Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam: H van der Vrande, van particulier (datum: 14-10-2018 16:26)

Ik ga een nieuw huis bouwen met daarin een mechanische ventilatie op 5 plaatsen (bad, toilet, berging en 2x open keuken).

Onder alle deuren komt een ruimte van ong. 2 cm. Nagenoeg alle ramen (beneden en boven) zijn draaikiepramen die ook in een winterstand vastgezet kunnen worden. Daardoor is er op 1.8 m hoogte een kier van enige mm. In een serre zit een topventilatierooster boven het kozijn over een lengte van 3,5 m en op de gang/overloop een velux dakraam van 80 cm breed met een ventilatierooster. Meer ventilatieroosters heb ik nu niet.

Voor alle ramen zit een ingebouwd rolluik die ik in ventilatiestand kan zetten. N.m.m. kan ik ook daarmee nog doseren.

Dien ik volgens het Bouwbesluit meer ventilatieroosters te plaatsen? Ik denk voldoende mogelijkheden te hebben om te kunnen ventileren conform het bouwbesluit en naar wens. Hoe zien de deskundigen dat? Moet ik nu besluiten om meer ventilatieroosters te plaatsen. Krijg ik straks een probleem met de bouwcontroleurs?
Reageer
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
rr (datum: 14-10-2018 16:43)

Schakel hiervoor een ter zake deskundige in voor een goed ontwerp. Bang voor een contoleur is onzin, je zou een goede ventilatie moeten willen voor een goed woonklikaat.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
B. Dover (datum: 14-10-2018 18:20)

Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning dient een ventilatieberekening te worden gemaakt. Op basis van de eisen uit het bouwbesluit en de indeling en grootte van de verschillende ruimten kan de minimaal benodigde hoeveelheid buitenlucht berekend worden. Hieruit volgt, afhankelijk van de capaciteit van de toevoerroosters, hoeveel meter rooster er nodig is.

Deze berekening wordt meestal door de installatie-adviseur of de architect gemaakt.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
H van der Vrande , van particulier (datum: 14-10-2018 23:44)

Ik vind ventileren wel belangrijk, maar ik begrijp niet waarom dat via ventilatieroosters moet. Dat is n.m.m. onnodig kosten verhogend als ik dat ook zelf met draaikiepramen (winterstand etc.)prima kan regelen.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Joost (datum: 15-10-2018 07:23)

U bekijkt ventilatie nu als een apart onderwerp. E.e.a. dient echter integraal te worden beoordeeld. De wijze van ventileren is namelijk ook zeer van invloed op de energieprestatie van de woning, meer concreet ook op bijvoorbeeld de wijze van verwarmen.

Een voorbeeld: er zijn echter legio afwegingen te maken... Kiest u voor vloerverwarming? Dan kan ik u verzekeren dat in de winter de velux dakvenster ook al hebben ze een winterstand dichtblijven. U gaat zeker tocht ervaren. Op dat moment wordt er dus niet geventileerd met een ongezonder leefklimaat tot gevolg.

Laat een deskundige goed kijken naar hoe u het totaal van uw woning gaat realiseren. Een huis bouwen kost wat centen, maar op het totaal is een goed ventilatiesysteem niet de kosten. Succes!
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Leon (datum: 15-10-2018 08:44)

Ik neem aan dat die draaikiepramen niet volledig boven de 1,8 m zitten, dus die vergelijking gaat sowieso al niet op. Komt nog eens bij dat een ventilatierooster zich veel beter laat regelen/doseren dan een draaikiepraam, ongeacht welk hang- en sluitwerk je gebruikt. Tenslotte heeft een modern ventilatierooster tegenwoordig een zogenaamde ZR (zelfregelende) klep die tochverschijnselen ten gevolge van de wind compenseert.

Praktijk: bij ramen zie je dat ze geopend worden wanneer de bewoner dat nodig acht. Verder zitten ze dicht want: tocht, muggen, inbrekers... Roosters zullen doorgaans (deels) open staan. En laat dat nou precies zijn wat het Bouwbesluit voor ogen heeft en wat ook benodigd is voor een goed binnenklimaat.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Jeroen (datum: 15-10-2018 11:50)

1,8 meter is niet geregeld in het Bouwbesluit. De grootte van de doorlaat van de ventilatie bepaalt hoofdzakelijk de luchtsnelheid. Hoe kleiner de opening de te groter de luchtsnelheid.

Ik ben het er wel mee eens dat er een goede oplossing voor de ventilatie moet worden gekozen. Dat sterk in relatie tot de energie-eisen.



Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
H van der Vrande , van particulier (datum: 15-10-2018 20:44)

Bedankt voor de reacties/meedenken. Het verwarmingssysteem is een warmtepomp met vloerverwarming.

De opening (1 a 2 mm) in het draaikiepraam zit bij het gebruik van de winterstand boven 1,8 m. Volgens mij voldoe ik dan aan de eis van 1,8 m. Door het evt. iets laten zakken van een rolluik, kan het het inwaaien en tochten zeker reguleren.

Een balansventilatiesysteem met WTW kost al snel 6000 Euro. Mechanische ventilatie ong. 1500 Euro. Met een warmtepomp, goede isolatie en 20 PV-panelen, voldoe ik al aan de EPC-norm. Daar heb ik geen balansventilatiesysteem voor nodig.

Voor mij blijft de vraag open waarom ik met ventilatieroosters (ong. 150 € per m1) moet ventileren terwijl ik legio mogelijkheden heb om dat anders te regelen. (Zie mijn eerdere uitleg.)

Ik kan het nergens duidelijk vinden. Ook uit de reacties haal ik nog geen "strak" antwoord Zijn de voorzieningen die ik tot nu toe heb verdedigbaar of zit ik er volledig langs en krijg ik zeker een probleem?


Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
H van der Vrande , van particulier (datum: 15-10-2018 20:48)

Oh ja, de omgevingsvergunning heb ik al binnen. Die was nog met een balansventilatie, dus ik zal moeten reviseren. Vandaar ook mijn vragen. Ventileren moet zeker en wil ik ook, maar waarom voor een duur systeem kiezen als het n.m.m. ook anders kan. Wij hebben de afgelopen 25 jaren in ons vorige huis niet anders gedaan en zeker een fijn woonklimaat ervaren.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Tim (datum: 15-10-2018 20:50)

Zoals eerder uitgelegd is de 1,8 meter geen harde eis. Dit komt voort uit de regel tegen tocht (luchtstromen).

Eigenlijk wil je qua isolatie- en verwarmingstechniek een moderne woning, met een ‘ventilatiesysteem’ uit begin vorige eeuw?
Dit krijg je er voor de vergunning niet door, als het goed is zal geen bouwkundige dit zo willen ontwerpen. En geen aannemer willen uitvoeren. Met als reden dat dit niet gaat voldoen aan het bouwbesluit (hoofdstuk gezondheid).
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Leon (datum: 16-10-2018 08:11)

Vloerverwarming (lage temperatuur verwarmen) i.c.m. natuurlijke ventilatie is sowieso geen lekker idee. Je hebt immers geen hete warmtebron om de koude instromende lucht te verwarmen/vermengen. Tochtverschijnselen gegarandeerd.

En nogmaals: jouw draaikiepraam zal niet volledig boven de 1,8 meter zitten. En als je zo'n raam opent, dan opent hij over de hele hoogte (zij het in een variërende breedte). Daarom gaat jouw vlieger niet op en zal de gemeente dit ook nooit accepteren (dus geen vergunning). Daarbij komt die 1,8 overigens uit de NPR, behorende bij de betreffende NEN-norm. Geen directe harde eis dus, maar wel een praktische uitwerking die als 'de waarheid' wordt aangenomen. Daar gaat een ambtenaar never nooit niet van afwijken als je e.e.a. niet goed onderbouwt.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 16-10-2018 09:16)

Ook al heb je daar in je vorige huis goede ervaringen mee, je moet het onderdeel ventileren niet los zien van de rest (ander soort verwarming, hogere Rc-waarden, etc.) Ventilatie/luchtverversing via open ramen is echt niet meer van deze tijd. Bovendien moet een voorziening voor luchtverversing voldoende regelbaar zijn, in meerdere standen (niet alleen open of dicht) en is een open raam niet bevorderlijk voor de inbraakwerendheid.

In je nieuwe woning komt een warmtepomp en vloerverwarming. Het rendement daarvan is optimaal bij 'n lage aanvoertemperatuur. Als je dan gaat ventileren met open ramen, dan trekt dat je rendement behoorlijk naar beneden. Zelfregulerende roosters zijn dan een heel stuk gunstiger, en uiteraard is balansventilatie vergelijkbaar of nog beter.

Ik denk dat je die 150 euro per m1 rooster binnen een paar jaar hebt terugverdiend tov je extra stookkosten. Bovendien kun je in enkele kozijnen nu misschien volstaan met vast glas ipv draaikiepraam, wat ook voordeliger zal zijn.

Aangezien het ventilatieprincipe wijzigt zul je 'n nieuwe epc-berekening moeten laten maken en indienen bij de gemeente. Die zal met te openen ramen ipv balansventilatie niet meer voldoen; wat ga je dan doen ... extra zonnepaneeltje? Dus, linksom of rechtsom zul je toch ergens extra uitgaven krijgen.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Jeroen (datum: 18-10-2018 19:03)

Die NPR kan worden gehanteerd, maar mag niet als keiharde eisen worden gebruikt.
Toon maar eens aan dat een andere oplossing niet voldoet. En heel belangrijk schuif dat niet terug naar aanvrager.

P.S.
Kies voor zelfregulerende roosters i.c.m. warmteterugwinning.
Re: Ventilatie nieuwbouwwoning
Naam:
Leon (datum: 18-10-2018 22:51)

Hoezo, toon maar aan dat het niet voldoet? Als aanvrager dien je aan te tonen dat het wel voldoet. En dat kan je hard maken wanneer je algemeen geaccepteerde en gecertificeerde oplossingen aandraagt. TS wijkt daar van af, dan zul je een andere onderbouwing moeten hebben. En dat zal niet makkelijk of goedkoop zijn, mocht het al haalbaar zijn...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl