaan blijven, dat er aan beide zijden onderhoud gepleegd kan worden aan de houten wand (die u wilt behouden) en stalen ligger.
Eerlijk gezegd vind ik dat zij u al redelijk tegemoet komen, door de houten wand te behouden.

Naar uw mening speelt ook het architectonische aspect een rol, maar een foto van de bestaande en/of nieuwe situatie heeft u (nog) niet met ons gedeeld. Dat is voor ons dus lastig te beoordelen.

V.w.b. de juridische kant van deze kwestie kunt u zich wellicht beter elders laten informeren.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl