Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam: Debbie (datum: 07-10-2015 15:04)

Onze tuin grenst aan een hofje en hiertussen staat een gemetselde muur (bestaand vanaf de bouw). In deze muur willen wij een deur plaatsen zodat we ook een achteringang hebben, wat pratisch is voor fietsen in de tuin plaatsen etc.
Heb ik hiervoor een vergunning nodig? Gemeente Den Haag is hier niet duidelijk over. De een zegt dat het om een constructieve bouw doorbraak gaat en de ander zegt dat het vergunningsvrij is.
mvg,
Debbie
Reageer
Re: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam:
Debbie (datum: 07-10-2015 22:39)

Nog een belangrijke aanvulling hierop. Een eerdere ambtenaar zij dat het vergunningsvrij was. Maar door het klagen van de buren heb ik nu een brief ontvangen waarin ze zeggen dat het illegaal verbouwd is. Naam van de vorige ambtenaar heb ik helaas niet genoteerd.
Als reden geven ze aan dat het een constuctieve doorbraak betreft. Echter het is gewoon een gemetselde muur die niks draagt!
Re: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam:
S (datum: 08-10-2015 08:59)

De regelgeving werkt in principe zo: Alles is vergunningplichtig, tenzij in Besluit Omgevingsrecht opgenomen als vergunningvrij. Dit besluit is per november 2014 gewijzigd.

Het plaatsen van een (deur)kozijn is vergunningvrij (Bor art. 2) mits in de achtergevel of niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijgevel. Indien dit in het achtererfgebied is dan 1m vanaf openbaar toegankelijk gebied indien welstandgebied. Dat is bij jou allemaal niet van toepassing zo te lezen.

Veranderingen van ondergeschikte aard (Bor art. 3) zijn toegestaan mits de draagconstructie en compartimentering niet wijzigt en volume of bebouwd oppervlak niet vergroten.

Van belang is even te weten wat de definitie van draagconstructie is maar de website met de wettekst van Besluit Omgevingsrecht laadt op het moment niet dus ik kan het nu niet checken.
Re: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam:
Leon (datum: 08-10-2015 10:53)

Als ik de vergunningscheck doe op omgevingsloket.nl kan ik niet anders concluderen dan dat dit vergunningsplichtig is. Dat geldt zowel voor het oprichten van een erfafscheiding op die plek (al dan niet met een tuindeur) als het naderhand aanbrengen van een (deur)kozijn in een 'bouwwerk behorende bij een hoofdgebouw'. Uit de check maak ik overigens op dat dit niet zozeer vast zit op de constructie, maar op het welstandsaspect. Eerlijk is eerlijk: ik vind het ook wat ver gezocht allemaal, 9 van de 10 tuinpoorten zijn waarschijnlijk zonder vergunning geplaatst in Nederland. Maar formeel staat de gemeente dus wel in haar recht.
Re: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam:
pino (datum: 08-10-2015 11:59)

Die deur grenst dan wel direct aan de openbare straat of stoep?

je mag niet zomaar een uitgang door een plantsoen maken of zo.

Re: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam:
Leon (datum: 08-10-2015 13:50)

@pino
Kan zijn, maar dat is dan nog geen weigeringsgrond voor de vergunning. Zaken als eigendomssituaties zijn voor de vergunning immers niet relevant.
Re: tuindeur plaatsen in bestaande gemetselde muur
Naam:
rob , van gemeente almelo (datum: 01-02-2016 09:48)

Waaruit blijkt dat de muur verplicht is.
U zou kunnen beslissen de muur geheel of gedeeltelijk weg te nemen of te veranderen in een naar binnendraaiend deel,
In mijn optiek mag een schutting/erfafscheiding bestaan uit naar binnen draaiende elementen
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl