Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam: J.H. Verbeek, van Pieter van Foreest (datum: 06-02-2020 10:38)

Goede morgen. Vroeger bestond er een bouwvergunning, waarna - bij ingebruikname van het gebouw - ook een gebruiksvergunning moest worden aangevraagd. Tegenwoordig heten de vergunningen anders, nl. omgevingsvergunning.
Vraag 1: Dient de omgevingsvergunning voor het gebruik (de vroegere gebruiksvergunning) nog apart aangevraagd te worden, of zit deze (automatisch) in de verleende omgevingsvergunning 'bouw' ?
Vraag 2: dient er bij en verbouwing ook weer een omgevingsvergunning 'gebruik' te worden aangevraagd of via een korte melding, of helemaal niet ?
Graag uw reactie. B.v.d.
Reageer
Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
Spock (datum: 06-02-2020 12:14)

Hier vind je de huidige regelgeving:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/brandveilig-gebruik-gebouwen
Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
pino (datum: 06-02-2020 13:08)

Gebruiksvergunningen bestaan nog steeds
over wat voor soort gebruik praten we?

Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 06-02-2020 15:01)

Vraag 1: nee, het heet beide 'Omgevingsvergunning', maar bouwen en brandveilig gebruik zijn andere componenten daarvan. Het kan een keuze zijn die samen aan te vragen (1 omgevingsaanvraag met daarin beide componenten), maar gezien behandeltermijnen en uitvoering adviseren wij meestal die aanvragen na elkaar te doen, of parallel als 2 aanvragen in plaats van 1.

Vraag 2: Voor sommige soorten gebruik heb je een Omgevingsvergunning brandveilig gebruik nodig, voor andere soorten een Gebruiksmelding. De inhoud van die twee is grotendeels hetzelfde, maar voor een melding betaal je geen legeskosten.
Op het moment dat je gebouw of gebruik wijzigt, klopt je vergunning of melding niet meer met het daadwerkelijke gebruik. Bij kleine wijzigingen kun je bij de gemeente vragen of ze nieuwe tekeningen als revisiestuk in de liggende vergunning willen voegen, bij grotere wijzigingen moet je over het algemeen een nieuwe aanvraag/melding doen.
Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
Leon (datum: 06-02-2020 16:04)

Aanvullend: het ligt vaak voor de hand om beide vergunningen na elkaar aan te vragen, simpelweg omdat je de bouwvergunning wil hebben voordat je een aannemer contracteert terwijl je voor je gebruiksvergunning juist een aannemer/installateur nodig hebt om de brandmeldinstallatie vorm te geven. Als gecombineerde aanvraag zou ik altijd afraden, formeel wordt het dan een uitgebreide procedure (maximaal) 26 weken terwijl de componenten 'bouwen' en 'brandveilig gebruiken' beiden maximaal 8 weken doorlooptijd hebben. Dit alles even exclusief de mogelijke eenmalige verlenging, bezwaartermijn en/of stilleggen van de tijd i.v.m. het aanleveren van aanvullende gegevens.
Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
Leon (datum: 06-02-2020 16:05)

Extra aanvullend: het kan geen kwaad om bij de bouwaanvraag al wel te toetsen op de voorschriften die horen bij de gebruiksvergunning (in de basis beperkt zich dat tot het type brandmeldinstallatie dat je nodig hebt).
Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 07-02-2020 11:56)

@leon

De component 'brandveilig gebruik' heeft een uitgebreide voorbereidingsprocedure, dus 26 weken afhandeltermijn zonder de kans dat de vergunning 'fataal' wordt, en 6 weken ter inzage voordat het besluit genomen kan worden.

Dus ook wanneer je die component los aanvraagt.

De component bouwen heeft een reguliere voorbereiding, dus 8 weken behandeltijd, eenmalige verlengingsmogelijkheid met 6 weken, en wanneer de gemeente het dan niet haalt wordt de vergunning fataal en van rechtswege verleend.
Re: (vroegere) gebruiksvergunning
Naam:
Leon (datum: 08-02-2020 11:36)

Ah je hebt gelijk, ik ben even in de war met wat anders. Gebruiksvergunningen worden doorgaans overigens wel afgehandeld dan de maximale termijn is mijn ervaring, maar daarvoor kun je het beste vooraf even contact opnemen met de betreffende gemeente.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl