Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Zijtuin / Achtertuin - Erfafscheiding
Naam: K.Bregman (datum: 13-04-2018 14:08)

Wij hebben een hoekhuis/half vrijstaand huis aan de Kruitmolenstraat 12 in Hoorn (op de hoek van de Kruitmolenstraat / Eikstraat).
Nu hebben wij aan de linker zijkant van het huis (aan de eikstraat) een heg geplaatst en deze willen wij laten groeien tot 1.80. Uiteraard hebben wij aan de gemeente gevraagd over het geval, een tuin aan een straat kant zijn voortuinen. Echter zie onderstaande mail. Wij hebben toestemming omdat zij hebben bekeken naar onderstaande punten wat echt onze voortuin betreft en zij geven aan dat wij tot 2m heg of harde afscheiding mogen plaatsen.
Nu gaven de buren aan die aan de achterkant van ons huis vast zitten (met een steeg/schuur ertussen wat hun eigendom is) dat dit niet mag.
Het is een rare situatie omdat het voor ons een “zijtuin” met openslaande deuren betreft en waar wij graag een stukje privacy willen creeeren en voor de buren zit aan die kan [Eikstraat]t hun voortuin. Nu is onze vraag wat is er wettelijk toegestaan in deze situatie.
Wij hebben zelf aangegeven dat wij het op ons eigen erf willen plaatsen (dus niet op erflijn), kosten en onderhoud voor ons is. Ook stond er al een heg van 1.90m (maar die was verslechter door de plantenbakken en fietsen van de buren die zij erin duwden)

Bijgevoegd meer informatie.

Met vriendelijke groet,


Van: l.van.hijum@hoorn.nl <l.van.hijum@hoorn.nl>
Verzonden: donderdag 18 januari 2018 12:32
Aan: 'Ronald Hijdra'
Onderwerp: RE: Haag aan de Eikstraat

Geachte mevrouw Bregman en heer Hijdra

De situatie is bekeken; bij deze bericht ik u hierover

Het bestemmingsplan geeft de volgende definitie voor een voorgevel:
“de naar de weg gekeerde gevel(s) van een gebouw of, indien het een gebouw betreft met meer dan één naar de weg gekeerde gevel, de gevel die kennelijk als zodanig moet worden aangemerkt”.
In uw geval heeft de woning twee gevels die naar een weg gekeerd zijn. Daarom kijken wij vervolgens naar de positionering van het huisnummer, de voordeur of hoofdingang, de brievenbus en/of de hoofdontsluiting.
Dit is allemaal in/aan/bij de naar de Kruitmolenstraat gerichte gevel gepositioneerd. Er is dan ook geen twijfel dat deze gevel als voorgevel moet worden aangemerkt.
Achter de voorgevel mag u een harde erfafscheiding maken van maximaal 2m hoog. Natuurlijke afscheidingen zoals hagen kennen geen beperkingen omdat deze, in tegenstelling tot harde erfafscheidingen, niet als bouwwerk worden aangemerkt.
De haag zoals u deze wil plaatsen is daarmee toegestaan.

Ik hoop u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Lisa van Hijum


Bijlage: IMG_5745.jpg Reageer
Re: Zijtuin / Achtertuin - Erfafscheiding
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-04-2018 14:43)

Voor de bepaling van vergunningvrij bouwen gaat het niet om de bepalingen uit het bestemmingsplan, maar die vanuit de regelgeving voor het vergunningvrij bouwen.

Wanneer u op google zoekt op 'achtererfgebied bor' zou u plaatjes moeten vinden wat er als zodanig wordt gezien. Maar wanneer een zijgevel aan de straatzijde grenst kun je er van uit gaan dat dat gedeelte weinig vergunningvrije mogelijkheden kent.

U kunt hieronder zelf een check doen of u uw afscheiding mag plaatsen zoals u wilt of niet.

https://www.omgevingsloket.nl/Particulier/particulier/home/checken?init=true&clear-case=true
Re: Zijtuin / Achtertuin - Erfafscheiding
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-04-2018 14:48)

Dan komt u ook dit plaatje tegen waarschijnlijk. Daaraan kunt u al zien dat zijgevels die naar de openbare weg zijn gekeerd hetzelfde worden beschouwd als voorgevel.

https://www.omgevingsloket.nl/Particulier/resource/Bouwen-check/Afbeeldingen/011.jpg

Re: Zijtuin / Achtertuin - Erfafscheiding
Naam:
K.Bregman (datum: 13-04-2018 15:15)

Beste, Dit plaatje hebben wij gezien, echter zitten hier de voordeuren allemaal aan 1 kant en onze voordeur zit aan de breedte kant van het hoek huis. Onze voordeur zit dus in een andere straat dan de buren. dus richting het lage hekje. Dit willen wij inderdaad ook laag houden. Waar zij in dit plaatje een hoog hekwerk hebben gebouwd, willen wij ook precies zo doen. Echter is in het plaatje bij de buren daar de achtertuin, en bij onze situatie de voortuin van de buren.
Ik hoop dat u mijn uitleg begrijpt.

Mvg,
Re: Zijtuin / Achtertuin - Erfafscheiding
Naam:
Tim (datum: 13-04-2018 19:11)

Wat is nu het probleem?
Jammer als de buren er niet samen uitkomen. De volgende stap voor uw buren is gelijk halen bij de gemeente.
Re: Zijtuin / Achtertuin - Erfafscheiding
Naam:
Leon (datum: 13-04-2018 19:18)

Klassiek probleem bij hoekwoningen, feitelijk heb je hier twee voorgevels...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl